Šport
86 ogledov

Faka doma sprejeli, kot da je bil zlat za Hrvaško

Fak biatlonci sprejem Kongresni trg Saša Despot
Hrvat s slovenskim potnim listom Jakov Fak, svetovni biatlonski prvak iz Ruhpoldinga na 20-kilometrski preizkušnji, je bil po koncu sezone kljub številnim sporom iz preteklosti in dejstvu, da nastopa za Slovenijo, v domačem Mrkopalju sprejet, kot, da bi osvojil zlato za Hrvaško.

Jakov Fak je po naslovu svetovnega prvaka zbodel vodilne na Hrvaški biatlonski zvezi, da niso prepoznali njegovega velikega talenta. "Namesto da bi slavil svoj veliki uspeh, se ukvarja z nami. Zaradi dobrih odnosov s slovenskimi kolegi pa nismo rekli nič in tudi ne nameravamo," se je na očitke Faka dokaj mirno odzval glavni tajnik hrvaške zveze Robert Kontak.

A to ni vplivalo na razpoloženje Sovaščani zlatega biatlonskega prvaka, ki od zadnje sezone naprej brani slovenske barve. Pričakali so ga s transparenti in majicami, na katerih je pisalo svetovni prvak. Oče Mario je pripravil 300 stolov za sovaščane, najboljši prijatelj Bruno je skrbel za varnost, sosed je točil pijačo, prijatelj iz Zagreba prinesel klobase, dekle Mateja pa je spremljala svojega heroja.

"Pridi Jakov, da te objamem," je zlatemu biatloncu dejala upokojenka, piše hrvaški Večernji list, ki citira Faka: "Pred petimi leti bi se mi vsi smejali, če bi slišali, da bo svetovni prvak iz Hrvaške. Uspel sem!"

Sovaščani so mu priredili pravi koncert, medtem, ko je v ozadju igrala pesem Ruža Hrvatska, pa je Fak moral še enkrat pojasnjevati nastope za slovensko reprezentanco: "Nisem Slovenec, sem le Hrvat s slovenskim potnim listom. Na to gledamo, kot na službo, kot na podjetje, ki je poskusilo na tujem trgu in uspelo. Kljub vsemu mi je olimpijski bron bolj pri srcu," dodaja Fak.

Naj spomnimo, Ruhpolding in leto 2012 bosta po srebrnih kolajni na skupinski tekmi na SP in zlatu Jakova Faka na 20-kilometrski preizkušnji, zapisani v zgodovinski knjigi slovenskega biatlona. To je bila prva zlata kolajna Slovenije na svetovnih prvenstvih.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 00:39 26.marec 2012.

    Ne enači to tako kot delaš. Fak je Slovenski državljan in nastopa za SLO , Zavec je Slo državljan in nastopa samo za tuji klub in ne državo !

  • Žurnalček 00:36 26.marec 2012.

    On je prvak na vsem svetu in zakaj ga ne bi smeli ovenčanega s slavo sprejeti na domačem pragu !!!!

  • KLOBO 17:18 25.marec 2012.

    Sicer pa, zlata medalja je pri Hrvatu Fakovu, SLOVENIJI gre odličje le kot statističen podatek, tako da se Hrvati lahko veselijo zmage njihovega Človeka! Podobno kot včeraj Zavec ! Zavec boksa za nemški kljub Magdeburg, Nemec Dirck mu je trener ...prikaži več in ekipa je nemška, denar je nemški, mi si torej virtualno predstavljamo, da je SLO zmagala!