Šport > Euro 2020
3747 ogledov

Pogrom nad italijanskim selektorjem: "To je poniževanje!"

donnarumma sirigu Epa
Selektor italijanske reprezentance je v zaključku tekme z Walesom povlekel neobičajno potezo.

Italijanska nogometna reprezentanca se je brez prejetega zadetka in s popolnim izkupičkom točk (9) uvrstila v izločilne boje Eura 2020. V tretjem krogu skupinskega dela so varovanci Roberta Mancinija premagali Wales (1:0) in s tem samo še potrdili prevlado v skupini A.

Ker so imeli Italijani pred obračunom zadnjega kroga napredovanja že zagotovljeno, je selektor Mancini pošteno premešal začetno postavo in na igrišče poslal kopico nogometašev, ki na letošnjem prvenstvu še niso dobili priložnosti. 

Mancini je izkoristil tudi možnost petih menjav, največ prahu pa je dvignila njegova poteza v 89. minuti, ko je vratarja Gianluigija Donnarummo zamenjal z 12 let starejšim Salvatorejem Sirigujem. S tem je izzval ostre kritike navijačev Walesa, ki mu očitajo, da je šlo za namerno provokacijo in poskus poniževanja njihovega moštva.

"To je pa že norčevanje, nihče ne mara arogantnih potez," je zapisal nek podpornik poražene reprezentance. "Menjati vratarja brez utemeljenega razloga je nespoštljivo do nasprotnika," je dodal drugi. "Če bi šlo za 15 minut, bi še razumel, ampak za tri minute? Povrhu vsega se v tem času ni niti dotaknil žoge," je zapisal tretji.

 | Avtor: Epa Epa
Menjava vratarja v zadnjih minutah tekme je sila neobičajna. Po nenapisanih pravilih do nje pride samo v primeru poškodbe ali posebnih okoliščin, kot je na primer zaključek tekme na izločanje, kjer želi trener v igro poslati specialista za branjene najstrožjih kazni.

Ker na tekmi Italije in Walesa ni bil izpolnjen noben od omenjenih pogojev, so nekateri Valižani prepričani, da je želel Mancini s svojo potezo demonstrirati superiornost njegovih izbrancev. "Zdaj bo Mancini zamenjal še samega sebe, ob robu igrišča pa bo vajeti prevzel Marcelo Lippi," je zapisal nek nogometni navdušenec. "Mancini se norčuje iz Walesa," je menil drugi. "Ali je res pravkar zamenjal vratarja za eno minuto? Ta ni resen," je poudaril tretji.

Kot se je izkazalo, legendarni italijanski strateg ni imel namena poniževati nasprotnika, temveč je želel popraviti "krivico", ki se mu je pripetila na svetovnem prvenstvu leta 1990. Mancini, tedaj 26-letni napadalec azzurov, na sedmih tekmah ni dočakal svoje priložnosti na zelenici, kar ostaja eno največjih obžalovanj v njegovi karieri. 

Sirigu je bil druga violina že v času Gianluigija Buffona, z vzponom Donnarumme pa je bil 34-letni vratar Torina spet obsojen na vlogo namestnika, zato se je Mancini odločil, da bo veteranu ob njegovem bržkone zadnjem nastopu na velikem tekmovanju omogočil vsaj za nekaj minut izkusiti evforijo, ki v teh dneh preveva Italijo.

Komentarjev 1
  • blayo 13:38 21.junij 2021.

    Ja pa kaj pol! Kaj bi šele blo, če bi golmana zamenjal kar z enim obrambnim igralcem recimo s Florenzijem. Vsi valižanski navijači v jok pa na drevo...