Šport
26 ogledov

Fiba želi nadomestiti ligo ABA

Kanacević Cedevita Union Olimpija Cedevita/Marin Sušić
Na sedežu svetovne košarkarske organizacije v Miesu je potekal sestanek šestih zvez s področja nekdanje skupne države ter predstavniki FIBA in FIBA Europe, tema pogovora pa je bil razvoj košarke v regiji.

Pri Fiba in Fiba Europe ne priznavajo več regionalne lige ABA, ker ni v skladu s statuti krovne košarkarske organizacije. Klubi iz nekdanje skupne države tako ne smejo več nastopati v jadranski ligi, v nasprotnem primeru bi kazen prejele posamezne košarkarske zveze -reprezentance posameznih držav ne bi smele zaigrati na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah.

Sestanka šestih zvez s področja nekdanje Jugoslavije sta se v imenu Košarkarske zveze Slovenije udeležila predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović. Člani košarkarskih zvez Slovenije, BiH, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije in Srbije so se strinjali, da je smiselno organizirati regionalno tekmovanje, ki bi pomenilo dodatek najboljšim klubom k udejstvovanju v državnih prvenstvih. Skupaj s Fiba in Fiba Europe podpirajo nastanek novega tekmovanja, v katerem bi vseh 6 zvez s sodelujočimi klubi imelo pomembno vlogo pri odločanju. Zveze so se strinjale tudi, da bodo spoštovale rezultate, ki so jih klubi dosegli v tej sezoni Lige ABA. 

"Sestanek v Miesu, ki je bil informativne narave, je bil za predstavnike zvez v regiji koristen, saj je Fiba predstavila svoja stališča v zvezi z evropsko in tudi regionalno klubsko košarko. Pogovarjali smo se o prihodnosti razvoja košarke na naših tleh in bili enotnega mnenja, da je regionalno tekmovanje dobro, ter da lahko prispeva k razvoju tega športa v naših državah. Prav tako smo se strinjali, da morajo imeti zveze in klubi večji vpliv na odločanje v regionalni ligi, poudarili pa smo tudi bistveni pomen državnih prvenstev. Kako bo vse skupaj dejansko izgledalo v novi sezoni, bo jasno v naslednjem mesecu ali dveh," je po sestanku dejal predsednik KZS Erjavec.

Seveda se s predlaganimi spremembami ne strinjajo v vodstvu lige ABA. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.