Šport
37 ogledov

Froome že odpira šampanjec, hud poraz Contadorja

Nairo Quintana Tour de France EPA
Nairo Quintana je z današnjo etapno zmago skočil na drugo mesto v skupnem seštevku. Skupna zmaga je trdno v rokah Chrisa Frooma, Alberto Contador pa je danes na račun Joaquima Rodrigueza izgubil mesto na stopničkah.

Kolumbijec Nairo Quintana je v gorskih etapah 100. kolesarske dirke po Franciji dolgo časa navduševal kolesarske navdušence, a je moral na etapno zmago čakati vse do predzadnje etape. Kolesar Movistara je bil za ves svoj trud nagrajen v 20., zadnji gorski, 125. kilometrov dolgi etapi s ciljem na vzponu na Semnoz, v kateri je premagal vse tekmece.

Španca Joaqima Rodrigueza je pustil za sabo za 18 sekund, etapa pa je bržkone predstavila tudi končnega zmagovalca, Britanec Christopher Froome (Sky) je namreč z zaostankom 29 sekund zasedel tretje mesto, njegov dosežek pa pomeni, da ga v zadnji, ravninski etapi, čaka le še parada zmagovalcev in pitje šampanjca.

Contadorja ne bo niti na stopničkah

"Zdaj lahko rečem, konec je. Jutri bo etapa za sprinterje, zame pa dan za slavje. Trpljenje je za mano, tudi danes je bilo težko. Posebno na zadnjem vzponu, na katerem sta bila Quintana in Rodriguez odlična, z zadnjimi atomi močmi pa sem se ju dolgo časa držal," se je na cilju oddahnil v Keniji rojeni Britanec, ki bo tako na prestolu zamenjal rojaka in moštvenega kolega Bradleyja Wigginsa. Tudi tokrat je poskušal z napadom, se za nekaj časa odlepil od konkurentov, toda Rodriguez in Quintana sta ga hitro ujela.

Današnji zmagovalec Quintana, tudi nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja, se je z uspehom v skupnem seštevku prebil na drugo mesto, prehitel je namreč Španca Alberta Contadorja. Nekdanjega zmagovalca dirke ne bo niti na zmagovalnem odru, saj se je na tretje mesto prebil Rodriguez.

Chris Froome Tour de France | Avtor: EPA EPA
Sagan spet kralj sprinterjev

"Danes sem imel zadnjo možnost, da izpolnim vse svoje cilje. Vsi že nekaj časa govorijo, da sem najboljši v vzponih, toda prave potrditve zato nisem imel. Šel sem na vse ali nič, ne samo jaz, ampak vsa ekipa, in obrestovalo se nam je. Lahko rečem, da je za mano fantastična dirka. Dosegel sem vse, kar sem si po tihem želel. Belo majico za mladega kolesarja, etapno zmago, drugo mesto v skupnem seštevku za nepremagljivim Froomom, pokazal sem, da imam svetlo prihodnost," je bil na cilju navdušen mladi kolumbijski kolesar, ki si je zmago zagotovil z napadom v zadnjem kilometru, ko se je znebil Frooma in Rodrigueza.

Pred zadnjo etapo so tako praktično znani vsi, ki bodo domov odnesli majice, saj je odločen tudi boj v seštevku za zeleno majico najboljših sprinterjev, kjer bo drugič zapored zmagal Slovak Peter Sagan.

Quintana tudi s pikčasto majico

Kolumbijec pa domov ne bo odnesel le bele majice, ampak tudi pikčasto za najboljšega na gorskih ciljev. To si je priboril prav v predzadnji etapi s šestimi kategoriziranimi vzponi, po katerih je v tem seštevku prehitel Frooma in Francoza Pierra Rollanda. Slednji je poskušal vse, bil tudi v ubežni skupini (najdlje je s pobegom vztrajal nemški veteran Jens Voigt, ki so ga najboljši ujeli osem kilometrov pred ciljem), tako da je svoji zbirki dodal nekaj točk, a vse to je bilo premalo, da bi ugnal Quintano.

TdF, 20. etapa (125 km):

1. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 3:39:04
2. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) + 0:18
3. Christopher Froome (VBr/Sky) 0:29
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 01:42
5. Richie Porte (Avs/Sky) 02:17
6. Andrew Talansky (ZDA/Garmin-Sharp) 02:27
7. Alberto Contador (Špa/Saxo-Tinkoff) 02:28
8. John Gadret (Fra/AG2R La Mondiale) 02:48
9. Jesus Hernandez (Špa/Saxo-Tinkoff) 02:55
10. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) isti čas
...
125. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 24:10

Skupni vrstni red:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 80:49:33
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 05:03
3. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 05:47
4. Alberto Contador (Špa/Saxo-Tinkoff) 07:10
5. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 08:10
6. Bauke Mollema (Niz/Belkin) 12:25
7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 13:00
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 16:09
9. Daniel Navarro (Špa/Cofidis) 16:35
10. Andrew Talansky (ZDA/Garmin-Sharp) 18:22
...
100. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 2:57:46

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.