Šport
24 ogledov

Svetovni rekord Američank

Ameriška štafeta Reuters
V teku na 4 x 100 metrov so zablestele Američanke, ki so za več kot pol sekunde popravile svetovni rekord. V tehničnih disciplinah sta padla še dva olimpijska rekorda.

Na atletskih prizoriščih so podelili novih šest kompletov kolajn, za največji podvig pa so z novim svetovnim rekordom na 4 x 100 metrov poskrbele Američanke. Te so s časom 40,82 kar za 55 stotink popravile najboljši čas v zgodovini atletike, do njega pa so pritekle Tianna MadisonAllyson Felix, Bianca Knight in Carmelita Jeter. Druge so bile Jamajčanke (41,41), tretje pa Ukrajinke (42,04).

V štafeti so se pomerili tudi atleti na 4 x 400 metrov. Američani so tokrat morali priznati premoč tekačem iz Bahamov, kot tretji pa so v cilj pritekli predstavniki Trinidada in Tobaga.

V teku na 5000 metrov so povsem po pričakovanjih dominirale Etiopijke in Kenijke, ki so osvojile prvih šest mest. Do naslova olimpijske prvakinje je pritekla sicer Etiopijka Meserat Defar, srebro je osvojila Kenijka Vivian Jepkemoi Cheriyot, bron pa zmagovalkina rojakinja Tirunesh Dibaba. Ta tako ni postala prva atletinja s štirimi zlatimi kolajnami v posamičnih tekih. V Londonu je sicer že slavila na 10000 metrov, v Pekingu pa je bila najhitrejša na obeh razdaljah. Iz Aten ima tudi bron na 5000 metrov.

Na 1500 metrov pa je bila dominantna le Turčija. Zlato kolajno je namreč osvojila Asli Cakir Alptekin, druga pa je bila njena rojakinja Gamze Bulut. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra se je povzpela Maryam Yusuf Jamal iz Bahrajna.

Renaud Lavillenie | Avtor: Reuters Reuters
V dveh tehničnih disciplinah sta zlati kolajni odšli v Rusijo in Francijo. V metu kladiva je bila z novim olimpijskim rekordom (78,18) najboljša Tatjana Lisenko, do kolajn pa sta prišli še Poljakinja Anita Wlodarczyk (77,60) in Nemka Betty Heidler. V skoku s palico je bil najuspešnejši, prav tako z olimpijskim rekordom, Renaud Lavillenie. Ta je v drugem poizkusu preskočil 5,97 metra. Srebro je pripadlo Bjornu Ottu, bron pa Raphaelu Holzdeppeju. Oba Nemca sta preskočila 5,91 metra.

Zlati jadralci z južne poloble

Štiri končne odločitve smo videli tudi v vodi. V jadranju sta bili tako na sporedu kar dve regati za kolajne v razredu 470. V moški konkurenci, kjer je prešibak veter v četrtek preprečil zadnji plov, sta do zlatega odličja prišla Mathew Belcher in Malcolm Page. Za Avstralcema, ki sta bila favorita za naslov, sta se uvrstila Britanca Stuart Bithell in Luke Patience, bron pa sta osvojila Argentinca Lucas Calabrese in Juan de La Fuente. Pri ženskaj sta bili najboljši novozelandski jadralki Jo Aleh in Olivia Powrie. Dvojica Aleh/Powrie je bila pred regato za medalje izenačena z Britankama Hannah Mills in Saski Clark, ki sta se na koncu morali zadovoljiti s srebrom.

Tunizijec Osama Meluli je osvojil zlato kolajno v daljinskem plavanju na 10 kilometrov. Meluli je v Londonu osvojil že bron na 1500 metrov prosto.

Rusija je še četrtič zapored osvojila naslov olimpijskega prvaka v ekipnem sinhronem plavanju. Druge so bile Kitajke, tretje pa Španke.

Latvijec ubranil naslov

Maris Štrombergs | Avtor: Reuters Reuters
V kolesarski olimpijski panogi BMX je v ženski konkurenci svojo prvo zlato kolajno osvojila Kolumbijka Mariana Pajon, medtem ko je pri moških zlata kolajna šla v Latvijo. Zmagal je Maris Štrombergs, ki je tako ubranil naslov iz Pekinga.

Ameriški rokoborec Jordan Burroughs je zmagal v prostem slogu v kategoriji do 74 kilogramov. V finalu je s 3:0 premagal Iranca Sadegha Saida Goudarzija in tako ZDA priboril prvo rokoborsko zlato na teh igrah. Burroughs je sicer dobil 38 zaporednih dvobojev, odkar je zapustil univerzo v Nebraski. V kategoriji do 55 kilogramov je bil najboljši Rus Džamal Otarsultanov.

V finalu ženskega hokeja na travi so Nizozemke z 2:0 ugnale Argentino. Z enakim rezultatom so južnokorejski nogometaši premagali Japonce v tekmi za 3. mesto.

Pregled kolajn po 255 od skupaj 302 končnih odločitev:

1. ZDA                      41       26       27       94
2. Kitajska                37       25       19       81
3. Velika Britanija      25       15       16       56
4. Rusija                   15       21       24       60
5. Južna Koreja         13        7         6        26
6. Nemčija                10       18       14       42
7. Francija                  9        9        12       30
8. Madžarska             8         4         3       15
9. Avstralija                7       14        10       31
10. Italija                    7        6         7        20
...
37. Argentina 1 1 2 4 Slovenija 1 1 2 4
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.