Šport
71 ogledov

Gomboc izgubil dva dvoboja za medaljo

Adrian Gomboc Urška Žolnir judo Rio 2016 Stanko Gruden/STA
Slovenski judoist Adrian Gomboc v boju za bron v kategoriji do 66 kg izgubil proti Uzbekistancu Rišodu Sobirovu in ostal brez odličja.

Prekmurski judoist Adrian Gomboc, sicer član celjskega kluba Sankaku in varovanec zlate olimpijske iz Londona Urške Žolnir, je za preboj v polfinale opravil s tremi nasprotniki.

Najprej je ugnal Gruzijca Važo Margvelašvilija, nato Zambijca Mathewsa Punzo, v četrtfinalu pa je premagal še Kanadčana Antoina Burcharda.

V boj za bron

Gomboc je proti Basileju začel dobro, sredi dvoboja pa je pobudo prevzel Italijan in izsilil dve kazni, s katerimi je na koncu slavil zmago, saj Slovencu ni uspel noben napad.

Gomboc se bo za medaljo pomeril z Uzbekistancem Rišodom Sobirovom, ki je do boja za bron prišel po porazu v četrtfinalu in zmagi v repesažu.

V prvem polfinalu je slavil Južnokorejec Baul An, premagal je Japonca Masashija Ebinumo. Dvoboj se je končal v dodatnih minutah, saj v rednem delu borca nista prišla do točk.

Uzbekistanec premočan

V odločilnem dvoboju za bronasto medaljo je slovenski borec začel previdno, Uzbekistanec je bil bolj aktiven. 

Sredi dvoboja je Sobirov prišel do prednosti vazarija, nato pa je s tehniko davljenja izsilil predajo Slovenca in prišel do svojega tretjega brona na olimpijskih igrah.

Zlato v Italijo, drugi bron na Japonsko

V velikem finalu je Italijan Basile premagal prvega nosilca, Južnokorejca Ana, in se presenetljivo veselil zlate kolajne.

Poleg Uzbekistanca Sobirova je bron osvojil še Japonec Ebinuma, ta je bil boljši od Kanadčana Boucharda, ki ga je Gomboc premagal v četrtfinalu.

"Štejejo le medalje"

"Italijan je bil nekako hitrejši od mene in me prehitel, Po kazni sem se moral odpreti in borba je bila zelo težka, Sobirova pa žal nisem uspel premagati na najpomembnejši tekmi in verjetno so do izraza prišle tudi njegove izkušnje. Nastop je vseeno uspešen, a nisem naredil tistega, kar bi lahko," je dan ocenil Gomboc.

V nadaljevanju je dijak celjske gimnazije razložil, da boj za bron po porazu niti ni bil tako težak po psihični plati. "A prave surove moči nisem več imel. Tega sicer nisem čutil, a ko sem ga zagrabil, sem vedel, da to ni to. Sam pa menim, da je v boju za bron vazari prehitro dosojen in tudi zadnji prijem ni bil povsem pravilen, a nasprotnik je bil boljši. Grenak priokus seveda ostaja. Peto mesto je fenomenalno, a štejejo le medalje."

Judo, do 66 kg:

1. Fabio Basile (Ita)
2. Baul An (JKo)
3. Masashi Ebinuima (Jap)
3. Rišod Sobirov (Uzb)
5. Adrian Gomboc (Slo)
...

Komentarjev 4
  • jakec1575 23:10 07.avgust 2016.

    Najprej cestitke za neverjeten rezultat Adriana. Moja opazka je sledeča. italijan je imel fokus in lakoto po zmagi ter dovoljsno mero arogance, da si energijsko podredi nasprotnika. In to nam Slovencem generalno manjka. ker uciteljice ze v soli kastrirajo fantke, ...prikaži več da imajo red in mir. In to se v odrasli dobi ne da več popravit oz. zelo tezko. Adrian je imel le del fajta fokusiran in enakovreden predrzen znacaj. Slovenska šola in slovenska druzba enakosti kastrira vrhunske. Le redki se resijo iz teh klesc. in tisti so vrhunski zmagovalci. adriana pa bo poraz utrdil. nslednje olimpijske so tvoje.

  • micika 23:07 07.avgust 2016.

    5mesto,pardon

  • micika 23:07 07.avgust 2016.

    škoda,sem navijala zanj,sicer tudi 5pesto je super,dobro ga urška strenirala