Šport
76 ogledov

Sloada: Potekajo trije postopki

Blaža Klemenčič olimpijske igre 2012 London Stanko Gruden/STA
Direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak je pojasnil, da med slovenskimi športniki trenutno potekajo trije postopki zaradi kršitve dopinških pravil, dva na Mednarodni kolesarski zvezi, eden pa v Sloveniji.

O postopkih na Mednarodni kolesarski zvezi Jani Dvoršak podrobneje ni mogel govoriti, ker gre ponovno testiranje vzorcev iz leta 2012, primer gorske kolesarke Blaže Klemenčič pa naj bi bil v kratkem končan. Glede primera plavalke Tanje Šmid je povedal, da bo sklep v kratkem pripravljen. "Dejstvo je, da je šlo za kršitev in to za tako, ki zahteva štiriletno prepoved tekmovanj," je dodal Dvoršak na novinarski konferenci pred torkovim posvetom za slovenske trenerje in nekaj dni pred pričetkom dneva čistega športa, ko bo 10. aprila potekala mednarodna in nacionalna kampanja.

Sloado je v lanskem letu s programom testiranj, 166 so jih opravili na tekmovanjih in 63 izven njih, zajela le 2,9 odstotka kategoriziranih športnikov pri nas. Po naročilu tujih organizacij so opravili še 174 testiranj na tekmovanjih in 50 nenapovedanih izven njih. Dvoršak je dejal, da med ekipnimi športi Sloado najbolj tvorno sodeluje z Nogometno zvezo Slovenije, sledi košarkarska, med četverico najbolj aktivnih pa sta še atletska in kolesarska, ki imata svoja protidponška programa in testiranja od leta 1998.

Boljše kot področje testiranj Sloade je po besedah Dvoršaka stanje pri osveščanju in informiranju o škodljivosti jemanja poživil, saj so v programe vključili 3721 mladih športnikov, od tega 563 tistih, ki so že vključeni v reprezentančne mladinske selekcije. Ta akcija poteka prek mednarodnega programa Erasmus.

"V dveletnem programu mladi športniki iz Slovenije, Malte, Estonije, Latvije in Hrvaške sodelujejo kot ambasadorji pri izobraževanju, skupaj je ta čas 21 ustrezno usposobljenih dopinških ambasadorjev, kar pomeni, da lažje pokrijemo večje število športnikov in dogodkov. Vedno ciljamo na mlajše starostne skupine, saj starejši, tisti, ki že posegajo po poživilih, verjetno zaradi naših predavanj ne bodo spremenili svojih ravnanj. Veliko dopinga pa je tudi v rekreativnem športu in v fitnes centrih," je pojasnila Nina Makuc, pogodbena sodelavka Sloade za programe informiranja in ozaveščanja.

"Medicinsko dokazan pozitivni primer je potem treba dokazati še pravno, v kar se vključijo mnogokrat največje pravniške hiše, toda športnik ima pravico delovati v čistem okolju, kjer ni dopinga. Zato poteka boj proti jemanju prepovedanih poživil, čedalje več držav na svetu pa skuša reševati ta primer tudi z vse ostrejšo zakonodajo," je dejal Dvoršak.

Kljub temu so v zadnjem obdobju mediji odkrili nekaj velikih in odmevnih sistematičnih kršitev dopinških pravil. Eden zadnjih je bil v Rusiji, ki je povzročil tudi prepoved nastopa ruskih atletinj in atletov na dvoranskem svetovnem prvenstvu marca v Portlandu. Grozi jim tudi prepoved nastopa na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kot tudi Etiopiji, Maroku, Keniji, Ukrajini in Belorusiji.

Skoraj trideset ruskih športnikov je bilo pozitivnih na meldonij, odkar je ta od 1. januarja na seznamu prepovedanih sredstev, med njimi sta bili tudi ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova in ruska plavalka Julija Jefimova, v svetu pa več kot 120. Britanski zdravnik Mark Bonar pa je 3. aprila za časnik Sunday Times priznal doping v britanskem športu, med 150 športnimi zvezdniki naj bi bilo tudi veliko število nogometašev premier lige, med katerimi so tudi nogometaši Arsenala, Chelseaja in Leicester Cityja. Britanska vlada je napovedala takojšnjo preiskavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.