Šport
33 ogledov

Fak obrambo naslova končal kot sedmi

pokljuka Žurnal24 main
Na tekmi s skupinskim štartom je slavil Norvežan Johannes Thingnes Boe, drugi je bil Martin Fourcade, tretji pa Ole Einar Bjoerndalen. Jakov Fak je končal na sedmem mestu z malce več kot 20 sekundami zaostanka.

Norvežan Johannes Thingnes Boe je novi biatlonski svetovni prvak v zasledovanju. Na 15-kilometrski tekmi v Oslu s štirimi streljanji je v ciljnem sprintu ugnal Francoza Martina Fourcada, šest sekund je zaostal legendarni 42-letni Ole Einar Bjoerndalen, ki je osvojil že 44. medaljo na SP.

Jakov Fak je prišel v cilj z drugo skupino na sedmem mestu. Fak je na tekmi branil naslov svetovnega prvaka z lanskega prvenstva na Finskem. V sezoni, ki jo bo bržkone rad čim prej pozabil, je prav na SP s petim mestom v zasledovanju in šestim na 20-kilometrski tekmi dokazal, da je pravi čas v vrhunski formi, v primerjavi z večino tekmecev pa je bil tudi spočit, saj v soboto ni nastopil v štafeti.

En zgrešen strel že usoden

Slovenski reprezentant je tekmo začel z najboljšimi, ki so drugi krog odtekli taktično zelo počasi in prvemu zvezdniku prvenstva Fourcadu dovolili, da je brez težav nadoknadil kazenski krog. Vse do tretjega streljanja je bil Fak v vodilni skupini, zgrešen strel pa ga je nato vrgel v skupino, ki je po tretjem streljanju izgubila možnost, da bi se borila za odličja. Perfektno zadnje streljanje je Faka vrnilo v boj za deseterico, ob izjemni formi je bilo dosegljivo tudi peto mesto.

"Ne razmišljam toliko o strelu, kot o hitrosti, ki mi je na koncu manjkala. Vajen sem višje, a tudi to bo prišlo in prepričan sem, da bo prihodnja sezona drugačna. Zase sem vesel, da sem se vrnil med najboljše. Vem kam sodim in česa sem zmožen. Danes je bilo šest tekmovalce boljših, a glede na sezono je tudi to zame vzpodbudno," je v pogovoru za nacionalno televizijo po tekmi razmišljal Fak.

Obenem je razkril, da bo tudi sam izpustil tekme prihodnji teden v ruskem Hanti Mansijsku, kjer bo padel zastor nad sezono svetovnega pokala. "Letos sem bil velikokrat bolan in se vračal, vse to je težko, zato je sezone zame konec. Trenutno enostavno ne zmorem več tekmovati na višji ravni, zato sem se odločil za počitek. Svetovno prvenstvo je bil tak cilj, ki bi ga bilo škoda izpustiti, vložil sem veliko dela in vesel sem, da se je izšlo tako, kot se je," je še dejal tekmovalec.

Napet konec tekme

Na koncu je o medaljah odločala četverica Boe, Fourcade, Bjoerndalen in Sergej Semenov iz Ukrajine, ki pa tekaško ni bil dorasel najboljšim in je zaostal celo za Fakom. O medaljah je odločala trojica in vsak je imel v občinstvu izredno veliko navijačev in simpatij. Zmagovalec Boe se je po treh četrtih mestih veselil zlata. Sedemindvajsetletni Fourcade je štirim zlatim medaljam dodal srebro, a zamudil priložnost, da bi kot prvi biatlonec na enem prvenstvu dobil prav vse posamične tekme. Ostrega ritma pa ni zdržal Bjoerndalen, bržkone najpopularnejši športnik na Norveškem, ki pa je osvojil še 44. medaljo. Izjemen sprejem sta Boe in Bjoerndalen doživela že v soboto, ko je podelitev medalj v centru osla zvečer v živo pospremilo okrog 50.000 navijačev.

SP v biatlonu, skupinski štart (M):

1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 37:05,1/1
2. Martin Fourcade (Fra) +2,8/1
3. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 6,7/0
4. Dominik Windisch (Ita) 19,8/2
5. Arnd Peiffer (Nem) 19,9/1
6. Tarjei Boe (Nor) 21,8/2
7. Jakov Fak (Slo) 21,9/1
...

Svetovni pokal, skupno:

1. Martin Fourcade (Fra) 1151 točk
2. Anton Šipulin (Rus) 785
3. Johannes Thingnes Boe (Nor) 730
4. Simon Eder (Avt) 681
5. Tarjei Boe (Nor) 673
...
32. Jakov Fak (Slo) 238
50. Klemen Bauer (Slo) 105
90. Rok Tršan (Slo) 8
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.