Šport
25 ogledov

Fiba Europe ne more prehvaliti Slovenije

Slovenija Ukrajina EuroBasket Stožice Ljubljana zastava himna tribuna petje Saša Despot
Evropsko košarkarsko prvenstvo se nezadržno bliža koncu, pohvale na račun organizacije pa še kar prihajajo z vseh strani.

Reprezentancam udeleženkam, navijačem iz vseh koncev Evrope in številnim medijem se je pridružila tudi Fiba Europe, ki je javno pohvalila slovenske prireditelje za odlično organizirano prvenstvo.

"Slovenski organizatorji so opravili odlično delo. Fiba Europe je zadovoljna s prav vsemi segmenti organizacije; dvorane so bile polne, publika je bila fantastična. Prvenstvo je bil praznik košarke in Slovenijo zapuščam s prelepimi spomini tako na organizacijo prvenstva kot zaradi lepote vaše države," je na novinarski konferenci povedal predsednik Fiba Europe Belgijec Cyriel Coomans.

Tudi generalni sekretar Fiba Europe Kamil Novak je bil poln hvale na račun Slovenije in organizacije prvenstva: "Lokalnemu organizacijskemu odboru čestitam za odlično organizacijo prvenstva. V teh kriznih časih je potrebno veliko truda in volje za brezhibno organizacijo in Sloveniji je to uspelo."

Prvenstvo preseglo pričakovanja

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič je izpostavil uspešen nastop slovenske reprezentance, ki je ohranila stik z evropskim vrhom, hkrati pa poudaril, da je prvenstvo v poslovnem smislu preseglo pričakovanja in da je brez dvoma pripomoglo k promociji košarke med mladimi. Finančno poročilo prvenstva bodo lokalni organizatorji predstavili v naslednjih mesecih. "Dokazali smo, da lahko tudi v gospodarski krizi pripravimo racionalno, a hkrati odlično prvenstvo," je dejal Volčič.

Povprečje: 3700 gledalcev na tekmo

Direktor lokalnega organizacijskega odbora Aleš Križnar je navedel nekaj številk z zvezi s prvenstvom. Devetdeset tekem evropskega prvenstva si je ogledalo 330.000 gledalcev ali v povprečju 3700 na tekmo. To je skoraj deset odstotkov več kot na prejšnjem prvenstvu v Litvi. Prodanih je bilo 182.000 vstopnic, kar je dobrih 27 odstotkov več od pričakovanj. Slovenijo je v času prvenstva obiskalo 55.000 gostov (pričakovanja so bila med 25 in 30.000), zabeleženih je bilo 20.000 nočitev uradnih oseb in 10.000 nočitev predstavnikov medijev. Teh je bilo akreditiranih 1300 iz 40 držav, televizijski prenosi pa so šli v 167 držav. Organizacija prvenstva brez vložkov v infrastrukturo je stala deset milijonov evrov.

40 milijonov evrov prihodkov

"Ocenjujemo, da smo cilj skoraj 40 milijonov prihodkov od Eurobasketa - od prodaje vstopnic, nočitev, hrane in pijače, prevozov, logistike, prodaje več kot 95 tisoč promocijskih artiklov in spominkov, ... - dosegli, kar pomeni, da si je tudi država skozi DDV povrnila vložek šest milijonov evrov za pridobitev prvenstva. Hkrati je Slovenija s tem tekmovanjem dosegla takšen promocijski učinek, da bi ga težko s kakršno koli podobno akcijo, in sadove tega projekta bo lahko še dolgo žela," je povedal Križnar.

Komentarjev 5
  • bobr 00:12 23.september 2013.

    ZAKAJ ŽE? http://www.mladina.si/148064/zakaj-ze/|Fiba

  • zic 21:18 22.september 2013.

    evo, torej nič...potem sem prav predvidel oz. komentiral....tole evropsko je glih prav prišlo za rajo, da se je zamotila, ko je Vlada uporabila "we need more time"!?

  • jons 20:44 22.september 2013.

    Glih ene tolk kot od tvojih komentarjev.