Šport
60 ogledov

Francozi ustavili hrvaške kavboje

Štrlek Duvnjak olimpijske igre 2012 London Hrvaška Reuters
V finalu moškega rokometnega turnirja na olimpijskih igrah v Londonu se bodo pomerili Švedi in Francozi. Prvi so v polfinalu izločili Madžare, drugi pa Hrvate.

Švedska in francoska moška rokometna reprezentanca sta finalistki olimpijskega turnirja v Londonu. Švedi so v prvi polfinalni tekmi s 27:26 premagali Madžarsko, Francozi pa so bili s 25:21 boljši od Hrvaške.

Švedi so v prvem polfinalu dokazali, da so povsem zasluženo med elitno četverico. Na današnji tekmi so prvič za dva zadetka povedli v 11. minuti, ko je iz protinapada zadel Jonas Kallman. Madžari, ki so se zelo izkazali v četrtfinalu proti Islandcem, so zaostanek hitro izničili in povedli s 7:6. Zatem pa so bili bolj ali manj ves čas v ospredju Švedi. Ti so ob koncu prvega polčasa povedli že s 15:11, enako prednost pa imeli še v 36. minuti (20:16).

V zaključku tekme pa so se naši vzhodni sosedi po golu celjske okrepitve Mateja Lekaija približali le na zadetek (24:25), v 59. minuti pa bi lahko Gergely Harsanyi izid tudi izenačil, a je švedski vratar zaustavil njegov strel po protinapadu. Švedi so nato svoj napad izkoristili in ušli na 27:25. Ferenc Ilyes je 15 sekund do konca svojo ekipo približal na 26:27, za kaj več pa je zmanjkalo časa.

Najboljši strelec pri Švedski, ki bo tretjič igrala v olimpijskem finalu (1992 in 1996 ni bila uspešna), je bil Niclas Ekberg s šestimi goli, pri Madžarih pa je Gabor Csaszar zabil osem zadetkov.

Omeyer uničil Hrvate

Veliki rokometni derbi med Francijo in Hrvaško pa se je začel po okusu branilcev olimpijskega naslova, ki so že v četrti minuti povedli s 3:0. Ob izvrstnih obrambah Thierryja Omeyerja, ki je obranil šest od prvih sedmih hrvaških strelov, pa so “galski petelini” v 11. minuti prek Nikole Karabatića povedli že s 5:1. Hrvati, nosilci brona z zadnjega evropskega prvenstva, so se v igro vrnili v 24. minuti, ko so se približali na 8:9. Toda končnico prvega polčasa so odigrali slabše, tako da so Francozi znova pobegnili za tri gole.

V drugem polčasu so se Hrvati hitro spet približali na 11:12 in imeli še kar nekaj priložnosti za izenačenje, ki pa jih nikakor niso znali izkoristiti. Kazen je sledila, Francozi so z nekaj zaporednimi goli pobegnili na 17:13 in te prednosti vse do konca niso več izpustili iz rok.

Pri Francozih so bili s po štirimi zadetki najučinkovitejši Daniel Narcisse, Samuel Honrubia in Luc Abalo, pri Hrvatih pa je bil najboljši Zlatko Horvat s šestimi goli.

Finale bo v nedeljo ob 16. uri, tekma za tretje mesto pa v nedeljo ob 12. uri.

Vaterpolo: Barakude proti Italijanom

Znana sta oba finalista olimpijskega turnirja v vaterpolu. Aktualni svetovni prvaki Italijani se bodo v nedeljskem finalu merili s Hrvati, poraženca polfinalnih obračunov Srbija in Črna gora pa se bosta v malem finalu udarila za bron.

Hrvati so v prvem polfinalu ugnali Črno goro s 7:5. Hrvati so prevladovali celo tekmo. Po prvem zadetku Aleksandarja Ivovića, ki je Črno goro popeljal v vodstvo z 1:0, so izbranci Ratka Rudića nato zabili pet golov zapored in že v prvem polčasu praktično odločili zmagovalca. Nato je sledil še spopad Srbov in Italijanov, ki so v četrtfinalu izločili velesilo tega športa Madžarsko. Srbi Italijanom niso bili kos, tekmo so vaterpolisti z Apeninskega polotoka dobili z izidom 9:7 ter so ves čas nadzorovali potek tekme. V ponovitvi lanskega finala s SP v Šanghaju so bili Italijani znova boljši od Srbov.

Odbojka: Rusi in Brazilci v finalu

Ruski odbojkarji, bronasti z iger v Pekingu 2008, in srebrni izpred štirih let Brazilci so finalisti olimpijskih iger v Londonu. Rusi so v prvem polfinalu s 3:1 (21, 15, -23, 23) premagali Bolgarijo, Brazilci pa s 3:0 (21, 12, 21) Italijane. Finale bo v nedeljo ob 14. uri, tekma za tretje mesto pa ob 10.30.

Olimpijske igre, rokometni turnir, polfinale (M):

Madžarska : Švedska 26:27 (12:15)
Csazar 8, Putics 5; Ekberg 6, Kallman in Andersson po 5

Francija : Hrvaška 25:22 (12:10)
Narcisse, Honrubia, Abalo po 5; Horvat 6, Lacković 4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.