Šport
211 ogledov

Sky se ne pusti motiti, Froome kapetan za Giro

chris froome Epa
Froome bo nastopil na 101. dirki po Italiji. Giro tudi s slovensko udeležbo.

Britanski kolesarski zvezdnik Christopher Froome je navkljub lani pozitivnemu oddanemu dopinškem prekršku - preiskava še vedno ni dobila epiloga - v postavi ekipe Sky za prihajajočo dirko po Italiji. Froome bo kapetan močne britanske ekipe, 32-letni pa bo lovil zgodovinski trojček končnih zmag na treh tritedenskih dirkah. Froome je lani zmagal na dirki po Franciji in Španiji, v njegovi karieri mu manjka še prvo mesto na italijanski pentlji.

"Giro je posebna dirka in polna zgodovine. Veselim se dirkanja. Letos sem imel drugačen začetek sezone, vrhunec forme sem si želel doseči nekoliko prej, kot je bilo v navadi. Cilj je zmaga na tretji zaporedni tritedenski dirki, to mi je dajalo motivacijo," je povedal Froome, ki bo ob sebi imel Španca Davida de la Cruza, Francoza Kennyja Elissondeja, Kolumbijca Sergia Henaa, Belorusa Vasila Kirjienka, Nemca Christiana Kneesa, Nizozemca Wouta Poelsa in Italijana Salvatoreja Puccia.

Froome je septembra med etapo na dirki po Španiji, ki jo je dobil, oddal pozitiven dopinški vzorec. Izsledki testa na vzorcu urina s 7. septembra so pokazali, da je imel Britanec v telesu previsoko vsebnost salbutamola, ki se uporablja pri zdravljenju astme. Po predpisih Svetovne protidopinške organizacije (Wada) lahko športnik zaužije 1000 nanogramov salbutamola na mililiter krvi, Froome pa je dovoljeno količino presegel za več kot še enkrat.

Novica o oddanem pozitivnem testu je v javnost prišla decembra, usoda britanskega zvezdnika pa je od takrat zavita v tančico skrivnosti. Froome z ekipo skuša dokazati, da ni kršil protidopinških predpisov. Iz dirk ga ni izločila njegova ekipa, tudi Uci mu ni izrekel suspenza. Pozvala ga je, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola.

Primož Roglič Po Romandiji Šport Roglič se ne pusti sleči

Froome je že lani napovedal, da bo nastopil na letošnjem Giru in napadal skupno zmago.

Trije Slovenci

Giro se bo sicer začel 4. maja v Jeruzalemu, danes pa je osmerico kolesarjev na dirki sporočila tudi ekipa Bahrain-Merida. Kapetan bo Italijan Domenico Pozzovivo, pomagali pa mu bodo Slovenca Matej Mohorič in Domen Novak, Italijani Antonio Nibali, Manuele Boaro, Giovanni Visconti, Niccolo Bonifazio ter Belorus Kanstancin Sivcov.

Kot je pojasnil športni direktor Bahrain-Meride Alberto Volpi, bo Bahrain-Merida s Pozzovivom napadala čim višja mesta v skupnem seštevku, Bonifazio bo lovil sprinterske uspehe, Visconti bo napadal v srednje težkih etapah, Mohorič pa bo joker ekipe. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani upa, da bo dobil priložnost loviti etapno zmago.

"Imamo perfektno ekipo za podporo tistih, ki bodo poskušali v etapah z zaključkom navkreber. Kolesarji so v dobri formi in imajo pravo kakovost za pomoč. Govorim o Domnu Novaku, Antoniu Nibaliju, Kanstancinu Sivcovu in Manueleju Boaru," je dela Volpi.

Tudi UAE Emirates je danes potrdil, da bo v ekipi Jan Polanc, zmagovalec lanske etape na Giru z zaključkom na Etni. Polanc je že leta 2015 zmagal eno od etap italijanske pentlje, upa, da bo priložnost dobil tudi letos, čeprav se zaveda, da bo moral pomagati kapetanu, Italijanu Fabiu Aruju. V postavi so še Kolumbijec Darwin Atapuma, Norvežan Vegard Stake Laengen ter Italijani Diego Ulissi, Valerio Conti, Manuele Mori, Marco Marcato.

Jan Polanc, zmaga Giro | Avtor: EPA EPA

"Fabio gre na Giro z željo, da naredi odmeven rezultat," je jasen glavni športni direktor Giuseppe Saronni. "Trije ne-Italijani, Atapuma, Laengen in Polanc so v preteklosti pokazali svojo ljubezen do dirke in zmožnost, da pomagajo ekipi. Ne pozabimo, da so vsi trije, pa tudi ostali, že potrdili svoje zmožnosti. Ulissi je zmagal šest etap, Polanc dve in Aru tri."

Slovenski kolesarji so od leta 2014 vsak Giro končali z eno etapno zmago. Leta 2014 je v Trstu zmagal Luka Mezgec, naslednje leto je do etapnega slavja prišel Polanc, leta 2016 Primož Roglič, lani pa spet Polanc.

Primož Roglič Čuti, da ga spoštujejo Šport Roglič: Na Touru lahko dobiš 21 etap

Mohorič, Novak in Polanc bodo tako edini Slovenci na letošnjem Giru. Roglič, ki te dni blesti na dirki po Romandiji, se bo osredotočil na julijsko dirko po Franciji, kjer bo dirkal tudi Mezgec. Simon Špilak je že pred leti povedal, da so tritedenske dirke zanj prevelik zalogaj, preostali člani Bahrain-Meride pa bodo čakali na priložnost za nastop na Touru ali Vuelti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice