Šport
28 ogledov

Goljufije v Sočiju ne bodo vplivale na Rio

thomas bach EPA
Predsednik Mok Thomas Bach meni, da izsledki preiskave o manipulaciji pozitivnih dopinških testov ruskih športnikov med olimpijskimi igrami v Sočiju 2014, ti bodo znani 15. julija, ne bodo imeli vpliva na ruske nastope na letošnjih igrah v Rio de Janeiru.

Na vprašanje, ali bi morebitno razkritje načrtnega prikrivanja dopinga pomenilo, da se Rusijo v celoti izključi z iger, Bach odgovarja z ne. "Preiskava je vezana le na olimpijske igre v Sočiju," poudarja Thomas Bach.

Posebna komisija Svetovne protidopinške agencije bo 15. julija razkrila, ali so Rusi med igrami v Sočiju s pomočjo državnih organov pomagali prikrivati pozitivne dopinške vzorce. Bach pravi, da zadevo težko komentira vnaprej in na vprašanje, ali bi vmešavanje državnih organov pomenilo napad na celotne igre, ne le na zimske, odgovarja zadržano: "Jasno je, da bomo odgovorili z enako mero, če se bo pokazalo, da je šlo za institucionalne posege, a ne vemo, kaj je pokazala preiskava."

Bach izpostavlja, da bo v enaki meri pomembno, da se uporablja načelo pravičnosti do posameznika in dodaja, da ni možno kaznovati ruskega igralca badmintona, če bo preiskava pokazala nepravilnosti na zimskih olimpijskih igrah. V nasprotju z njim je Mednarodna atletska zveza zaradi sistemskega dopinga z iger v Riu izključila celotno rusko atletsko reprezentanco.

Mediji na zahodu pa se medtem sprašujejo, ali ima Bach takšno stališče do Rusije zaradi svojega prijateljevanja s predsednikom Vladimirjem Putinom. "Če mi kdo v Nemčiji očita, da Ruse razumem, to jemljem kot kompliment. Dejstvo je, da tudi v primeru Rusije velja enakost za vse in drži tudi, da sva z gospodom Putinom zelo dobro sodelovala pri vprašanjih organizacije in priprave iger v Sočiju," še pravi Bach.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.