Šport
118 ogledov

Škandalozne trditve o ruskem dopingu v Sočiju

Aleksander Zubkov bob EPA
Nekdanji prvi mož ruskega antidopinškega laboratorija v Sočiju priznava goljufanje.

Grigorij Rodčenkov je v pogovoru za New York Times odkril svojo vlogo v dopinškem programu za Soči, ki ga je vodila ruska država, in je vključeval tudi dobavo prepovedanih sredstev vsaj petnajstim dobitnikom kolajn na olimpijskih igrah. Med testiranjem naj bi njhove vzorce urina zamenjali s čistimi. Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju so obtožbe označili za zelo zaskrbljujoče.

Rodčenkov, direktor moskovskega antidopinškega laboratorija v letih 2005-2015, trdi, da je ducatom ruskih športnikov pomagal z dopinškim koktajlom, ki je vseboval metenolon, trenbolon in oxandrolon ter bil zmešan z alkoholom. Da je izboljšalabsorpcijo steroidov in skrajšal čas za njihovo odkritje, jih je raztopil v viskiju Chivas za moške in v Martiniju vermouth za ženske.

Soba 124

Rodčenkov je med svojimi odjemalci omenil tudi tekmovalca v bobu Aleksandra Zubkova (v Sočiju je osvojil dve zlati kolajni), smučarskega tekača Aleksandra Legkova (zlato in srebro) ter olimpijskega prvaka v skeletonu Aleksandra Tretiakova. Med dopingiranimi naj bi bila tudi ruska ženska hokejska ekipa, ki je sicer izpadla v četrtfinalu. Legkov in Zubkov sta obtožbe že označila za nesmisel.

"Bili smo popolnoma opremljeni, imeli smo potrebno znanje, izkušnje, za olimpijske igre v Sočiju smo bili perfektno pripravljeni. Tako, kot še nikoli prej. Vse je teklo kot švicarska ura," je dejal Rodčenkov. Antidopinški strokovnjaki in pripadniki FSB, ruske obveščevalne službe, so vzorce urina ruskih šampionov zamenjali s čistimi vzorci. FSB je po njegovih besedah odkril način, kako odpreti zapečatene vzorce, da se pri tem ne poškodujejo unikatne številke pokrovov. "Ko sem to prvič videl, nisem mogel verjeti lastnim očem. Resnično sem bil prepričan, da je ta metoda popolnoma zanesljiva."

Rodčenkove besede marsikoga spominjajo na vohunske romane. Rusi naj bi ustanovili skriven laboratorij z imenom soba 124, ki je bil na uradni lokaciji antidopinških preiskav. Ponoči, ko v centru ni bilo prisotnih, naj bi sporni vzorci ruskih športnikov poniknili skozi luknjo v sobo 124, kjer so jih zamenjali s čistim urinom. Tega so od športnikov pridobili nekaj mesecev poprej.

Delali kot nori

Rusi so v Sočiju osvojili 33 kolajn, od tega 13 zlatih. Po številu odličij so bili prvi na lestvici, še štiri leta prej v Vancouvru pa 11., ko so si priborili 'le' 15 medalj. Nihče od ruskih atletov v Sočiju ni padel na doping kontroli, čeprav Rodčenko trdi, da so v skrivnem laboratoriju zaznali skoraj 100 'umazanih' testov. "Ljudje so slavili olimpijske šampione, mi pa smo delali kot nori in menjavali njihove vzorce urina."

Legkov Viležganin Černousov Soči Fišt zaključna slovesnost  | Avtor: EPA EPA
Rodčenkov trenutno sodeluje z ameriškim režiserjem Bryanom Foglom, ki pripravlja dokumentarec o dopingu v mednarodnem športu, ogledati si ga bo moč že v septembru. Režiserju je tudi povedal, da je bilo rusko ministerstvo za šport aktivno udeleženo v razdeljevanju nedovoljenih poživil in njihovem prikrivanju, z namestnikom ministra pa se je Rodčenko sestajal vsaj enkrat na teden.

Vitalij Mutko, ruski minister za šport, je vse skupaj označil kot "nadaljevanje napada na ruski šport." Za Tass je še izjavil: "Sistem organizacije olimpijskih iger je bil popolnoma transparenten. Vse so imeli pod nadzorom mednarodni strokovnjaki, tudi pri zbiranju dopinških vzorcev in njihovi analizi."

Uničil več tisoč vzorcev

Rodčenkov je bil že novembra sicer ključna oseba ob preiskavi Wade (Mednarodna antidopinška agencija) o podpori države ob ruskem sistematičnem dopingu. Že takrat so zapisali, da se je moral Rodčenkov tedensko srečevati z oficerjem FSB in mu poročati o razpoloženju pri Wadi.V preiskavi so še zapisali, da je Rodčenkov sodeloval pri izsiljevanju športnikov, ki so morali plačevati, da njihovi pozitivni vzorci niso prišli v javnost, kar pa Rodčenkov zanika. Ta je sicer kasneje priznal, da je sodeloval pri uničenju 1.417 vzorcev, ki bi lahko dokazali kršitve v ruskem protidopinškem programu. Pri New York Timesu so zdaj zapisali, da je funkcionar zdaj priznal uničenje več tisoč vzorcev.

Po objavi rezultatov preiskave naj bi oblasti prisilile Radčenkova, da je odstopil s svojega položaja. Ker ga je skrbelo za varnost, se je preselil v Los Angeles. Februarja sta dva njegova nekdanja sodelovca nenadoma umrla.

Rodčenkova 'priznanja' so prišla na plan ravno v trenutku, ko vodilni možje Wade razpravljajo o ruskem protidopinškem programu po izrečenem suspenzu njenim atletom in zaprtju ruskega antidopinškega laboratorija. Naslednji mesec bo o nastopu ruskih atletov in atletinj na Oi v Riu odločal tudi IAAF (Mednarodna atletska zveza).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.