Šport
5 ogledov

Fourcade našel zlato formo, Fak povsem razglašen

Fak Slovenija 10 km sprint biatlon Laura Soči olimpijske igre
1/9
Stanko Gruden/STA
Francoz Martin Fourcade je po razočaranju na sprinterski tekmi odgovoril v velikem slogu in osvojil zlato kolajno na zasledovanju. Srebro na Češko, bron prav tako Francozom. Najboljši Slovenec na 24. mestu Klemen Bauer. Jakov Fak 31., Janez Marič 49.

Martin Fourcade (33:48,6/1) je prebolel razočaranje s prve tekme v Sočiju in postal novi olimpijski prvak v zasledovanju. Na 12,5 kilometrski progi je Francoz z dobrimi 14 sekundami slavil pred Čehom Ondřejem Moravcem (0) in 24 pred rojakom Jeanom- Guillaumom Béatrixom.

Za dobro sekundo je tokrat kolajno zgrešil zmagovalec sprinta Norvežan Ole Einar Bjørndalen. Med trojico Slovencev je bil najboljši Klemen Bauer (+ 1:51,2), ki je moral štirikrat v kazenski krog, na 24. mestu, Jakov Fak se je v kazenskem krogu zavrtel šestkrat in bil 31. (2:22,6), Janez Marič, ki je tekmo začel kot 51., pa je na koncu pristal na 49. mestu (5:09,8/3).

Fak le bleda senca bronastega iz Vancouvra

Tekma se ni začela po željah prvega slovenskega favorita Faka, ki je že na prvem streljanju dvakrat zgrešil. Veliko bolje sta s strelskim nastopom opravila Bauer in Marič. Bauer je napredoval tudi do 20. mesta.

Povsem ponesrečeno tekmo je Fak nadaljeval s še enim zgrešenim strelom, prvič sta mimo merila tudi Bauer in Marič. Pri prvem streljanju v stoje so bile razlike pri vrhu še naprej izjemno majhne, Francoz Fourcade je vodil pred Avstrijcem Dominikom Landertingerjem, medtem ko je zmagovalec sprinterske tekme, Norvežan Bjørndalen, v lovu za rekrdno 13. kolajno z olimpijskih iger z dvema zgrešenima streloma že močno zaostal.  

Čehi slavili kolajno Moravca

Fak (1) in Bauer (2) za razliko od Mariča znova nista bila brezhibna na strelišču. Fourcade je v napetem zadnjem streljanju ohranil hladno kri, medtem ko je moral Landertinger v kazenski krog, tako kot Bjørndalen. Zanje streljanje je Fak zaključil z novima dvema zgrešenima streloma, tako kot Marič, Bauer pa je dodal še enega. 

Fourcade je mirno pritekel v cilj za zlato kolajno, francoski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil še Béatrix. Novo slavje v češki reprezentanci je s srebrno kolajno povzročil Moravec, medtem ko je bil Bjørndalen tokrat tisti, ki je moral prizorišče zapustiti na nehvaležnem četrtem mestu.

Fak biatlon Soči | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

"Jakov si je želel preveč"

"Jasno je, da smo razočarani, a nismo edini. Čeprav še nisem govoril ne s fanti ne s strelskim trenerjem Tomašom Kosom in ne vem veliko, kaj je šlo narobe, pa je vidno, kje smo delali napake. Streljali smo slabo, drugi niso grešili in rezultati so taki, kot so. Klemen si sicer zasluži pohvale, nepričakovano je celo pridobil dve mesti, razočarani pa smo predvsem nad dosežkom Jakova. Očitno si je želel preveč," je dejal trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Fak je po sprintu zasedal deseto mesto, upanje, da bo uvrstitev popravil in se približal kolajnam, v kar je verjel Velepec, pa se je razblinilo že na prvem streljanju. Leže je zgrešil dva strela, s tem je bilo konec sanj o vrhunski uvrstitvi. Sam biatlonec se sicer s tem ni strinjal, upanja ni izgubil, saj je menil, da možnosti obstajajo, toda na strelišču je ponavljal napake in drsel po razpredelnici navzdol, končal je na 31. mestu.

Fak: "Preveč časa za razmislek"

"Enostavno sem delal napake, ki se niso dale popraviti, želel sem si veliko več. Najbrž sem pregorel v želji. Nekako bi si želel, da bi bila tekma že včeraj, raje vidim, da so tekme bolj pogosto. Preveč časa sem imel za razmišljati, preveč sem bil motiviran. Vseeno bi moral narediti boljši rezultat. Nisem ga in s tem se bo treba sprijazniti," je dejal Fak, ki je razočaran zaradi slabega streljanja (skupno je zgrešil pet strelov): "Precej lažje bi bilo, če bi napake na strelišču delal na koncu, a jaz sem jih delal ves čas, tako da sem vedno bil v novih težavah. Res težko govorim, da sem v dobri formi, a poskušam iz telesa, ki po zdravstvenih težavah ni v najboljšem stanju, povleči največ. Nisem se predajal, a strelišče je bilo usodno."

Bauer: "Moram si bolj zaupati"

Najboljši Slovenec in edini, ki ni bil slabe volje, je bil tako Bauer, ki je na strelišču zgrešil štirikrat, a imel zelo hitre smuči. "Bila je dobra tekma. Odločno sem se pognal s starta, hitro sem videl, da so smuči dobro pripravljene, kar je bilo tudi odločilno, da sem pridobil dve mesti. Lahko bi bilo še boljše, zaradi strelišča grenak priokus obstaja, toda razočaran definitivno nisem. V tem trenutku je to, to. Na treningih vidim, da mi gre dobro, po tej poti moram nadaljevati, pa bo mogoče prišlo tudi do razcveta. Moram si bolj zaupati in ostati miren," je imel mešane občutke Bauer, ki se tako kot kolega iz reprezentance boji zelo zahtevne, naslednje preizkušnje na 20 kilometrov.

Marič: "Mučim se iz tekme v tekmo"

Marič je bil s tremi zgrešenimi streli celo najboljši slovenski strelec, kar pa mu ni prav nič v tolažbo: "Ko vidim, na katerem mestu sem, me nič ne more potolažiti. Mučim se iz tekme v tekmo. Pogoji na progi so bili težki, sneg se je prediral, so pa bile boljše razmere na strelišču, saj vetra ni bilo. Vsekakor pa ne morem govoriti o razočaranju, tako kot sem lahko govoril na treh prejšnjih igrah, ko so bila pričakovanja večja."

Olimpijske igre, 12,5 km, zasledovanje (M), rezultati:

1. Martin Fourcade (Fra) 33:48,6/1
2. Ondrej Moravec (Češ) +14,1/0
3. Jean Guillaume Beatrix (Fra) +24,2/1
4. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) +25,9/3
5. Jevgenij Ustjugov (Rus) + 36,7/1
6. Simon Schempp (Nem) +39,1/1
7. Emil Hegle Svendsen (Nor) +40,2/1
8. Simon Eder (Avt) + 40,3/2
9. Andrejs Rastorgujevs (Lat) + 48,3/1
10. Dominik Landertinger (Avt) +48,9/3
...
24. Klemen Bauer (Slo) +1:51,2/4
31. Jakov Fak (Slo) +2:22,6/6
49. Janez Marič (Slo) +5:09,8/3
...

Gregorinovo "usekal" dvig računalnika

Teja Gregorin trening biatlon Soči proga Laura | Avtor: Reuters Reuters

Medtem se Teja Gregorin, edina slovenska biatlonka na olimpijskih igrah (OI) v Sočiju, pripravlja na torkov drugi nastop na teh igrah. Na zasledovalni tekmi bo startala 15. po vrsti, na sprinterski tekmi v nedeljo pa si je nabrala 42 sekund zaostanka.

Dan premora med obema tekmama je bil več kot dobrodošel za tekmovalko, ki ima skupaj pet uvrstitev med deseterico na OI. Na sprinterski tekmi je nastopila z bolečo ramo in v slovenski ekipi so največ pozornosti posvetili temu, da odpravijo njene nenadejane zdravstvene težave. Pojavile so se zvečer pred tekmo, ko je dvignila računalnik in jo je po nepričakovanem gibu "usekalo" v rami, kot se je izrazila Gregorinova.

Kljub temu je izvrstno tekla in Anastazijo Kuzmino iz Slovaške, ki je ubranila sprinterski naslov, v zadnjem krogu prehitela za sedem sekund. Odličje je bilo na dosegu roke, ušlo pa ji je na drugem strelskem postanku, ko je zgrešila prvi strel stoje.

"Obeta se lepa tekma"

"Imam majhen zaostanek pred zasledovalno tekmo. Smo zelo skupaj, v desetih sekundah je kar nekaj tekmovalk, zato se obeta lepa in zanimiva tekma," je napovedala Gregorinova, ki je bila na OI doslej najvišje na petem mestu, ki si ga je izbojevala v Vancouvru leta 2010 na tekmi s skupinskim startom.

"Ker Gregorinova vedno napreduje na zasledovalnih tekmah, so zaradi majhnega zaostanka na naslednji tekmi stopničke dosegljive," je zatrdil glavni slovenski trener Velepec. Za Kuzminovo bo z 20-sekundnim zaostankom druga začela Rusinja Olga Viluhina, sekundo pozneje pa Ukrajinka Vita Semerenko, tretja na uvodni tekmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.