Šport
16 ogledov

Po eno ali dve kolajni na EP

Na evropskem prvenstvu v Zürichu bo nastopilo 15 slovenskih atletov, cilj je osvojitev ene ali dveh kolajn.

Norme za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo med 12. in 17. avgustom v Zürichu, je izpolnilo 18 slovenskih atletinj in atletov, vendar bo v Švico potovala le petnajsterica; Žana Jereb, Rožle Prezelj in Robert Renner so nastope odpovedali.

primož kozmus | Avtor: Reuters Reuters
Vodstvo Atletske zveze Slovenije (AZS) načrtuje eno do dve medalji in dve do tri uvrstitve v finale. Izmed četverice atletov medaljo načrtuje Primož Kozmus, kar bi bila za nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka prvo odličje na EP. "Ne glede na mojo slabšo sezono pričakujem gladko uvrstitev v finale in nato osvojitev medalje. Želim si, da bi vrgel okrog 80 metrov, kar bi bilo dovolj za kolajne. Veselim se tekme. Tekmovalci smo dokaj izenačeni, treba bo pokazati prav vse, kar znam. Za uvrstitev finale bo dovolj 74, 75 metrov, za medalje pa bo treba vreči prek 79 metrov. Imam velika pričakovanja. Bom pa moral izvesti res dober met," je dejal Kozmus.

Bolje od najboljšega slovenskega atleta vseh časov je letos nastopala Martina Ratej, druga v skupnem seštevku diamantne lige v metu kopja. Pred njo je le svetovna rekorderka in olimpijska zmagovalka Čehinja Barbora Špotakova. "Moj cilj je, da v kvalifikacijah in finalu nastopim tako kot sem letos v diamantni ligi. Kopje si želim vreči prek 65 metrov, kaj bo to prineslo, pa bomo videli v četrtek. Na nobeni veliki tekmi doslej v finalu še nisem vrgla prek 62 metrov in tudi odličja še nisem osvojila. Met prek 65 metrov v finalu pa bo prinesel kar dobro uvrstitev," je menila Ratejeva.

Na EP bodo nastopili Kozmus (kladivo), Jan Žumer (200 m), Žan Rudolf (800 m), Matija Kranjc (kopje) ter Maja Mihalinec (100 m), Kristina Žumer (100 in 200 m), Sabina Veit (100 in 200 m), Sonja Roman (1500 in 5000 m), Marina Tomič (100 m ovire), Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Nina Djordjevič (daljina), Snežana Vukmirovič (troskok), Tina Šutej (palica), Barbara Špiler (kladivo) in Ratejeva (kopje).
 

Snežana Rodić sp v atletiki | Avtor: EPA EPA
Nastope v finalu načrtuje trojica izmed enajstih atletinj: Vukmirovičeva, ki bo v kvalifikacijah nastopila 13. avgusta na rojstni dan svoje hčerke Lare, Šutejeva in Mišmaševa. Tomičeva, ki se je pozdravila po bolezni,  in Veitova na 200 m načrtujeta preboj v polfinale, tako kot tudi Romanova, katere želja je tudi, da bi na 5.000 m izboljšala osebni rekord (15:40,41).

Kranjc si želi, da bi kot prvi Slovenec v zgodovini presegel 80 metrov,  Rudolf pa, da bi izenačil ali presegel 12. izid, ki ga je imel v polfinalu na prejšnjem EP leta 2012 v Helsinkih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.