Šport > Moto športi
1713 ogledov

Gajser z velikanskim korakom proti naslovu svetovnega prvaka!

Tim Gajser Twitter
Tim Gajser je dosegel še četrto zaporedno zmago, medtem ko je njegov največji konkurent poškodovan zapustil prizorišče.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagal na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v Latviji. Gajser je bil v Kegumsu šesti v prvi vožnji in zmagal v drugi, kar je bilo dovolj za skupno zmago na dirki. Na koncu so imeli prvi trije na dirki, Gajser, Francoz Romain Febvre in Švicar Arnaud Tonus, po 40 točk. Gajser je tako dosegel peto zmago v sezoni in četrto zaporedno.

Danes dolgo ni kazalo, da bi lahko najboljši slovenski dirkač ponovil uspehe iz Francije, Portugalske in Rusije, kjer je slavil na prejšnjih treh dirkah in v Latvijo prvič v sezoni prišel z rdečo startno številko vodilnega v SP.

Slabo je odpeljal sobotne kvalifikacije, ki jih je po padcu in obisku mehanikov v boksih končal šele na 18. mestu. Tako je imel danes težje delo pri izbiri startnih mest, to pa se je poznalo tudi v prvi vožnji. V tej ni našel stika z vrhom, gibal se je med petim in sedmim mestom, nazadnje je pristal na šestem.

Tim Gajser MXGP Šport Padec Tima Gajserja v Latviji

Prvo vožnjo je dobil svetovni prvak Jeffrey Herlings, za katerega se je zdelo, da se je zelo uspešno vrnil po poškodbi. Dobil je kvalifikacije, na svoji šele drugi dirki v sezoni pa tudi dosegel prvo zmago v posamični vožnji. Toda današnji uspeh v Latviji je imel posledice - ko je padel in pobiral motor, je namreč prek njegove noge nenamerno zapeljal Litovec Arminas Jaiskonis. Nizozemec je že takoj po prihodu v cilj potožil zaradi hudih bolečin, dve uri pozneje pa je njegova ekipa potrdila, da si je spet poškodoval komaj zaceljeno desno nogo, po zlomu koščice v stopalu je nadaljevanje sezone spet vprašljivo.

V drugi vožnji je imel Gajser precej boljši položaj, kmalu se je prebil v ospredje, prehitel Arnauda Tonusa in le Jeremy Seewer je vztrajal pred njim. Zelo hitro pa je ostal brez največjega tekmeca v SP Antonia Cairolija; Italijan je že v uvodnih krogih grdo padel, se sicer sam pobral, toda videti je bilo, da si je poškodoval roko. Nadaljevanja zanj seveda ni bilo, Gajser pa je imel tako odprto pot do povečanja vodstva v SP.

A čeprav so ga iz boksov opozorili, da je Cairoli "out", kar naj bi omenilo previdnejšo vožnjo, je Gajser začutil tudi priložnost za uspeh na dirki. V zadnji tretjini je prehitel Seewerja, toda ker je bil Arnaud takrat tretji, je še zadržal skupno prvo mesto. A le do napada Romaina Febvreja, Francoz pa je posredno pomagal tudi Gajserju. Ob vodstvu Slovenca in šele četrtem Švicarja je namreč seštevek točk pokazal, da je vodilna trojica na dirki končala pri 40 točkah, najboljši pa je bil z zmago v drugi vožnji Gajser.

"Res sem vesel. V prvi vožnji sem imel kar precej težav, podobno kot včeraj v kvalifikacijah. Zdaj sem v drugi našel pravi ritem, uspelo mi je izvesti nekaj dobrih manevrov. Z Jeremyjem sva imela dobro bitko do konca. Hvala vsem v ekipi, tako vesel sem, da ne najdem pravih besed," je po dirki nastop ocenil zdaj že serijski zmagovalec te sezone.

Gajser je še povečal naskok v SP; po deveti dirki sezone ima že 391 točk, Cairoli pa 358.

Drugi slovenski predstavnik v elitnem razredu v Latviji Klemen Gerčar je ostal brez prve točke v sezoni, končal je na 30. mestu.

V Latviji je nastopil tudi Jan Pancar v razredu MX2, ki pa je tokrat ostal brez točk na 28. mestu. Zmagal je Španec Jorge Prado pred Belgijcem Jagom Geertsom in Dancem Thomasom Kjerom Olsnom.

Naslednja dirka bo že naslednji teden preizkušnja v nemškem Teutschenthalu.

* Izidi:
- 1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Arnaud Tonus (Švi), 3. Antonio Cairoli (Ita) ... 6. Tim Gajser (Slo), 26. Klemen Gerčar (Slo);
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Jeremy Seewer (Švi) ... 25. Klemen Gerčar (Slo);
- dirka skupno: 1. Tim Gajser (Slo) 40, 2. Romain Febvre (Fra) 40, 3. Arnaud Tonus (Švi) 40 ... 30. Klemen Gerčar (Slo) 0
- SP skupno (9): 1. Tim Gajser (Slo) 391, 2. Antonio Cairoli (Ita) 358, 3. Jeremy Seewer (Švi) 256 ...

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 22:01 16.junij 2019.

    Njemu pa priovoščim da rata Svetovni prvak, in to ne kr večkrat, fant se trudi, ni mu z rožicam blo postlano in je blo trdo delo in odrekanje marsičemu CELE familije, ne samo njega, čeprav je on zaslužen največ, je ...prikaži več zadaj globlja zgodba. SAMO POBEDVAJ TIM