Šport
5 ogledov

Grange v drugo eksplodiral

Ivica Kostelić, ki si je nabral že več kot 400 točk prednosti v skupnem seštevku
1/11
Žurnal24 main
Francoz Jean-Baptiste Grange je s popolno drugo vožnjo dobil nočni slalom v Schladmingu. Drugi je bil vodilni po prvi vožnji Šved André Myhrer, tretji pa njegov trojak Hargin. Mitja Valenčič je bil 18.

Nočni slalom v Schladmingu v Avstriji pred 50 tisoč navijači je dobil Francoz Jean-Baptiste Grange, ki je v finalu iz četrtega mesta skočil na prvo. To je po zmagi v Kitzbühlu druga zmaga za Francoza v treh dneh in tretja v sezoni.

Kostelić (1075 točk) je kljub petemu mestu utrdil vodstvo v skupnem seštevku pred Švicarjem Silvanom Zurbriggnom (643) in Norvežanom Akslom Lund Svindalom (585). Ubranil pa je tudi vodstvo v slalomskem seštevku, v katerem pa mu je po novem za petami Grange, ki ima 96 točk manj.

Na stopničke sta stopila dva Šveda. Vodilni po prvi vožnji André Myhrer, ki je v prvi vožnji startal kot prvi in izkoristil najboljše pogoje, v drugo ni uspel obdržati 85 stotink naskoka pred Francozom. Za prvim mestom je zaostal za štiri stotinke. Tretjega mesta se je veselil Mattias Hargin, ki je zaostal natanko šest desetink. Vodilni v slalomskem seštevku Hrvat Ivica Kostelić je v finalni vožnji nazadoval za dve mesti in bil peti, a še povečal naskok v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je že pred nočnim slalomom znašal več kot 400 točk.

Pravi polom so doživeli Avstrijci, ki so dobili zadnje štiri slalome na progi Planai. Najboljši je bil veteran Benjamin Raich, ki je v Schladmingu že sedemkrat stal na stopničkah za zmagovalce, tokrat pa je lahko zadovoljen  z devetim mestom.

Od treh Slovencev se je v finale uvrstil le Mitja Valenčič, ki je v drugo pridobil pet mest in bil na koncu 18. Matic Skube (42., +4,27) z zaostankom več kot štirih sekund je ostal že tretjič zapored brez uvrstitve v trideseterico. Patrick Jazbec (47., +5,16) je nabral za več kot pet sekund zaostanka na svojem prvem startu v tej zimi ter bil prepočasen za finale. Časa za popravni izpit ne bo na pretek. Po svetovnem prvenstvu, ki bo od 8. do 20. februarja, so na koledarju še trije slalomi (Bansko, Kranjska Gora in finale v Lenzerheideju).

Pričakoval sem več, sploh glede na generalko za Kitzbühl, tekmo Fis v Westendorfu, kjer je Valenčič premagal svetovno konkurenco, tudi Grangea. Na tekmah svetovnega pokala pa se ne izide. Mitja nima tiste zanesljivosti, da bi lahko odpeljal dve vožnji na takšni ravni, kot je sposoben.
Pavli Čebulj
"Pričakoval sem več, sploh glede na generalko za Kitzbühl, tekmo Fis v Westendorfu, kjer je Valenčič premagal svetovno konkurenco, tudi Grangea. Na tekmah svetovnega pokala pa se ne izide. Mitja nima tiste zanesljivosti, da bi lahko odpeljal dve vožnji na takšni ravni, kot je sposoben. Trenutno je žal tako. Do svetovnega prvenstva bomo skušali to nestabilnost odpraviti z dobrim treningom in s tekmovanji nižjega ranga. Glede mlajše generacije pa jih bo treba enostavno naučiti tekmovati, saj obstaja ogromno rezerve. Enostavno bomo morali več v tej smeri narediti, da bodo želeli biti hitri na progi v vsakem trenutku in v vsakem delu," je po nastopih Slovencev dejal trener Pavli Čebulj.

Slalom v Schladmingu, končni vrstni red:
1. J.-B. Grange (Fra) 1:46,54
2. A. Myhrer (Šve) +0,04
3. M. Hargin (Šve) +0,60
4. M. Mölgg (Ita) +0,93
5. I. Kostelić (Hrv) +1,00
...
18. M. Valenčić (Slo) +2,88
Skube in Jazbec st bila prepočasna za finale

Skupni vrstni red v slalomu (7/10):
1. I. Kostelić (Hrv) 478 točk
2. J.-B. Grange (Fra) 382
3. A. Myhrer (Šve) 333
4. M. Hirscher (Avt) 326
5. M. Hargin (Šve) 226
...
24. M. Valenčič (Slo) 63
92. M. Skube (Slo) 26

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.