Šport
7 ogledov

Favorita vseeno Olimpija in Krka

Marko Marinović, Chris Booker Union Olimpija/Aleš Fevžer
Klubi v košarkarski ligi Telemach bodo v sredo začeli končnico državnega prvenstva. V ligi za prvaka bodo igrali Union Olimpija, Krka, Tajfun, Rogaška, Zlatorog in Grosbasket.

Večina trenerjev sodelujočih ekip v ligi za prvaka meni, da favorita prihajata iz Ljubljane in Novega mesta, pa čeprav je po prvem delu sezone najvišji položaj zasedala šenčurska zasedba Tajfuna.

Ljubljančani so se tekmovanju pridružili šele zdaj, potem ko so v ligi ABA zasedli peto mesto. "Pred mesecem dni sem postal trener Union Olimpije, a sem že prej spremljal tekme državnega prvenstva in videl kar nekaj kvalitetnih srečanj in presenečenj na njih. Tudi finalni turnir pokala Spar je bil zelo zanimiv, kar pomeni, da je liga Telemach zelo kakovostna. Tako imenovani favoriti se bomo morali dobro pripraviti in iti angažirano na vsako tekmo. Cilj naše ekipe je postati prvak Slovenije in si zagotoviti mesto v Ligi Aba," je pred začetkom tekmovanja dejal trener zmajev Memi Bečirović.

Tajfun je pod vodstvom Dejana Mihevca najbolje opravil s prvim delom sezone v ligi Telemach, izgubil je le enkrat na 20 tekmah. "Naša cilja pred sezono sta bila uvrstitev na finalni turnir pokala Spar ter preboj v ligo za prvaka. Oba cilja smo izpolnili, v določenih pogledih pa tudi presegli. To nikakor ne pomeni, da je s tem za nas tekmovanja konec. Kot pravi športniki imamo sedaj nove cilje in izzive, katerih se že veselimo. Nismo še rekli zadnje besede in verjamem, da lahko zmagujemo tudi na naslednjih tekmah. Poškodbe so sestavni del športa, tudi mi smo imeli kar nekaj težav z njimi, a upam, da bomo vsaj približno kompletni, ko se začne drugi del državnega prvenstva," meni trener Tajfuna.

Zlatorog je bil drugi z razmerjem zmag in porazov 13-7. Predrag Milović, trener Laščanov, pred končnico pravi: "Do sedaj zastavljene cilje smo izpolnili. V ligi Telemach za prvaka bo naša težava zagotovo kratka klop, saj bomo igrali brez Gorana Juraka, ki je poškodovan, sam pa se bo morda odločil, če bo zaigral v zaključku državnega prvenstva. Ne glede na to, da je to za nas kar precejšen udarec, bomo naredili vse, da bomo vsaj v domači dvorani enakopraven tekmec."

Aleksandar Džikić je s Krko končal na devetem mestu lige Aba, v ligi Telemach pa je v prvem delu slavila 12-krat, izgubil pa osemkrat. "Do zdaj smo dosegli tisto, kar smo si želeli. Sedaj nam preostaja še, da si poskusimo zagotoviti mesto v Ligi Aba, ubranimo lovoriko in nadaljujemo naš niz naslovov državnega prvaka. Naše zdravstveno stanje je izjemno," pravi trener Novomeščanov.

Grosbasket Tea Hojča je z enakim razmerjem zmag in porazov kot Krka zasedel četrto mesto. "Uvrstitev v ligo Telemach za prvaka je za naš klub velik, zgodovinski uspeh, ki smo ga vsi zelo veseli. Biti v družbi najboljših ekip v državi je nagrada za do sedaj opravljeno delo, po drugi strani pa priložnost, da tekmujemo proti najboljšim moštvom v Sloveniji. V ligo za prvaka se ni bilo enostavno uvrstiti, zato rezultat še toliko bolj cenimo. Proti favoriziranim moštvom bomo igrali neobremenjeno, poskušali biti dostojen tekmec in če se bo ponudila priložnost, kateremu izmed njih tudi prekrižati načrte," je pričakovanja strnil Hojč, ki na nekaj tekmah ne bo mogel računati na Željka Zagorca.

Kot zadnja se je v med elitno šesterico uvrstila Rogaška Damjana Novakovića, potem ko je dosegla 11 zmag in doživela devet porazov. "Nahajamo se tam, kjer smo pred sezono upali, da se bomo. Je pa bila pot do tukaj težja od pričakovanj. Zaradi poškodb smo morali zamenjati nekaj igralcev. Po rednem delu smo šesta najboljša ekipa. Ne bom rekel, da je to dovolj. V ligi za prvaka si želimo višje, biti konkurenčni ter se prebiti med najboljša štiri moštva, kar prinaša boljše izhodišče v četrtfinalu," pravi Novaković.

Liga za razvrstitev v končnici bo trajala do konca aprila, vseh šest ekip pa bo nato sodelovalo tudi v boju za naslov prvaka. Temu se bosta pridružili še dve najboljši ekipi iz lige za obstanek. V ligi za obstanek bodo igrali Maribor Nova KBM, Šenčur Gorenjska gradbena družba, Helios Suns, Elektra Šoštanj, Hopsi Polzela in Portorož.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.