Šport
18 ogledov

Gostitelji z izjemnim golom do zmage

Dimitri Payet
1/15
Profimedias
Francozi so na otvoritveni tekmi premagali Romunijo. Zmago so si zagotovili šele v predzadnji minuti rednega dela dvoboja.

V kvalifikacijah Romunija na kar osmih tekmah ni prejela zadetka, v prvem polčasu pa je na otvoritveni tekmi evropskega prvenstva znova pokazala discipliniranost in kakovost v obrambi. Galski petelini so težko prihajali do priložnosti, že v četrti minuti dvoboja pa bi morali pravzaprav povesti Romuni. Po podaji iz kota je bila žoga podaljšana na drugo vratnico, kjer je bil povsem sam Bogdan Stancu, ki pa je okroglo usnje poslal naravnost v domačega vratarja Huga Llorisa. Ta je žogo odbil v nov kot, po njem pa je žoga švinila čez gol.

Začetek se ni odvijal po francoskih željah, nadaljevanje pa je bilo nekoliko boljše. V 10. minuti je Dimitri Payet pred golom našel Olivierja Girouda, ta pa je streljal z glavo, a za kakšen meter nenatančno. Še bližje so bili Francozi zadetku tri minute kasneje. Z desne strani je žogo v peterec poslal Bacary Sagna, Antoine Griezmann jo je sprva zgrešil, a se je ta nato odbila od branilca Vlada Chirichesa, Griezmann pa jo je iz drugega poizkusa z glavo poslal v vratnico.

Kasneje so se Romuni zbrali in bili znova enakovredni na zelenici, v zaključku prvega polčasa je znova zapretil napadalec madridskega Atletica, a je okroglo usnje znova švignilo mimo vrat, že v sodniškem dodatku pa se je Giroud otresel Chirichesa, a po kotu z glavo streljal preko vrat. Francozi so v prvih 45 minutah streljali osemkrat na vrata tekmecev, a niti en strel ni šel neposredno v okvir gola.

Drugi polčas se je začel na podoben način kot prvi, Stancu se je izognil prepovedanemu položaju, sprejel žogo na prsa in nato v padcu z volejem poskušal ogroziti Llorisa, vendar je zgrešil okvir vrat. Takoj zatem je na drugi strani Giroud nekoliko pokrit streljal naravnost v vratarja Cipriana Tatarusanuja.

Ta se je izjemno izkazal tudi v 57. minuti, ko je po lepi akciji in podaji Payeta do strela na robu kazenskega prostora prišel Paul Pogba, njegov volej pa je Tatarasanu z nogo izbil v kot. Po njem so Romuni že izbili žogo, vendar je do nje na desni strani znova prišel Poyet, jo poslal v peterec, kjer je bil Giroud prej pri njej kot vratar. Napadalec Arsenala je bil s hrbtom obrnjen proti golu, a mu je vseeno uspelo doseči svoj 18. zadetek v dresu Francije.

Gostitelji prvenstva so bili v naletu, a je nato sledil šok. V 64. minuti je Patrice Evra podrl Nicolaeja Stanciuja, Stancu pa je z bele točke mirno zadel za 1:1. Francozi so nato pritisnili, a brez pravega učinka, šele v 80. minuti je po dvojni podaji z Giroudom Tatarasanuja z 18 metrov nekoliko ogrel rezervist Anthony Martial.

Nato pa je dvoboj z izjemnim projektilom odločil najboljši igralec tekme Payet. Ta je sprožil nekoliko zunaj kazenskega prostora, žoga pa je z desne strani diagonalno poletela proti golu in zadela levi zgornji kot romunskih vrat. V sodnikovem dodatku je v protinapad stekel še Moussa Sissoko, vendar žogo poslal po narobni strani vratnice.

Euro 2016, Skupina A, 1. kolo:

Francija : Romunija 2:1 (0:0)
Giroud 58., Payet 89.; Stancu 65./11-m

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.