Šport > Euro 2020
418 ogledov

Euro pripomogel k širitvi nevarnega seva

euro 2020 koronavirus Profimedia
ECDC: Več kot 2500 okužb s koronavirusom povezanih z nogometnim evropskim prvenstvo

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v povezavi z izvedbo letošnjega nogometnega evropskega prvenstva naštel že več kot 2500 okužb z novim koronavirusom.

Velik porast je ECDC zabeležil predvsem v zadnjem tednu, v najmanj sedmih državah pa je okužbe moč neposredno povezati z nogometnim turnirjem, so še potrdili v tej agenciji EU. Kot je pojasnila direktorica Vicky Lefevre, je največ primerov na Škotskem, kjer so jih doslej našteli 1991.

testiranje navijač | Avtor: Epa Epa
Škoti so v predtekmovanju igrali pred domačim občinstvom v Glasgowu in na londonskem Wembleyju. Prav ti dve prizorišči pa sta razlog za skrb, saj se v Veliki Britaniji širi novi virus Delta, ki velja za zelo nalezljivega.

Na Finskem so nazadnje našteli 436 okužb, razlog pa naj bi bilo potovanje navijačev na tekmo svoje reprezentance v St. Peterburg, od koder naj bi na Finsko prinesli okužbe. Nekaj primerov okužb ECDC z nogometnim evropskim prvenstvom povezuje tudi na Danskem, Švedskem, Hrvaškem, na Nizozemskem ter v Franciji.

Ali so se navijači okužili na stadionih ali na območjih za navijače, ni moč zanesljivo ugotoviti, razvoj situacije z okužbami na EP pa po mnenju ECDC ni nepričakovan, saj vsi množični dogodki še naprej predstavljajo tveganje za širjenje okužb. Lefevrejeva je opozorila tudi, da virus Delta v Evropi še ni bil znan, ko so se oblikovale smernice za navijače na EP.

Stanje s koronavirusom in prenos okužb na nogometnem evropskem prvenstvu za ECDC spremljata po vsaj dva strokovnjaka na dan. Raziskave so se začele teden dni pred začetkom EP, končale pa se bodo predvidoma teden dni po prvenstvu.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.