Šport
19 ogledov

Ogrožen slovenski nastop v Riu

Blaža Klemenčič olimpijske igre 2012 London Stanko Gruden/STA
Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je v petek na spletni strani objavila osvežen seznam začasno suspendiranih kolesarjev, na njem je tudi Blaža Klemenčič, ki jo sumijo jemanja eritropoetina.

Slovenski kolesarki so vzorec so odvzeli 27. marca 2012, 3. septembra letos pa ga še enkrat pregledali in odkrili prepovedano sredstvo. Zaradi tega je Slovenka začasno suspendirana, ima pa sedem dni časa, da se pritoži.

"Včerajšnje informacije glede dopinškega testa Blaže Klemenčič nas je presenetile in hkrati šokirale. Ker v gorskem kolesarstvu nimamo tovrstnih izkušenj, bomo do ponedeljka poizkusili pridobiti čim več informacij in se nato odločili o nadaljnjih korakih. Vsekakor trenutno veliko skrb povzroča dejstvo, da bo Slovenija izgubila veliko Blažinih točk v kvalifikacijskem točkovanju za poletne olimpijske igre prihodnje leto in je zato lahko ogrožen tudi nastop drugih tekmovalk v Rio de Janeiru," je za STA pojasnil Vrhovnik.

Trener podal odstopno izjavo

Po objavi seznama je odstopno izjavo na Kolesarsko zvezo Slovenije poslal zadnja leta selektor slovenskih gorskih kolesarjev Robert Pintarič, trener in partner Klemenčičeve, kar je predsedstvo sprejelo. Pintarič je bil v letih 2013 in 2014 pomočnik vodje ekipe Habitat mountainbiketeam, ki pa je z obema že prekinilo sodelovanje.

Če Uci spozna Klemenčičevo krivo jemanja prepovednih poživilih in ji črta točke, potem bo ogroženo mesto Slovenije za olimpijske igre v Riu. Gorski kolesarji točke za Brazilijo zbirajo od lanskega maja, v tem času pa so Klemenčičeva, Tanja Žakelj in Tina Perše zbrale dovolj točk, da bi v Riu nastopili prvoomenjeni. Brez točk Klemenčičeve bo Slovenija močno nazadovala po olimpijski kvalifikacijski lestvici, Žakljeva pa bo ob pomoči Peršetove lovila eno kvoto.

"To smo se pogovarjali, tudi s trenerjem Žakljeve Samom Rauterjem. To je lahko kar težava. Treba bi bilo natančno preračunati. Točk od Blaže je kar nekaj, vendar nekaj več točk dobi tudi Tina. Te njene točke bodo več prispevale. Eno mesto po moje ne bo ogroženo. Če bo na tesno, bo verjetno Tanja sposobna drugo leto prilagoditi program in dobiti toliko točk, da se bo udeležila OI," je razložil Vrhovnik.

Na OI nastopi 30 deklet, eno mesto je rezervirano za državo gostiteljico. Države, ki bodo na kvalifikacijski lestvici za Rio na mestih od 1 do 8, lahko na OI pošljejo dve tekmovalki, države na mestih od 9 do 17 pa po eno. Štiri mesta so rezervirana za predstavnice Amerike, Oceanije, Azije in Afrike. Točke zbirajo do 24. maja 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.