Šport
16 ogledov

Fak: "Za kolajno potrebna popolna tekma"

Jakov Fak svetovno prvenstvo Reuters
Francoz Martin Fourcade je na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojil naslov prvaka še v zasledovanju na 12,5 kilometra. Fourcade je zgrešil štiri strele, a je vseeno prehitel Carla Johana Bergmanna (+ 5,2; 2) na drugem mestu. Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak (1:06,2; 3) na osmem mestu.

Martin Fourcade ni prikazal popolnega streljanja, a sta njegova prednost in tekaška predstava zadoščali, da se je še drugič v dveh dneh zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Drugo kolajno s prvenstva, tokrat srebrno, je odnesel Šved Carl Johan Bergman. Do brona pa se je s 13. mesta prebil Rus Anton Šipulin, ki je osvojil tudi prvo kolajno za Rusijo na tem tekmovanju. Na zasledovalni tekmi sta nastopila še dva slovenska biatlonca; Klemen Bauer (2:35,8/5) je zasedel 32. mesto, Janez Marič (4:15,1/6) pa 48.

"Leže je bil veter zelo spremenljiv, pa mi je vseeno uspelo zadeti vse tarče. Stoje pa so se napake pojavile na drugem streljanju, ko prvega strela nisem oddal pravočasno in ritem se je porušil že na začetku. Tekaški občutek se je bistveno popravil od včeraj, zato sem zadovoljen s končnim izidom. Zasledovanje je tekma, kjer je potrebno tudi taktizirati, izkoriščati zavetrje nasprotnikov in hraniti energijo za zaključek. V zadnjem krogu sem zato spustil predse Schemppa in Lindströma in jima šele na zadnjih treh vzponih pred ciljem vrnil milo za drago. Za kolajno bi bilo potrebno narediti popolno tekmo, sem pa zadovoljen tudi z uvrstitvijo med deseterico," je nastop ocenil Fak.

Za izboljšanje uvrstitve je poskrbel tudi Klemen Bauer. Dvajseterica mu je sicer spolzela na strelišču, na progi pa je bil spet zelo hiter. Tretji tekaški čas in pet zgrešenih tarč je bilo tako dovolj za 32. mesto. "Spet sem bil zelo hiter na progi, žal pa ne dovolj natančen na strelišču. S 44. mestom iz sprinta nisem imel česa izgubiti, kar se je videlo vse do zadnjega streljanja. Žal pa je bil končni izkupiček po treh zgrešenih tarčah stoje spet bolj povprečen. Bila je lepa priložnost za še večje napredovanje, ki pa je nisem v celoti izkoristil," je ugotovil Klemen Bauer. Janezu Mariču se tekma prav tako ni izšla na strelišču. Ostalo mu je šest nepodrtih tarč, kar ga je potisnilo na 48. mesto ob prečkanju ciljne črte.

Bjoergnova zmagala v Lahtiju, Višnarjeva enajsta

Na tekmi svetovnega pokala smučarjev tekačev v Lahtiju sta zmagi v klasičnih sprinterskih preizkušnjah dosegla Norvežanka Marit Bjoergen in Šved Emil Jönsson. Najboljša slovenska predstavnica Katja Višnar je prišla do polfinala in na koncu osvojila 11. mesto.

Pri ženskah je drugo mesto osvojila Rusinja Julija Ivanova, tretje pa Poljakinja Justyna Kowalczyk. Vesna Fabjan je tekmo končala v četrtfinalu in na 17. mestu, Alenka Čebašek pa je z 31. mestom v kvalifikacijah za las ostala brez odločilnih bojev; Barbara Jezeršek je bila 55.

Pri moških sta se na stopničke povzpela še Jönssonov rojak Teodor Peterson, ki je zmago izgubil po fotofinišu, ter tretji Rus Nikita Kirjukov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.