Šport
28 ogledov

Federer osmič v finalu Wimbledona

Roger Federer Wimbledon
1/13
EPA
Roger Federer je prvi finalist prestižnega turnirja v Wimbledonu. Švicar je v polfinalu premagal prvega igralca sveta Novaka Đokoviča in bo kot prvi igralec v zgodovini še osmič zaigral v finalu grand slama na sveti travi. Med njim in zgodovino bo stal Škot Andy Murray.

Zmage v polfinalu zanj najbolj uspešnega turnirja za grand slam, kjer je leta 2003 tudi osvojil svojo prvo veliko lovoriko, se je po štirih nizih in dobrih dveh urah igre veselil Švicar Roger Federer, ki je Đokovića premagal s 6:3, 3:6, 6:4 in 6:3.

"Danes sem igral odlično, navdušen sem nad svojo uvrstitvijo v veliki finale. Novak je v uvodnih dveh nizih prikazal sijajno predstavo, odločilen pa je bil tretji niz, ki sem ga po hudem boju vendarle dobil. Vseskozi sem igral agresivno in vršil pritisk na svojega nasprotnika," je uvodoma dejal Federer in dodal: "Zelo sem ponosen na današnjo zmago, ob tem pa imam možnost, da na večni lestvici zmagovalcev Wimbledona ujamem Samprasa, ki ga zelo spoštujem."

Obračun Novaka Đokovića in Rogerja Federerja v polfinalih turnirjev za grand slam je postal že prava stalnica, saj sta se igralca na isti strani žreba znašla že šestič od zadnjih sedmih turnirjev velike četverice. Srb je lovil drugo zaporedno zmago v Wimbledonu, po lanskem uspehu proti Rafaelu Nadalu, vstop v finale pa bi mu vsaj še nekaj tednov zagotovil prvo mesto na lestvici ATP. Đoković je Švicarja premagal na obeh letošnjih obračunih na peščenih igriščih Rima in Roland Garrosa, tokrat pa je zmagovalec 16 turnirjev za grand slam le dočakal svoje maščevanje.

"Do konca tretjega niza je bilo tesno in izenačeno, v četrtem pa sem povsem popustil. Igral sem dobro, a danes je bil na nasprotni strani mreže enostavno boljši tekmec. V moji igri je bilo nekaj padcev, kar je Roger s pridom izkoristil, z agresivno igro in natančnimi udarci pa je tudi osvojil najbolj pomembne in prelomne točke," je po današnjem porazu dejal Đoković.

Roger Federer, Pete Sampras | Avtor: EPA EPA
Obračun je bil za Federerja izrednega pomena. Z zmago v nedeljskem finalu se lahko izenači s Petom Samprasom, ki je v All England Clubu slavil sedemkrat. To pa ni edini mejnik Američana, ki bi ga trenutno še tretji igralec sveta lahko presegel. Če bo Federer uspešen tudi v finalu, se bo prvič po letu 2010 zavihtel na prvo mesto lestvice ATP in tako podrl Samprasov rekord, ki je na vrhu preživel 286 tednov. Maestro ali FedEX, kot ga kličejo oboževalci, je na prvem mestu kraljeval samo teden manj. Ne glede na rezultat v nedeljskem finalu bo Roger Federer v ponedeljek postal najmanj številka dve svetovnega tenisa, saj bo Nadal zaradi poraza v drugem kolu izgubil zajetno število točk.

Andy Murray prvič v finalu domačega grand slama

Drugi finalist turnirja v Wimbledonu je Škot Andy Murray. Ob podpori domače publike je četrti igralec sveta uspel premagati Francoza Jo-Wilfireda Tsongaja. Murray je slavil po štirih nizih, in sicer z rezultatom 6:3, 6:4, 3:6, 7:5.

andy murray wimbledon | Avtor: Reuters Reuters
Za petindvajsetletnika bo to že četrto finale turnirja za grand slam. Dvakrat je zaigral v finalu odprtega prvenstva Avstralije, kjer ga je leta 2011 premagal Đoković, še leto prej pa je bil od njega boljši Roger Federer. Enkrat pa je nastopil v finalu US Opena, kjer ga je prav tako zaustavil Švicar. Murray je bil ob zmagi zelo čustven, zato je s težavo zadrževal solze, saj bo prvič v karieri na domačih tleh nastopil v finalu turnirja velike četverice. Letos je imel veliko težav s poškodbami, kar je botrovalo k slabšim predstavam v peščenem delu sezone. Murray že nekaj let velja za enega najboljših igralcev na svetu, vendar mu v družbi Federerja, Đokovića in Nadala še ni uspelo osvojiti turnirja za grand slam. Prav slednji ga je v polfinalu Wimbledona premagal že trikrat, letos pa ga je na Škotovo srečo že na drugi stopnici zaustavil navdahnjeni Lukaš Rosol.

"Težko izrazim, kaj v tem trenutku čutim. Prepletata se vzhičenje in olajšanje," je Murray s solzami v očeh zmogel nekaj besed takoj po tekmi, po krajšem odmoru pa je vendarle nadaljeval: "Odlično sem začel, toda Jo-Wilfried se je znal vrniti v igro. Težko ga je bilo dokončno zlomiti, prav lahko bi se dvoboj še zavlekel. Zadel je nekaj neverjetnih "winnerjev", k temu dodal še nekaj drugih odličnih udarcev, tako da je bilo težko postaviti piko na i."

Današnji poraženec Jo-Wilfried Tsonga je prav tako lovil prvi finalni nastop na sveti travi, medtem ko je v finalu turnirja za grand slam že zaigral, in sicer leta 2008, ko je v Avstraliji moral priznati premoč Novaku Đokoviću.

Finalni obračun med Rogerjem Federerjem in Andyjem Murrayem bo izredno zanimiv, saj bo to že njun šestnajsti dvoboj, v medsebojnih obračunih pa s 8:7 vodi Škot, a potrebno je dodati, da je Švicar dobil njuna zadnja dva zmenka, nazadnje letos v finalu turnirja v Dubaju. Na travi se tenisača še nista pomerila, glede na pretekle rezultate pa je v rahli prednosti zagotovo Federer, ki dobro ve, kako je zmagovati na osrednjem igrišču Wimbledona.

Slovensko-srbska naveza v polfinalu mešanih dvojic

Kveta Peschke in Katarina Srebotnik | Avtor: EPA EPA
Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se je skupaj s Srbom Nenadom Zimonjićem uvrstila v polfinale mešanih dvojic teniškega turnirja v Wimbledonu. V četrtfinalu sta tretja nosilca s 7:6 (3) in 6:3 premagala Tajvanko Su-Wei Hsieh in Britanca Colina Fleminga. V polfinalu se bosta pomerila z drugima nosilcema - Američanoma Mikeom Bryanom in Liso Raymond.

Wimbledon, polfinale (moški):

Novak Đoković (Srb/1) : Roger Federer (Švi/3) 3:6, 6:3, 4:6, 3:6

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/5) : Andy Murray (VB/4) 3:6, 4:6, 6:3, 5:7

Wimbledon, četrtfinale (mešane dvojice):

Nenad Zimonjić/Katarina Srebotnik (Srb/Slo/3) - Colin Fleming/Su-Wei Hsieh 7:6 (3), 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.