Šport
49 ogledov

Z zlomljeno nogo do konca

Manteo Mitchell EPA
Manteo Mitchell je v ameriški štafeti 4 x 400 metrov v predtekmovanju olimpijskih iger v Londonu tekel v prvi predaji, sredi teka pa si je zlomil piščal. Kljub temu je uspešno predal štafetno palico. Zagotovo si je zaslužil naziv zvezde dneva.

Mitchell je kljub zlomljeni nogi palico predal Joshui Manceju ter skupaj s Tonyjem McQuayjem in Bryshonom Nellumom v skupini dosegel drugo mesto po fotofinišu. Postavili so tudi najhitrejši čas v zgodovini kvalifikacij na olimpijskih igrah.

Američani so dosegli isti čas kot prvouvrščena bahamska četverica (2:58,87). “Sredi teka sem zaslišal pok in takoj sem vedel, da ne pomeni nič dobrega. Čutil sem, kot da bi mi nekdo nogo prelomil na pol. Vsak naslednji korak, ki sem ga naredil, je bil bolj boleč,” je dejal Mitchell. To se je zgodilo po dobrih 200 metrih in 25-letni atlet je preostalih 200 metrov pretekel poškodovan. Kljub temu so mu namerili čas 46,1 sekunde, kar je dobre pol sekunde počasneje od slovenskega rekorda (45,43), ki ga je Matija Šestak dosegel 23. avgusta 1999 v Sevilli.

Čeprav je atletika individualni šport, pa je pri štafetah vse zelo drugače. Nikakor si ne želiš razočarati preostalih treh članov, ki so odvisni od tebe. Poleg tega te gleda ves svet. Bilo je težko in to sem tudi čutil, vendar se nisem predal. Prigovarjal sem si lahko le ‘usoda, osredotočenost, finiš’. Mislim, da bi vsakdo na mojem mestu storil podobno. Opravil sem le svojo nalogo,” je skromno dejal Mitchell, ki je po opravljenem nastopu odšepal ob rob steze, po nastopu pa so ga odpeljali v bolnišnico.

Manteo Mitchell | Avtor: EPA EPA
Zdravniški izvidi so pokazali, da si je zlomil piščal, vendar ne gre za zapleten zlom, zdravljenje pa naj bi se končalo v štirih do šestih tednih. Osnovno poškodbo, ki je po napornem naprezanju v kvalifikacijah dokončno pripeljala do zloma piščali, je staknil nekaj dni pred tekmo v olimpijski vasi, ko mu je spodrsnilo na stopnicah. Sprva je bilo vse skupaj videti zelo nedolžno in tudi treningi, kot je dejal Mitchell, so potekali nemoteno. Zdaj pa ima mavec na nogi in hodi s pomočjo bergel.

Finalni nastop si je ogledal na tribunah olimpijskega stadiona. Kljub temu je dobil srebrno kolajno, saj je tekel v kvalifikacijah. Četverica ZDA ni bila v izraziti vlogi favoritov, saj sta poškodovana tudi LaShawn Merritt in Jeremy Wariner, dobitnika zlatih odličij na OI leta 2004 in 2008. Za Mitchella so bile to prve OI, v mladosti pa je moral zaradi poškodbe že zamenjati šport. V srednji šoli je bil obetaven igralec ameriškega nogometa, vendar ga je trener po tem, ko si je izpahnil ramo, preusmeril v atletiko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.