Šport
29 ogledov

Felixova le dočakala zlato

Allyson Felix Reuters
Allyson Felix se je naposled le oddolžila Veronici Campbell Brown. Po dveh srebrnih kolajnah je le prišla do olimpijskega zlata v teku na 200 metrov.

Dvanajsti dan olimpijskih iger v Londonu je bilo na sporedu 16 končnih odločitev, pa tudi številni četrtfinalni obračuni v ekipnih športih.

Rusinja in trije Američani

V atletiki smo dobili tri nove olimpijske prvakinje in enega prvaka. V teku na 400 metrov z ovirami je z izjemnim časom (52,70) zmagala Rusinja Natalija Antjukina. Le za sedem stotink je za zmagovalko zaostala Američanka Lashinda Demus. Tretja je bila Čehinja Zuzana Hejnova.

Na 200 metrov Jamajčanki Veronici Campbell-Brown ni uspelo ubraniti zlatih kolajn z zadnjih dvojih olimpijskih iger. Bila je šele četrta. Pred njo so se zvrstile zmagovalka Allyson Felix iz ZDA, rojakinja Shelly-Ann Fraser-Pryce, tretja pa je bila še ena Američanka Carmelita Jeter. Felixova je bila v Pekingu in Atenah srebrna.

Aries Merritt | Avtor: Reuters Reuters
Ameriško-jamajški uspeh so dopolnil še zlati Aries Merritt (ZDA), srebrni Jason Richardson (ZDA) in bronasti Hansle Parchment (Jamajka) v teku na 110 metrov z ovirami. Kubanec Dayron Robles je odstopil zaradi poškodbe.

Za tretjo ameriško zlato je nato poskrbela še skakalka v daljino Brittney Reese. S 7,12 metra je za pet centimetrov ugnala Rusinjo Eleno Sokolovo, za 23 centimetrov pa rojakinjo Janay Deloach.

Od aktivnega tekmovanja pa se je poslovil nekdanji evropski, svetovni in olimpijski prvak v deseteroboju Roman Šebrle. Čeh je svoj zadnji olimpijski nastop pri 37 letih končal že po prvi disciplini, teku na 100 metrov. Razlog je bila poškodba pete.

Madžarski dan z napako

Prav tako štiri končne odločitve je dalo tekmovanje kajakašev in kanuistov na mirnih vodah. Najuspešnejši so bili madžarski tekmovalci. Rudolf Dombi in Roland Kokeny sta tako osvojila zlato kolajno na 1000-metrski razdalji, uspeh kajakaškega dvojca pa so dopolnile še kajašice v četvercu, ki so bile najhitrejše na 500 metrov. Madžarke so prišle do zlata prvič po letu 1992 in tako končale 16-letno vladavino Nemk na OI na tej razdalji. Nemke so bile sicer druge. Poraz rojakinj je omilil kanuist Sebastian Brendel na 1000 metrov, med kajakaši pa je na isti razdalji slavil Norvežan Eirik Veras Larsen.

Madžarski vaterpolisti | Avtor: Reuters Reuters
Za veselje pri naših severovzhodnih sosedih so poskrbeli tudi rokometaši. Ti so v četrtfinalu po podaljšku presenetili Islandijo (34:33), v polfinalu pa se bodo pomerili s Švedsko. Tudi ta je presenetljivo ugnala Dansko (24:22). V zadnjih sekundah so do zmage prišli tudi Francozi, ki so bili za gol boljši od Špancev (23:22), galske peteline pa v polfinalu čaka dvoboj s Hrvaško. Ta je s 25:23 premagala Tunizijo.

Edini spodrsljaj so si Madžari privoščili v vaterpolu, kjer tako ne bodo ubranili naslova olimpijskih prvakov. Z 11:9 jih je ugnala Italija. Poleg te bodo za kolajne igrali še Srbi, Črnogorci in Hrvati. Slednji so s kar 8:2 izločili olimpijske podprvake iz Pekinga – Američane.

Košarkarji vrnili za rokometaše

Da sreda ni bila najboljši dan za špansko-francoske odnose, so po rokometni tekmi poskrbeli še košarkarji. V ponovitvi finala z zadnjega evropskega prvenstva so bili znova boljši Španci (66:59), ob koncu tekme pa so galskim petelinom nekoliko tudi popustili živci. V polfinalu se bodo evropski prvaki pomerili s tretjimi z EP v Litvi. Rusi so bili v četrtfinalu sicer boljši prav od Litovcev (83:74). Drugi polfinalni par sestavljajo Argentinci in Američani. Argentinci so premagali Brazilce (82:77), ZDA pa so bile boljše od Avstralije (119:86).

Znani so tudi polfinalisti odbojkarskega turnirja. To so Brazilci, ugnali so Argentince (3:0), Italijani, ki so bili boljši od Američanov (3:0) ter Rusi in Bolgari. Ruski odbojkarji so premagali Poljake (3:0), bolgarski pa Nemce (3:0).

Ah, ti Kitajci in loparji

Tako kot v badmintonu so Kitajci tudi v namiznem tenisu osvojili vse olimpijske zlate kolajne. Zadnji zlato so osvojili v ekipni konkurenci moških, v kateri so v finalu s 3:0 premagali Južno Korejo.

Misty May-Treanor | Avtor: Reuters Reuters
Misty May-Treanor in Kerri Walsh Jennings sta v odbojki na mivki tretjič zapored osvojili zlato olimpijsko kolajno. V finalu sta tokrat premagali rojakinji April Ross in Jennifer Kessy. Finale se je končal z rezultatom 21:16 in 21:16.

Do zlata so prišli tudi avstralska jadralca Nathan Outteridge in Iain Jensen v razredu 49, ŠvicarSteve Guerdat s konjem Ninom des Buissonnetsom v preskakovanju ovir, v borilnih športih pa so se veselili Japonci. Japonski rokoborki prostega sloga sta namreč osvojili zlati kolajni v kategorijah do 48 in 63 kilogramov. Potem ko je zlato do 48 kilogramov osvojila Hitomi Obara, si je zlato odličje v kategoriji do 63 kilogramov priborila še Kaori Ičo.

Pregled osvojenih kolajn:

1. Kitajska			36	22	18	76
 2. ZDA                   	34	22	24	80
 3. Velika Britanija  	22	13	13	48
 4. Južna Koreja		12	 7	 6	25
 5. Rusija                	11	19	22	52
 6. Francija               	 8	 9	11	28
 7. Nemčija              	 7	15	10	32
 8. Italija                	 7	 6	 4	17
 9. Madžarska         	 6	 2	 3	11
10. Kazahstan          	 6	 0	 1	 7
...
34. Slovenija          	 1	 1	 2	 4
 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.