Šport
26 ogledov

Federer: "Poskusil bom samo uživati"

federer wimbledon 2012 EPA
Najboljši teniški igralec sveta Roger Federer bo tudi v Londonu glavni favorit za zlato olimpijsko kolajno. O tem in še čem pa je govoril na izjemno obiskani novinarski konferenci dan pred začetkom olimpijskih iger.

Švicar, ki bo kmalu dopolnil 31 let, je potrpežljivo odgovarjal na številna vprašanja večstoglave novinarske množice. Tu je nekaj poudarkov.

O umiku Rafaela Nadala z olimpijskega turnirja

"Bilo je veliko presenečenje, ko je Nadal sporočil, da ga ne bo na olimpijske igre. Gre za zmagovalca izpred štirih let v Pekingu. To je velik udarec za igre, a že ima svoje razloge. Ne vem, ali je bilo krivo koleno ali slaba pripravljenost, nikoli ni zares sporočil. Vseeno pa je za vse ostale igralce to velik dogodek."

O tem, ali se je slišal s Špancem.

"Nisva govorila. Ne verjamem, da bi me poklical in o svojih težavah govoril z mano. Sam ne bi naredil tega, ne da si nisva blizu, ampak ni potrebe za to. Sprejmeš dejstvo in si žalosten. Tudi sam sem žalosten, ker ne more igrati tu. Prepričan sem, da bi to želel. Želim mu hitro okrevanje."

O glavnih tekmecih na olimpijskem turnirju

"Novak Đoković ima seveda zelo dobre možnosti. Za seboj ima nekaj izjemnih let na ATP turneji. Tu je seveda Andy Murray, ki je pred tedni v Wimbledonu odlično igral. Če povem po pravici, ne razmišljam veliko o tekmecih. Poskrbeti moram, da se prebijem skozi uvodne boje, ki skrivajo kar nekaj pasti, in upam, da bom ostal tako dolgo v igri, da se bom pomeril s prej omenjenima."

roger federer wimbledon | Avtor: Reuters Reuters
O tem, kako bi se počutil ob osvojeni zlati kolajni.

"To bodo pokazala čustva. Tako da moram najprej zlato kolajno osvojiti, potem pa vam bom povedal, kakšni so občutki. Neverjetno je, da lahko na olimpijskih igrah igraš v Wimbledonu. Kot sem že velikokrat dejal, poskusil bom samo uživati. Olimpijski teniški turnir je v zadnjih letih postal še kako pomemben. Zelo sem vesel, da je deležen tolikšne pozornosti in da igrajo najboljši igralci sveta."

O pritisku, ki ga prinašajo olimpijske igre.

"Pritisk je očiten, saj gre za drugačno tekmovanje. Zgodi se samo na vsaka štiri leta, nismo ravno navajeni na to. Mislim, da ni športnika, ki ne bi čutil pritiska, saj vsak ve, da bo imel v življenju le eno, dve, morda tri take priložnosti."

O tem, ali je lažje igrati na olimpijskih igrah kot na turnirju za grand slam.

"Ni, morda je celo malo težje. V Wimbledonu igramo sedem dvobojev na tri dobljene nize, tu jih igramo pet na dva dobljena, samo v finalu se igra na tri dobljene nize. Mislim, da so razlike med igralci zato še manjše. Če bi v Wimbledonu igrali na dva dobljena niza, bi v tretjem kolu izpadel proti Julienu Benneteauju. Na olimpijskih igrah je tako, da te pet slabih minut lahko stane turnirja. Zavedam se tega, a verjamem, da mi bo wimbledonska zmaga izpred treh tednov pomagala pri moji samozavesti."

O tem, kaj je pridobil z nastopanjem na olimpijskih igrah.

"Iskreno povedano, mislim, da veliko. Gledam druge športnike, kako trenirajo, izmenjamo si kakšno idejo, vidim, kako uresničujejo svoje sanje. Zelo sem užival na vseh igrah. Dvakrat sem bival v olimpijski vasi, si izmenjeval značke. Tudi tu sem obiskal vas, zelo pomembno je, da začutim ta olimpijski duh."

O tem, zakaj tokrat ne živi v olimpijski vasi.

"Najbolj pomembno je, da dobro igram. Kar nekaj igralcev živi v Wimbledonu, saj je vse skupaj bistveno lažje (v Londonu je velika težava promet, op. p.). Prej sem že živel v vasi, zato ni bilo to tako nujno. Rad bi živel v vasi, res pa je tudi, da sem v zadnjih osmih letih postal slaven, in zadeve so se spremenile. Ko obiščem vas, ni več tako preprosto, kot je bilo včasih. Želim igrati čim bolje, zato se moram dobro pripraviti. Želim razveseliti Švico in osvojiti kolajno."

O tem, zakaj je zavrnil vlogo zastavonoše na slovesni otvoritvi.

federer murray wimbledon 2012 | Avtor: EPA EPA

"V veliko čast mi je bilo, da sem na tak način predstavljal domovino. A zastavo sem nosil že dvakrat in začutil sem, da je pomembno, da dobi priložnost še kdo drug. Potem so izbrali mojega partnerja v igri dvojic Stana Wawrinko in mislim, da je to zanj velika čast. Vsi vedo, da brez njega ne bi osvojil zlate kolajne v dvojicah pred štirimi leti. Mislim, da so izbrali pravo osebo."

O tem, ali si bo ogledal še kakšne druge dogodke.

"Z veseljem bi si ogledal nekaj tekmovanj in upam, da mi bo uspelo. Čeprav dvomim, ker bom zelo zaseden z igranjem v posamični in konkurenci dvojic. Ne vem še, kako bo. Rad pa bi si ogledal kakšno košarkarsko tekmo, atletiko in pa morda odbojko."

O tem, ali se bo po Londonu upokojil, če osvoji zlato kolajno?

"To nikakor ni možno. Delam že načrte za prihodnje leto in še za kasneje. Nimam želje po upokojitvi. Tudi če zmagam, gremo naprej."

O tem, ali bo zaigral tudi na olimpijskih igrah v Riu 2016?

"Kdo ve? Mislim, da zagotovo obstaja možnost. Kmalu bom star 31, pri 35 bi lahko še igral, a veliko dejavnikov odloča o tem. Trenutno pa mislim, da je možno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.