Šport
1442 ogledov

Velik korak Gajserja k naslovu svetovnega prvaka

Tim Gajser Facebook
Tim Gajser še enkrat več ugnal vse tekmece.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva razreda MXGP v nemškem Teutschenthalu. Slavil je prepričljivo, z zmagama v obeh vožnjah, in je po deseti preizkušnji sezone še povečal naskok v skupnem seštevku. Na drugem in tretjem mestu sta dirko končala Švicar Arnaud Tonus in Francoz Gautier Paulin. Za Gajserja je ta zmaga peta zaporedna (po Portugalski, Franciji, Rusiji in Latviji) ter skupno šesta v tej sezoni.

Na današnji dirki nista nastopila Antonio Cairoli in aktualni prvak Jeffrey Herlings, ki sta se na zadnji dirki v Latviji poškodovala. Nizozemec ima znova težave z gležnjem desne noge, Italijan pa si je izpahnil ramo.

Brez dveh zelo močnih tekmecev je imel Gajser priložnost, da še poveča naskok v SP; Herlings sicer zaradi dolge odsotnosti po poškodbi letos ne more računati na visoko skupno uvrstitev. Slovenski dirkač jo je imenitno izkoristil. Ves konec tedna je naredil praktično le eno napako, v tretjem krogu prve vožnje, ki pa ni bila usodna za razplet dirke.

Že v soboto je z zmago v kvalifikacijah nakazal, da ga zanimajo samo najvišja mesta. Tokrat je v prvi vožnji tudi najbolje začel in vodil, potem pa v enem od zavojev na izjemno trdi progi padel. A se je hitro pobral, še pravočasno zaprl tudi Švicarja Jeremyja Seewerja, ki se je skušal zmuzniti mimo, ter ostal v vodstvu do konca. Za njim sta se zvrstila Tonus in Seewer.

"Dobro sem startal, šlo mi je odlično, potem pa sem padel. Proga je izjemno trda in nekoliko sem se uštel pri liniji. A po tem na srečo ni bilo nobenih težav več in sem zelo zadovoljen," je Gajser pospremil prvo vožnjo.

Druga je bila zelo podobna, le brez težav. Odličen start je spremenil v vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok. Prvo je dobil z dobrimi petimi sekundami naskoka, drugo s sedmimi. V tej se mu je najbolj približal Latvijec Pauls Jonass, tretji je bil Tonus.

"Zelo sem zadovoljen. Vesel sem, da mi je uspelo spet dobro startati. Presrečen sem, komaj čakam na naslednjo dirko v Indoneziji," je novo zmago pospremil Gajser.

Slovenski dirkač je tako po dobri polovici sezone (današnja dirka je bila deseta, do konca jih je še osem) že postavil temelje za naslov prvaka. S 50 nemškimi točkami je še povečal naskok v SP. Zdaj ima 441 točk, Cairoli ostaja pri 358, tretji pa je Seewer z 289.

Na nemški dirki je nastopil tudi Klemen Gerčar, ki pa je tudi tokrat ostal brez točk; prvo vožnjo je končal na 22. mestu, drugo pa na 28.

V šibkejšem razredu MX2 je nekaj točk dobil Jan Pancar; v drugi vožnji je bil 18., v prvi na 22. mestu, tudi skupno pa je bil na koncu 22. Slavil je Španec Jorge Prado pred Francozoma Tomom Viallejem in Mathysom Boisramejem.

Sezona se bo nadaljevala čez dva tedna v indonezijskem Palembangu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.