Šport
238 ogledov

Bedene dočakal priložnost, kriza pri dekletih

aljaž bedene Epa Najboljši slovenski tenisač Aljaž Bedene.
Slovenski teniški reprezentanci se pripravljata na nastope v Davisovem in Fed pokalu.

Naslednji konec tedna bodo fantje v Mariboru gostili Poljsko, od 7. do 10. februarja pa bodo dekleta nastopila v Tallinnu. Moška reprezentanci se bo v Mariboru predstavila v najmočnejši postavi, torej z Aljažem Bedenetom, Blažem Kavčičem in Blažem Rolo, pri ženskah pa kapetan Andrej Kraševec ne more računati na najboljši igralki, Polono Hercog in Andrejo Klepač, prav tako pa je še vprašljiv nastop Dalile Jakupovič.

Bedene bo v ekipnem tekmovanju zaigral prvič po letu 2012. Po menjavi državljanstva se namreč z Veliko Britanijo ni smel udeleževati reprezentančnih tekmovanj, kot sta pokal Davis ali olimpijske igre.

bedene umberger Zamere pozabljene Šport Izgubljeni sin se vrača: "Kar je bilo, je bilo"

Kraševec ima zato na seznamu le tri igralke, Tamaro Zidanšek (179.), Nino Potočnik (438.) in Kajo Juvan (492.), pogovori z Dalilo Jakopovič (174.), ki je na lestvici WTA druga najboljša Slovenka za Hercogovo (91.), pa so še v teku.

"Pričakujem, da se bo Jakupovičeva pridružila reprezentanci, tako da bomo v Estonijo odpotovali z dokaj konkurenčno ekipo. Glede na to, da smo bili izžrebani v najtežjo skupino skupaj s Hrvaško, ki ima dve posameznici med prvih sto, Donno Vekić in Petro Martić, Madžarsko, ki ima v svoji vrsti Timeo Babos, 51. igralko sveta, ter vedno neugodno Švedsko, je naš cilj prikazati dobre igre in se v vsakem dvoboju boriti do zadnjih atomov moči," pravi Kraševec, ki je lani ekipo pripeljal iz druge v prvo evroafriško skupino.

Polona Hercog je zavrnila nastop v reprezentanci, saj se želi posvetiti osebnemu razvoju in sezono začeti brez poškodb, Andreja Klepač, ki je med dvojicami 24. igralka na svetu, pa je morala udeležbo odpovedati zaradi zdravstvenih težav s komolcem in hrbtom.

Kaja Juvan | Avtor: Profimedia Profimedia

Novinarske konference ženske reprezentance v Ljubljani se je udeležila le Kaja Juvan (492.); 17-letna Ljubljančanka je končala nastope na mladinskih turnirjih in se bo letos povsem posvetila profesionalnemu tenisu. Zato je tudi zamenjala šolo in se usmerila tudi k ostalim zadevam, ki sodijo k poklicnemu športu.

"Veliko berem knjige, se posvečam psihologiji, prehrani, telesni vadbi, saj želim pripravljena prodreti v svetovni vrh. Mnogo je igralk, ki z igro hitro napredujejo, a nimajo pravih osnov, zato ne morejo dlje časa ostati v vrhu," pravi Juvanova in dodaja: "Zame je nastop za Slovenijo nekaj posebnega. Občudujem uspehe ostalih slovenskih športnikov in tudi sama želim biti del tega. Zdaj ko vidim, da ne bomo nastopile v najmočnejši postavi in da bom morda dobila več priložnosti, še bolj nestrpno čakam odhod v Estonijo."

Kaja Juvan Intervju Šport Razbija slovenski kompleks majhnosti

V Tallinnu bo nastopilo štirinajst reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine. Zmagovalke skupin se bodo potegovale za dve mesti v kvalifikacijah za drugo svetovno skupino, zadnjeuvrščene bodo igrale za obstanek v prvi evroafriški skupini, ostale pa bodo še eno leto članice prve evfroafriške skupine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.