Šport
939 ogledov

Froome: Zaradi pozitivnega testa nisem izgubljal spanca

Chris Froome EPA
Med kolesarji na 101. izvedbi Gira bo tudi štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome.

Britanski kolesar Chris Froome, ki bo na tokratni dirki po Italiji poskušal priti do trojčka zmag na največjih etapnih dirkah (Giro, Tour, Vuelta), je oddal pozitiven test na zadnji dirki po Španiji. Dvakratno je presegel dovoljeno količino zdravila za astmo, v urinu je imel 2000 nanogramov salbutamola na mililiter, čeprav pravila dovoljujejo le 1000 ng/ml. "Da. Prav gotovo to pričakujem," je Froome odgovoril na BBC-jevo vprašanje, če misli, da bo spoznan za nedolžnega. 

Prav tako je o trdnosti svojega stolčka prepričan šef ekipe Sky Sir Dave Brailsford. Njegova pozicija je postala negotova po preiskavi parlamentarne komisije, ki je ugotovila, da sta moštvo in njegov nekdanji zvezdnik Sir Bradley Wiggins "prestopila etično mejo" z uporabo zdravil, ki niso bila uporabljena za zdravljenje, ampak tudi za izboljšanje predstav slovitega kolesarja.

"Če sem razmišljal o svojem položaju? Vsakdo, ki je v tem poslu, razmišlja o svojem položaju, ali ne? Vseskozi razmišljam, če sem prava oseba, ki lahko podpira te kolesarje. Reči pridejo in odidejo, stvari se spreminjajo, kontekst posamezne situacije se spremeni, ampak še vedno sem tu. Zaradi tega, ker verjamem, da lahko tem fantom pomagam, da so lahko še boljši," je dejal za mnoge vedno bolj sporni Brailsford.

chris froome Po Italiji Šport Sky se ne pusti motiti, Froome kapetan za Giro

Froome bo kljub nekaterim, ki so zahtevali njegov umik z dirke dokler se ne reši njegov trenutni položaj, v petek na startu Gira, ki se bo tokrat pričel v Izraelu. "Vsak ima lahko svoje mnenje. Lahko razumem, da je veliko ljudi frustriranih zaradi pomanjkanja informacij, a gre za proces, ki je zaupen. Zadnji meseci so bili zahtevni, a sem se z njimi dobro spopadel. Zaradi tega nisem izgubljal spanca. Prepričan sem, da bodo ljudje vse skupaj videli z mojega stališča, ko bodo znane vse podrobnosti," je dejal Froome.

Tom Dumoulin, lanski zmagovalec Gira, meni, da 'zadeva Froome' meče senco na tokratno preizkušnjo: "To ni dobro za kolesarstvo. Vsi si želimo, vključno s Froomom, da se dirka ne bi začela z dvomi in ugibanji. Morda bo zmagal, a bo nato nekaj mesecev kasneje izgubil naslov. To ne bi bilo dobro zanj, to ni dobro za nikogar. Sam se je odločil, da je tu. Moja ekipa je del MPCC (Movement For Credible Cycling -  Gibanje za kredibilno kolesarstvo, op. p), to pa pomeni, da me ne bi bilo tukaj, če bi bil v enaki situaciji. A to je njegova odločitev in nimam pravice, da se nad tem pritožujem."

Ekipa Sky ni član MPCC, gre za prostovoljno združenje, v njem je sedem od 18 ekip svetovne serije. Ekipe v MPCC so se sicer zavezale, da bodo začasno suspendirale svoje kolesarje, ki so v preiskavi zaradi nedovoljene uporabe poživil. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.