Šport
26 ogledov

Grange nov slalomski kralj

1/23
Žurnal24 main
Francoz Jean Baptiste Grange je zmagal na slalomu alpskih smučarjev v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, zadnji tekmi 41. svetovnega prvenstva (51,30). Mitja Valenčič je bil 13. (+1,91).

Drugi je bil Šved Jens Byggmark (+0,43), tretji pa Italijan Manfred Mölgg (+0,61). Matic Skube, drugi Slovenec, pa je odstopil na drugi progi.

S tem se je spustil zastor nad SP, na katerem je znova zablestela Tina Maze z zlato in srebrno medaljo ter dvema petima mestoma, med deseterico pa sta se izmed Slovencev uvrstila še s šestim mestom Andrej Šporn in z devetim Maruša Ferk.

Pozdravite zlato Tino
Slovenski alpski smučarki Tini Maze, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato kolajno v veleslalomu in srebrno v superkombinaciji, bodo danes ob 17. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravili sprejem ob vrnitvi v domovino. Tega bodo s koncertom popestrili tudi člani priljubljene glasbene skupine Siddharta. Pridite!

"Želel sem si več, kot zgolj uvrstitve med 15. Nastopil sem v slogu letošnje sezone. Začel sem napadalno, nato pa sem nekajkrat izgubil stik s snegom, mogoče položaj telesa ni bil pravi. Potem nisem več ujel najkrajše linije in sem ves čas izgubljal do cilja. Na prvi progi sem s številko 20 vozil tako, kot je proga dovoljevala, dobro in brez napak sem prišel v cilj. Zelo je drselo na progi, posebej v strmem delu. V nekaj vratcih je teren zelo visel in tam so številni tekmovalci odstopali. Spodnji del pa je bil izjemno hitro postavljen, pravi smuk; šlo je kot sto hudičev," je dejal Valenčič in dodal: "Sledita tekmi v svetovnem pokalu v Banskem in Kranjski Gori. Skušal bom osvojiti čim več točk in se uvrstiti na finale pokala."

Medtem ko je Valenčič na SP nastopil le v slalomu, pa je Skube že tekmoval v veleslalomu in bil 26. Svoj drugi nastop na SP, ki ga je končal z odstopom na drugi progi, je opisal: "S prvo vožnjo sem zelo zadovoljen, imel pa sem še rezerve. V drugi vožnji sem skušal iti čez mejo, ker na SP štejejo le dobre uvrstitve. Pri vratcih, kjer so imeli številni tekmovalci težave, sem premalo stopil na levo spodnjo smučko in pripetil se mi je klasični zdrs. Želel sem si med petnajsterico in to bi mi lahko glede na prvo vožnjo tudi uspelo. Na SP sem prikazal nekaj dobrih voženj, nekaj pa slabih in zato imam po svojem prvem SP mešane občutke."

Najbolj vesel je bil 26-letni Grange, ki je kljub napakam na začetku druge proge postal prvi Francoz po 41 letih, ki je osvojil zlato v slalomu in upravičil vlogo favorita. Jean-Noel Augert je bil leta 1970 zadnji francoski slalomski zmagovalec SP. "Izjemno sem vesel, saj sem na SP na domačih tleh leta 2009 doživel polom. Imel sem dve možnostih za zlato, a sem tedaj ostal praznih rok. Na srečo sem okreval po poškodbi kolena in v Nemčiji stopil na najvišjo zmagovalno stopničko," je dejal francoski slalomist.

Svetovno prvenstvo, Garmisch-Partenikrchen, slalom (M):

1. Jean Baptiste Grange (Fra) 1:41,72
2. Jens Byggmark (Šve) + 0,43
3. Manfred Mölgg (Ita) + 0,61
4. Mario Matt (Avt) + 0,82
5. Julien Cousineau (Fra) + 0,87
...
13. Mitja Valenčič (Slo) + 1,91

Odstop:
Matic Skube (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.