Šport
25 ogledov

Evropske igre po vzoru OI prvič v Bakuju

Rogge MOK Mednarodni olimpijski komite predsednik izvršni komite Lozana EPA
Na generalni skupščini Evropskih olimpijskih komitejev (Eoc) v Rimu so potrdili izvedbo prvih evropskih iger, ki jih bodo premierno po vzoru olimpijskih iger pripravili junija leta 2015 v azerbajdžanskem Bakuju. Izmed 49 delegacij jih je Baku podprlo 38, osem jih je bilo proti, štiri pa so se vzdržale.

Azerbajdžanska prestolnica je bila edini kandidat. Evropa se doslej kot edina celina še ni odločila za organizacijo evropskih športnih iger, tekmovanja različnih panog na enem mestu sočasno po vzoru olimpijskih iger. Taka tekmovanja že dolgo potekajo na drugih celinah, kot so vseameriške, afriške, azijske in oceanijske igre.

"Prve igre leta 2015 bodo velik in pomemben test na poti do iger leta 2019. Moja ideja je, da bi evropske igre postale tudi kvalifikacijsko tekmovanje za OI leta 2020 za nekatere športe. O tem se z mednarodnimi panožnimi zvezami že pogovarjamo," je dejal predsednik Eoc Patrick Hickey.

Ena največjih ovir na bo dejstvo, da imate dve pomembni športni zvezi, atletska in plavalna, že svoja velika tekmovanja v letu 2015, obenem pa še ni jasno, če bosta sodelovali na evropskih igrah 2015. O uvedbi evropskih iger so govorili tudi pri nas, maja lani na 32. srečanju predsednikov, generalnih sekretarjev in športnih direktorjev Eoc v Portorožu.

Na sporedu vsaka štiri leta

Igre bodo potekale na vsaka štiri leta, leto dni pred poletnimi OI. Na njih bi tekmovali športniki v 15 olimpijskih športih in dveh neolimpijskih. Sodelovalo naj bi okrog 7000 športnic in športnikov. Med tistimi panogami, ki naj bi se pridružile novemu tekmovanju, so lokostrelstvo, badminton, boks, kajak kanu, sabljanje, rokomet, judo, ragbi (sedem), strelstvo, taekwondo, namizni tenis, triatlon in odbojka. Potekajo še tudi pogajanja z gimnastično zvezo.

v raziskavah o možnostih za izvedbo takšnega tekmovanja so ugotovili, da je okrog 40 evropskih mest z ustrezno infrastrukturo, ki lahko pripravijo tovrstne igre brez težav. Tako naj bi bile te igre veliko bolj poceni, kot so sedaj OI. Predlani so naredili tudi anketo v okviru evropskih olimpijskih komitejev in 87 odstotkov jih je igre podprlo.

Ideja o evropskih igrah se je prvič porodila pred 15 leti, ko je bil na čelu Eoca še Jacques Rogge, sedaj predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Tedaj so jo zavrnili, med drugim zato, ker naj bi bil koledar športnih tekmovanj preveč natrpan.

"V tem času smo doživeli veliko sprememb, tako na političnem, gospodarskem kot na športnem področju, ki zahtevajo tudi drugačno ravnanje in odločitve," je razložil Hickey.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.