Šport
104 ogledov

Garnbretova dominantna, prve stopničke za Peharca

Janja Garnbret
Najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je tudi na tretji tekmi sezone na balvanih na Kitajskem stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Janja Garnbret je po Meiringenu in Moskvi zmagala tudi v Chongqingu. 20-letnica je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu, tretjo zmago sezone pa je potrdila s prepričljivim finalnim nastopom, v katerem je rešila vse štiri balvanske probleme v najmanjšem številu poskusov.

Garnbretova, ki deluje tako, kot da jo v letošnji sezoni prav nič ne more ustaviti, je edina na prvi postaji kitajske turneje preplezala vseh trinajst smeri od prvega do zadnjega oprimka, pet v sobotnih kvalifikacijah in po štiri najprej v današnjih polfinalu in nato še finalu. Garnbretova je s tremi zmagami na pragu premiernega naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Druga je bila Japonka Akiyo Noguchi, ki je edina lahko vsaj približno sledila tempu slovenske tekmovalke, tretje mesto pa je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz, ki je boj za drugo mesto z Noguchijevo izgubila na tretjem balvanu, na katerem ni prišla do vrha. Katja Kadić, ki se je odlično odrezala v kvalifikacijah in polfinalu, v katerem se je uvrstila tik za vodilno Garnbretovo, je v svojem prvem finalnem nastopu letos, brez preplezane smeri do vrha, s štirimi conami vpisala šesto mesto.

Janja Garnbret Svetovni pokal Šport Dve slovenski zmagi v Moskvi

Med moškimi je na tretji tekmi sezone na balvanih zmagal Francoz Manuel Cornu, drugo mesto je pripadlo Japoncu Tomoi Narasakiju, slovenski uspeh pa je s tretjim mestom in premiernimi stopničkami v svetovnem pokalu, dopolnil Anže Peharc. Oba prvouvrščena, tako kot Peharc, nista rešila vseh balvanskih problemov in sta ostala pri treh vrhovih in coni, o zmagi ter nosilcu drugega oziroma tretjega mesta je odločalo število poskusov, potrebnih za osvojitev posameznih smeri.

Peharc je v nedeljskem polfinalu precej izboljšal svoje izhodišče iz sobotnih kvalifikacij, ko je bil deveti. V polfinalu je vpisal najboljši dosežek ter prvič v finalu branil mesto vodilnega. Tega v finalu sicer ni ubranil, a je prvič na tekmah svetovnega pokala stopil na oder za zmagovalce.

21-letni Tržičan je drugič letos nastopil v finalu, potem ko se je med najboljših šest uvrstil že v Moskvi, kjer je s četrtim mestom segal najvišje v svetovnem pokalu, do tekme na Kitajskem, kjer je izid kariere še izboljšal. Peharc je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Münchnu, na katerem je bila Ganbretova druga, osvojil bron na balvanih.

Športno-plezalna karavana ostaja na Kitajskem. Naslednja postaja svetovnega pokala bo od petka do nedelje Wujiang. Pred julijskim začetkom težavnostne sezone bosta nato na sporedu le še dve balvanski tekmi v svetovnem pokalu maja v Münchnu in junija v Vailu.

Gregor Vezovnik je v polfinalu zasedel osmo mesto in je za malenkost zgrešil šesterico najboljših. Lučka Rakovec je tekmovanje končala na 12. mestu, Vita Lukan pa je slovenske nastope med ženskami zaokrožila na 15. mestu. Mia Krampl je v kvalifikacijah osvojila 23. mesto. Najboljši slovenski plezalec na balvanih Jernej Kruder, ki je zmagal na zadnji tekmi svetovnega pokala v Moskvi, je bil v kvalifikacijah neuspešen, in je pristal daleč pod željami na 34. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice