Šport
14 ogledov

Francozi s stotico v četrtfinale

Srbija - Ukrajina
1/21
EPA
V prvi tekmi dneva je Litva gladko ugnala Belgijo (86:67), na drugi pa je bila Ukrajina presenetljivo boljša od Srbije (82:75). Francozi so s prvo stotico na prvenstvu premagali Latvijo (102:91). V četrtfinalu so že Francozi, Srbi in Litovci.

V skupini E so znani že trije četrtfinalisti. Litvi, Srbiji in Franciji se bo v soboto pridružila ali Ukrajina ali Latvija. Slednja mora premagati Belgijo, Ukrajina pa izgubiti z Litvo, če želijo varovanci Ainarsa Bagatskisa med osem najboljših, v nasprotnem primeru se bodo tja uvrstili Ukrajinci pod vodstvom Mika Fratella.

Francozi s prvo stotico na prvenstvu

Po zanesljivi zmagi Litve in manjšem presenečenju v režiji Ukrajine so gledalci za konec drugega kroga skupine E v Stožicah lahko spremljali dvoboj francoskih ranjenih levov, ki so za uvod morali priznati premoč Litvi, ter prijetnega presenečenja predtekmovanja Latvije, slednja je uvod v Stožicah začinila z visoko zmago proti Ukrajini. Tokrat pa je na koncu Francija sicer nekoliko popustila, a zmaga (102:91) ni bila ogrožena.

Alexis Ajinça Berzins Francija Latvija EuroBasket skupina E | Avtor: EPA EPA
Poraz z eno baltsko državo je bil pred dvobojem z drugo dovolj resno opozorilo Francozom, da so se tokrat tekme lotili drugače. Že od začetka so močno pritisnili, razpoložena Tony Parker in Nicolas Batum pa sta neusmiljeno zadevala. Že v deveti minuti je bilo + 14, do konca prvega dela pa je prednost narasla (31:15). Nadaljevanje je bilo podobno. Latvija se je trudila, toda razen Dairisa Bertansa (na koncu kar 28 točk) ni imela dovolj razpoloženih posameznikov ob pravem času, ki bi ekipo potegnili za sabo. Razigrani in zbrani Francozi, na tribunah so imeli tudi kar močno podporo, pa so spretno izkoriščali svoj dober večer in prednost le še povečevali. Bertans je bil edini, ki je izstopal pri Latviji, toda sam ni mogel ustavljati Francije. Ta je na polčas odšla s 17 točkami zaloge.

Približno takšna je ostala razlika tudi v nadaljevanju. Francija je zrelo nadzorovala potek tekme, Parkerju in Batumu sta se z dvojnim številom točk pridružila še Alexis Ajinça - na koncu je bil s 25 točkami, dvema več od Parkerja, tudi prvi strelec galskih petelinov - in Boris Diaw (16). Latvija je občasno skušala nekoliko na silo spremeniti potek tekme tudi s trojkami (Francija je zadela le tri), toda premalo poskusov (met 11-24) je šlo skozi obroč. Tako je Francija pripeljala dvoboj do zadnje četrtine še s + 11 (76:65). V tej so Latvijci nekajkrat še prišli do osmih ali devetih točk minusa, bližje pa ne. Konec tekme je minil ob prepišnih obrambah na obeh straneh, v napadu se je pri Latviji prepozno zbudil Janis Strelniekis z dvema zaporednima trojkama in znižanje na 91:98 je bilo največ, kar je ekipi z Baltika uspelo v končnici.

Srbija - Ukrajina | Avtor: EPA EPA
Nepričakovan spodrsljaj Srbov

Izhodišče Srbije in Ukrajine pred drugim dvobojem skupine E je bilo zelo različno. Srbi so z zmago v prvem krogu proti Belgiji naredili korak k četrtfinalu, Ukrajinci so doživeli polom z Latvijo. A današnja tekma je stvari postavila na glavo, Srbi so se zaman zaletavali v ukrajinski zid in na koncu so nekoliko presenetljivo, vendar zasluženo zmagali Ukrajinci z 82:75.

Že začetek za srbske košarkarje, ki so imeli na sicer bistveno močnejšo podporo s tribun, ni bil najboljši. Ukrajinci so večji del prve četrtine vodili, res pa je bila največja razlika le tri točke. A izenačena tekma se je nadaljevala tudi v drugem delu, ko so borbeni Ukrajinci že povedli z 41:35. Srbski selektor Dušan Ivković je z minuto odmora umiril svoje košarkarje, ki so do odmora prišli do 40:41.

Toda Srbiji igra ni stekla. Napake, izgubljene žoge in zgrešeni "zicerji" ter precej mirnejši in natančnejši tekmeci na čelu s skoraj nezgrešljivim Maksimom Kornijenkom (na koncu 21 točk) in temnopoltim Eugenom Jeterjem (20) so v 26. minuti pripeljali do vodstva Ukrajine s 53:44. Nova srbska minuta odmora ni pomagala, Ukrajina je še naprej dobro nadzorovala tekmo, ustavila vsak poskus Srbije, da bi se približala, za nameček pa je Jeter v zadnji sekundi tretje četrtine zadel še trojko za 63:54.

"Srbi so igrali umazano"

Srbiji je tako za preobrat ostal le zadnji del. Toda Ukrajina je hitro pokazala, da priložnosti za prestižno zmago ne bo spustila iz rok. Zadevali so, ko je bilo potrebno ohraniti razliko (ta je zrasla že na 11 točk), Jeter pa je z dvema trojkama - Srbiji ni pomagalo niti pet zadetih Nemanje Bjelice - v trenutkih, ko so se Srbi približali na le pet točk, spet ustavil njihov nalet in poskrbel za zmago.

Na strani zmagovalcev, ki so pred dvema dnevoma proti Latviji klonili za več kot 30 točk, je bilo vzdušje seveda odlično. Maksim Pustozvonov je dejal: "Mogoče Srbija zaradi mladosti izgleda kot neizkušeno moštvo, vendar temu še zdaleč ni tako, saj njihovi košarkarji igrajo v močnih klubih. Nasprotnik je igral zelo čvrsto, na trenutke celo umazano, vendar smo zdržali do konca, Veliko nam je pomagal tudi naš trener, ki se lahko pohvali z bogatimi izkušnjami, v zadnjih minutah pa je na sceno stopil Jeter."

Litva Belgija | Avtor: EPA EPA
Litovci zagnali stroj

Košarkarji Litve, ki so se v drugi del prvenstva uvrstili skozi šivankino uho, potem ko so na zadnji tekmi na Jesenicah že zaostajali proti BiH, so se v Stožicah povsem razživeli. V prvem krogu so gladko opravili z eno od favoritk za medalje Francijo, danes pa so bili njihovi tekmeci Belgijci, nekoliko presenetljivi udeleženci drugega dela. Čeprav so začeli zadržano, pa so baltski košarkarji na koncu znova povozili svoje tekmece (86:67), ki so s tem izgubili še zadnje možnosti za izločilne boje.

Belgijci, v prvem krogu drugega dela so po solidni predstavi morali priznati premoč Srbiji, že pred tekmo na zadnjem mestu niso imeli prav veliko možnosti za preboj v četrtfinale. Dokončno pa so jih izgubili sredi prve četrtine, ko se je Litva prebudila in po začetnem zaostanku z 1:5 najprej izenačila, nato pa pri izidu 13:12 začela pot do zmage. Belgijci so od takrat do konca prvega polčasa dosegli le še devet točk, Litovci pa so z vse bolj natančnimi meti rešetali koš tekmecev ter nenehno višali razliko. Ob polčasu je ta znašala 23 točk (44:21).

Nič bolje ni šlo Belgiji v drugem delu. Razlika je kmalu narasla na + 30 (55:25), najvišja na tekmi je bila + 35 (67:34) v 28. minuti, Litovci pa so svoje zveste navijače razveseljevali tudi s številnimi lepimi potezami, podajami in zabijanji. Belgijci so se že zdavnaj predali, nato pa ob razpoloženih Jonasu Valančiunasu (12 točk), Donatasu Motiejunasu (13) in Mindaugasu Kuzminskasu (12) le čakali na konec tekme in upali, da bo razlika na koncu vsaj znosna. Možje v zeleno-belih dresih pa so zadnjo četrtino odigrali zelo sproščeno in razlika je nazadnje znašala "le" 19 točk.

EuroBasket, skupina E (2. kolo):

Litva : Belgija 86:67 (18:12, 44:21, 69:35)
Motiejunas 13, Kuzminskas in Valančiunas 12; Tabu 15, Hervelle 10.

Ukrajina : Srbija 82:75 (18:21, 41:40, 63:54).
Kornijenko 21, Jeter 20, Lipovij in Natjažko po 9; Bjelica 22, Krstić 17, Bogdanović 15.

Francija : Latvija 102:91 (31:15, 21:20, 24:30, 26:26)
Ajinça 25 in 5 sk., Parker 23, Batum 19, 10 sk. in 6 as.; Bertans 28, Strelnieks 14.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.