Šport
47 ogledov

Giani ob skandiranju navijačev zajokal

Andrea Giani odbojka ep v bolgariji slovenija CEV
Slovenski selektor Andrea Giani je priznal, da so se mu ob vzklikih slovenskih navijačev orosile oči. ''Dokončni dokaz, da smo opravili odlično delo,'' je dejal 45-letni Italijan.

Čeprav so izgubili finalno tekmo evropskega prvenstva v Sofiji proti Franciji, se slovenski odbojkarski reprezentanti v domovino vračajo veseli in ponosni na opravljeno delo.

Športno priznavajo, da jih je v boju za zlato kolajno premagala boljša reprezentanca, a poraz je bil boleč le nekaj ur in jim ni skazil zadovoljstva in ponosa.

Ob spoznanju, da so osvojili srebro kolajno, da so osupnili odbojkarsko Evropo in dosegli enega izmed največjih uspehov slovenskega športa, so hitro postali boljše volje, uspeh pa tudi primerno proslavili.

"Zakaj bi mislili na slabe stvari. Premagala nas je boljša ekipa. Želeli smo osvojiti zlato kolajno, verjeli, da nam bo uspelo, žal nam ni. Moramo biti realni, Francozi so si zlato bolj zaslužili. Imeli smo svoje priložnosti, nismo jih izkoristili, a prvenstvo je končano, moramo misliti na lepe stvari. In teh na prvenstvu ni manjkalo," je po finalu dejal mladi Klemen Čebulj, ki je v Varni in Sofiji kazal odlične predstave, šele zadnja tekma mu je odnesla naziv najučinkovitejšega igralca prvenstva.

Če Čebulj ni bil najučinkovitejši igralec prvenstva, pa je zato kapetan Tine Urnaut dobil nagrado za najboljšega napadalca med sprejemalci. "Ta nagrada je plod ekipnega dela, zato so zaslužni vsi soigralci. To je za nas nepozabno prvenstvo, pokazali smo tisto, kar smo že dolgo časa napovedovali in trdili, da bo slej kot prej prišlo. Verjeli smo, da imamo potencial in kakovost, da lahko premagujemo najboljše ekipe na svetu. Ponosen sem, da smo vztrajali tudi po težkih trenutkih, ko so nas nekateri že odpisali. Na prvenstvu smo rasli iz tekme v tekmo, premagali Nizozemsko, Poljsko in Italijo, dve velesili. Letošnja sezona je poplačala ves trud za nazaj, za vsa odrekanja, za vse mesece, ki smo jih posvetili reprezentanci. Milijon stvari se nam je zdaj poplačalo. Upam tudi, da še nismo rekli zadnje besede in da bo ekipa še nekaj časa skupaj," je dejal Urnaut in dodal, da tako lepih trenutkov v svoji športni karieri še ni doživljal.

Andrea Giani odbojka ep v bolgariji slovenija | Avtor: CEV CEV
Kot pravi kapetan, Urnaut ni pozabil omeniti velikanske zasluge selektorja Andree Gianija, ki pa ni želel siliti v ospredje. "Nekaj zaslug si že lastim, a igralci so tisti, ki garajo na igrišču in prinašajo rezultate. V bistvu mora biti neka kombinacija med nami. Mi smo se odlično ujeli, zaupali smo drug drugemu. Bilo je nekaj jeze, predvsem po porazu z Belgijo, a precej več je bilo lepih trenutkov. Ko so mi navijači po finalu skandirali moje ime, sem jokal od sreče, to je bil dokončni dokaz, da smo skupaj opravili odlično delo. Lahko rečem, da so moji varovanci igrali fantastično, zaradi neizkušenosti in pomanjkanja tekem je sicer bilo nekaj napak, a nato bomo gledali, ko bo za to čas, zdaj pa se dajmo veseliti. Prepričan sem, da bo ekipa v prihodnosti še rasla. A bo za to morala še trdo delati," meni Giani, ki tako kot igralci ne bo imel prav nobenega počitka, saj bo že v torek vodil trening svojega kluba Verone.

Reprezentanca naslednje leto ne bo imela veliko akcij. S porazom v finalu si je najbrž dokončno zaprla vrata olimpijskih kvalifikacij v Berlinu, a tega ne more potrditi še nihče, tako da reprezentanti ohranjajo nekaj upanja. Ker so si neposredno zagotovili nastop na naslednjem evropskem prvenstvu na Poljskem in ne bodo igrali kvalifikacij, jim bo tako ostal le nastop v tretjem razredu svetovne lige, ki so si ga zagotovili z zmago v letošnji evropski ligi.

Bo pa imela naslednje leto dodatno delo Odbojkarska zveza Slovenije, ki bo poskušala Gianija prepričati, da podaljša dveletno pogodbo. Zagotovo ne bo imela lahkega dela, saj mu drugih ponudb najbrž ne bo manjkalo, sreča pa je v tem, da, kot sam pravi, ne bo postavljal materialnih zahtev, zanimajo ga namreč povsem drugi pogoji. Vsi slovenski ljubitelji odbojke upajo, da bo predsedniku Metodu Ropretu uspelo in da bo čez dve leti tudi po poljski dvoranah donelo: Andrea Giani ter da bodo tudi na Poljskem tekle solze sreče.

Andrea Giani odbojka ep v bolgariji slovenija | Avtor: CEV CEV

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.