Šport
5 ogledov

Eurobasket 2015 v več državah, finale v Franciji

(Francija - Litva) eurobasket finale zastava Parker Collet pokal trofeja Diaw Saša Despot
V ponedeljek bo v Madridu padla odločitev o prireditelju Eurobasketa 2015. Skoraj zagotovo bo organizatorjev več; najverjetneje bodo predtekmovanja potekala v štirih državah, Francija pa je po mnenju poznavalcev favorit za zaključno fazo.

Po prvotnem programu bi morala Eurobasket 2015 gostiti Ukrajina, ki pa ga zaradi zaostrene politične in vojaške situacije v državi ne more prirediti. Maja letos je zato Evropska košarkarska zveza (Fiba Europe) objavila razpis za organizacijo naslednjega Eurobasketa, na katerega se je prijavilo osem držav. To so Francija, Hrvaška, Finska, Nemčija, Izrael, Latvija, Poljska in Turčija.

Dva dni pred odločitvijo izvršnega odbora Fiba Europe, v katerem Slovenija po dolgem času nima svojega predstavnika (generalni sekretar KZS Iztok Rems je na volitvah dobil premalo glasov), je jasno, da bosta med organizatorji skoraj zagotovo Nemčija in Francija. Slednja naj bi poleg ene od predtekmovalnih skupin gostila tudi izločilne boje. Izrael je zaradi nestabilnih razmer v regiji že odpadel, ostalih pet držav pa ima približno enake možnosti.

Turki z (ne)skritim adutom

Finska je svojo pripadnost košarki pokazala tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, kamor je pripotovalo kar 8000 Fincev. Hrvaška ima svoje adute v sosednjih državah, saj so se praktično vse sosede uvrstile na EP in bi bile zato dvorane polne. Latvija že dolgo časa ni imela nobenega večjega tovrstnega tekmovanja, Poljska se je izkazala pred petimi leti, ko je že pripravila Eurobasket, Turčija pa ima od maja letos predstavnika na najvišjem položaju. Predsednik Fiba Europe je namreč Turk Turgay Demirel.

Po vzoru Mundobasketa v Španiji bo Fiba Europe že 2015 spremenila sistem tekmovanja. Tako kot na SP in zadnjem eurobasketu v Sloveniji bo sodelovalo 24 moštev, ki bodo tekmovala v štirih predtekmovalnih skupinah.

Štiri najboljše bodo napredovale v osmino finala oziroma izločilne boje. Eurobasket 2015 bo le delno sito za olimpijske igre v Riu 2016. Tja se bosta uvrstili dve najboljši ekipi, ostala evropska moštva pa si bodo morala mesto izboriti preko dodatnih kvalifikacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.