Šport
22 ogledov

Federer zaslužil največ, Del Potro obtožen utaje davkov

Federer Dubaj ATP finale tenis EPA
Največji zaslužkar med tenisači ostaja Roger Federer, drugi je Rafa Nadal, tretji pa Novak Đoković. Takoj za njimi se je zvrstila Marija Šarapova. Medtem je Juan Martin Del Potro obtožen utaje davkov.

Revija Forbes je pred začetkom odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku objavila seznam največjih zaslužkarjev v tenisu, na vrhu pa kraljuje 33-letni Roger Federer, lastnik 17 šampionskih naslovov na turnirjih za grand slam. Čeprav je letos osvojil le tri turnirske zmage, Švicar ostaja največji zaslužkar v teniški karavani. Federer je v zadnjih 12 mesecih, od minulega julija do konca junija, zaslužil 42,6 milijona evrov, večino denarja na podlagi bogatih pogodb z Rolexom in multinacionalko Nike, ki sta mu prinesli kar 30 milijonov evrov.

Španec Rafael Nadal, ki je letošnji turnir v New Yorku izpustil, je drugi na seznamu, njegov zaslužek v zadnjih 12 mesecih pa znaša 33,7 milijona evrov, tretji je Srb Novak Đoković z zaslužkom v višini 25 milijonov evrov. Omenjena trojica zaseda tudi vrh na svetovni jakostni lestvici, s to razliko, da je Đoković prvi, Nadal drugi, Federer pa tretji.

Od predstavnic ženskega dela karavane je največja zaslužkarica ruska zvezdnica Marija Šarapova, sicer trenutno šesta igralka na lestvici WTA. V zadnjem letu je zaslužila 18,5 milijona evrov. Šarapova je na moško-ženski lestvici četrta največja zaslužkarica v karavani tik za tremi vodilnimi tenisači.

Delpo zanikal nepravilnosti

Argentinski teniški igralec Juan Martin del Potro se je v domovini znašel v težavah, ker naj bi utajil davke. Pristojne službe so proti 13. igralcu lestvice ATP, ki na zadnjem turnirju za grand slam v New Yorku ne igra zaradi poškodbe, sprožile preiskavo.

Del Potro ne igra že pol leta in je pred tedni zaradi poškodbe zapestja odpovedal tudi nastop na igriščih Flushing Meadowsa. Prav njegov nastop na newyorškem turnirju pa naj bi bil sumljiv davčnim organom v Argentini. Preučujejo namreč prijavljene prihodke iz leta 2010, leto prej pa je Del Potro zmagal na zadnjem turnirju velike četverice v sezoni.

Po neuradnih podatkih naj bi višina manjkajočih prijavljenih davkov znašala več kot tri milijone pesov oziroma 330.000 evrov. Teniški igralec je sicer podjetje, prek katerega s pomočjo staršev ureja svoje finance, zaradi ugodnejše davčne politike registriral v sosednjem Urugvaju. Po poročanju časnika Perfil je 25-letni igralec zanikal, da bi pri prijavi dohodkov goljufal, in je obljubil sodelovanje pri preiskavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.