Šport
45 ogledov

Evropski in svetovni vrh atletike na Bledu

Gregor Benčina Anže Petkovšek
Bled in Brdo bosta gostila najvišje predstavnike evropske in svetovne atletike, ki se bodo udeležiio volilnega kongresa Evropske atletske zveze (EAA). Za naslednika dosedanjega predsednika Hansjörg Wirza, ki se po štirih mandatih poslavlja, se potegujejo trije kandidati, prisotni pa bodo tudi številni nekdanji vrhunski atleti.

V Slovenijo bodi prišli tudi predsednik Mednarodne atletske zveze Lamine Diack in predsedniki večine kontinentalnih zvez. Med tistimi mednarodnimi zvezdniki, ki so potrdili udeležbo, so tudi nekdanji ukrajinski atlet Sergej Bubka, serijski svetovni rekorder v skoku s palico, Britanec Sebastian Coe, dvakratni olimpijski prvak in večkratni svetovni rekorder na 800 metrov, olimpijska in večkratna svetovna prvakinja Romunka Gabriela Szabo ter Estonec Erki Nool, olimpijski in evropski prvak v deseteroboju.

Bubka in Coe kandidirata tudi za predsednika Iaaf, volilni kongres bo avgusta letos v Pekingu, tudi v tej luči pa je tokratni kongres EAA še pomembnejši. Diack se namreč ne bo več potegoval za vodenje svetovne atletike.

Predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Gregor Benčina je med kandidati za svet EAA, ki je najvišji organ med dvema kongresoma, predstavniki evropskih zvez pa bodo novega predsednika izbirali med podpredsednikom EAA in dolgoletnim direktorjem francoske atletske zveze Jeanom Garcio, predsednikom Atletske zveze Norveške Sveinom Arnejem Hansenom, ki je bil dolga leta tudi glavni organizator velikega atletskega mitinga v Oslu, ter članom sveta krovne evropske atletske organizacije Anttijem Pihlakoskijem.

Predsednik AZS računa na prednost domačega igrišča

Na kongresu EAA bodo prisotni predstavniki več kot 50 nacionalnih atletskih zvez, skupaj pa na Bled prihaja več kot 200 najvidnejših predstavnikov evropske in svetovne atletike, ki bodo poleg predsednika volili tudi podpredsednike in člane sveta. "Kongres je pomemben in velik zalogaj za AZS. Sam se zavedam, da sem mlajši tudi po delovanju v atletskih organizacijah in upam, da bo prednost domačega terena, da se izrazim po športno, pomagala, da bo Slovenija ponovno dobila predstavnika v vodstvu EEA. Možnosti za izvolitev sicer so, vendar ni nič gotovo, dokler ne bo razglašen izid tajnih volitev. Večina večjih držav ima skorajda zagotovljene stalne sedeže, manjše države, tudi naša, pa se poteguje za preostala tri ali štiri mesta," je ocenil Benčina, tudi večinski lastnik in predsednik uprave Jelovice. Dodal je, da večino stroškov pokriva EAA, dobili pa so tudi posebne pokrovitelje kongresa. Celotna izvedba bo stala okrog 150.000 evrov.

Udeležence kongresa bo sprejel predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar bo pripel na Bled, vsi pa bodo imeli možnost tudi za ogled slovenskih znamenitosti. "Toda kongres ni edino, s čimer se ukvarjamo. Potekajo pogovori med slovenskimi železnicami in občino Ljubljana o prenosu lastništva, kar je pomembno za prenovitev atletskega stadiona v Šiški v naslednjih letih. V zadnjih mescih pa smo bili uspešni pri snovanju načrtov za pokrito atletsko stezo v Novem mestu. Tam se bo še letos pokril kolesarski velodrom in bomo prvič v slovenski atletiki zgodovini imeli možnost za treninge in tekmovanja v zimski dvoranski sezoni. Projekt podpirata tudi lokalna skupnost in Olimpijski komite Slovenije, ker bo to pripravljalni center tudi za druge športe. To bo res ogromen korak naprej. Največji tekmovanji pri nas pa ostajata miting EAA v Velenju in balkanske igre," je končal Benčina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.