Šport
24 ogledov

Froome izpustil dopinški test

chris froome EPA
Eden glavnih favoritov za zmago na prihajajočem Touru Chris Froome je razkril, da je v tem letu izpustil enega izmed dopinških testov.

Chris Froome je potrdil, da je na dopustu, ki ga je preživel v Italiji, izpustil enega izmed nenapovedanih dopinških testov. Enako se mu je pripetilo tudi leta 2010, ko ga niso našli, ker je bil na treningu. Po takratnih pravilih bi bil suspendiran, če bi trikrat izpustil preverjanje v 18 mesecih, trenutno mu enaka kazen grozi, če bi to storil v 12 mesecih. 

"Prišli smo na zajtrk, uslužbenci hotela pa so nam sporočili, da so me obiskali ljudje iz protidopinške agencije, a da v hotelu ne dovolijo motenja gostov," je letošnji primer pojasnil 30-letni kolesar in dodal: "Vse skupaj me je zelo frustriralo."

Član ekipe Sky, ki je bil testiran "30-krat v treh tednih", ko je leta 2013 osvojil Tour, nato ni uspel s pritožbo, da bi mu neljubi dogodek izbrisali iz dokumentacije. "Odgovorni za doping so se prikazali ob sedmi uri zjutraj, uslužbenci hotela pa jim niso dovolili dostopa do sobe. Prav tako so zavrnili klic v sobo," je dejal Britanec, ki se bo z Dirko po Franciji znova spopadal od 4. julija, ko se francoska pentlja prične v nizozemskem Utrechtu.

"Hotelskemu osebju bi moral jasno povedati, da obstaja možnost za takšen obisk. Vsekakor sem se nekaj naučil iz tega dogodka," je odgovornost sprejel Froome in dodal: "Športnik je odgovoren za to, da je vselej na voljo za testiranje." Kolesarji, ki so najverjetneje med športniki največkrat testirani, morajo dopinškim oblastem sicer vselej sporočiti svojo lokacijo.

Narava močnejša od Toura

Froome in tekmeci se bodo na Dirki po Franciji morali sicer spopasti z nekoliko spremenjeno traso v predzadnji etapi. Cilj bo še vedno na slovitem l’Alpe d’Huezu, vzpon na Galibier pa bo zamenjal 29 kilometrov dolg klanec s povprečno 5,2 % naklona na Col de la Croix de Fer. Vzrok za spremembo trase je zemeljski plaz, ki je odnesel cesto na Galibier. Dolžina etape – 110,5 kilometra – in start v kraju Modane-Valfréjus ostajata nespremenjena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.