Šport
64 ogledov

Garnbretova ugnala vso konkurenco

Janja Garnbret
Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagovalka tekme svetovnega pokala v težavnosti v francoskem Brianconu. V finalu je premagala Belgijko Anak Verhoeven, tretje mesto je osvojila Japonka Jain Kim. Nastopila je še ena Slovenka, Mina Markovič, ki pa je po napaki sredi stene na koncu pristala na osmem mestu.

"Res sem zelo vesela, da mi je uspelo ponoviti lanske zmage na prvih treh tekmah svetovnega pokala, predvsem pa sem zelo vesela današnjega plezanja, saj sem se res sprostila, uživala in šla do konca. Finalna smer je bila že na pogled težja od smeri v Chamonixu in Villarsu, zato sem zelo zadovoljna, da sem dobro odplezala. Veliko mi pomeni, da vem, da lahko dobro odplezam tudi težke smeri," se je veselila mlada Janja Garnbret, ki je za gib ugnala drugouvrščeno Belgijko Anak Verhoeven in za tri gibe tretjeuvrščeno Južno Korejko Jain Kim.

"Vsako tekmo jemljem kot posebno tekmo, kot novo zgodbo. Ne vem, zakaj se na prvenstvu in svetovnih igrah ni sestavilo, kot sem si želela, morda sem imela malo premalo sreče, očitno pa se na tekmah svetovnega pokala res dobro zberem," je še dodala Garnbretova, letos četrta na evropskem prvenstvu v težavnosti in druga na svetovnih igrah.

Za Garnbretovo je bila to tretja zmaga v tej disciplini v sezoni po švicarskem Villarsu in Chamonixu pred 14 dnevi. Garnbretova je nadaljevala tam, kjer je pred dvema tednoma končala: na vrhu. Tako kot v bližnjem Chamonixu je bila najboljša, v Brianconu pa je na vrhu zmagovalnih stopničk zamenjala Škofica, ki je tam slavil lani, letos pa le za malenkost ostal brez možnosti za ubranitev zmage.

V petkovem polfinalu so tri plezalke prišle do vrha smeri, ob Garnbretovi še Korejka Kim Jain ter Belgijka Anak Verhoeven. Peti dosežek polfinala pa je imela Mina Markovič. Iste tri tekmovalke so krojile tudi vrh v današnjem finalu. Prav na vrh smeri sicer ni prišla nobena, je pa Slovenka priplezala do višine 39+. Za en oprimek je premagala Verhoevnovo, Korejka je prišla do 36+.

Tekmo je sicer oviral tudi močan dež, zaradi česar se je začela s polurno zamudo, a najboljše plezalke in plezalci kljub nekoliko bolj spolzki podlagi niso imeli večjih težav.

Pri moških slavil domačin

Pri moških je v finalu - slovenskih predstavnikov med osmerico ni bilo, Domen Škofic pa je v petkovem polfinalu z devetim mestom le za eno mesto zgrešil odločilne boje - za navdušenje domačih navijačev poskrbel Romain Desgranges, najboljši že v polfinalu, za domačinom sta ostala Kanadčan Sean McColl in Italijan Stefano Ghisolfi.

Nadaljevanje čez tri tedne

Najboljša slovenska plezalka te sezone je tako na tekmah svetovnega pokala še enkrat potrdila premoč, potem ko je na evropskem prvenstvu v italijanskem Campitellu ostala na četrtem mestu, pred Brianconom pa je bila še v Vroclavu na svetovnih igrah neolimpijskih športov in tudi tam končala na zmagovalnem odru z drugim mestom (Domen Škofic in Mina Markovič sta bila peti oziroma sedma).

Svetovni pokal se bo nadaljeval z balvansko preizkušnjo čez tri tedne v Münchnu, v težavnosti pa se bodo plezalci spet merili v italijanskem Arcu zadnji avgustovski konec tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.