Šport
18 ogledov

Gremo v boj za novo prvenstvo

Matjaž Kek je dejal, da bo o svoji prihodnosti na klopi slovenske reprezentance Žurnal24 main
Za slovensko nogometno reprezentanco je svetovno prvenstvo končano. Zdaj pa je prišel čas za pogled h kvalifikacijam za evropsko prvenstvo 2012.
Prvi pridejo Irci
Evropsko prvenstvo. Slovenija bo kvalifikacije za EP 2012 (skupaj ga bosta priredili Poljska in Ukrajina) začela 3. septembra, ko bo v nedvomno razprodanem Ljudskem vrtu gostovala Severna Irska. Štiri dni pozneje nas čaka gostovanje v Beogradu. Sledila bo prva uradna reprezentančna tekma na novem ljubljanskem stadionu, kjer bodo 8. oktobra gostovali Ferski otoki. Ob omenjenih reprezentancah skupino sestavljata še prva nosilka Italija in Estonija.Slovenska izbrana vrsta bo sicer prvo tekmo po SP odigrala 11. avgusta, ko bo na odprtju Stožic v Ljubljani gostovala Avstralija.

Slovenska reprezentanca se po živahnem svetovnem prvenstvu (SP) obrača h kvalifikacijam za evropsko prvenstvo 2012. Novi cilji bodo po neizbežnem počitku nasledili stare. Slovenija ne potrebuje revolucije, nekaj evolucije pa ne bo škodilo. In kaj bo ključno v naslednjem ciklusu?

Kek mora ostati
Selektor Matjaž Kek je presenetil z izjavo, da bo glede prihodnosti na klopi še razmislil. Vprašanje je, kaj se res skriva za njegovim kolebanjem. Morda se mu zdi, da je to ekipo odpeljal do limita in da zadnjega leta več ne more preseči. Morda se boji neuspeha v naslednjih kvalifikacijah, ki bi škodil njegovemu trenerskemu ugledu. Oba razloga bi bila povsem legitimna. Javnost pa bi bila najbolj vesela, če bi selektor nadaljeval projekt, ki ga je tako dolgo tako dobro pilil. Konec koncev je že pred časom podpisal novo pogodbo z Nogometno zvezo Slovenije (NZS).

Rešiti notranja trenja
Ni skrivnost, da na relaciji reprezentanca – predsednik Ivan Simič že dolgo škripa. Vprašanje je, kaj se lahko na področju tako resno skrhanih odnosov sploh stori. Bolj kot ne pa je jasno, da trenutni status quo medsebojnega izogibanja ni zdrav. Akterji se bodo morali odločiti, kako bodo sodelovali v prihodnje. Sodelovati pa morajo, če želijo ali ne.

11 točk
11 točk je v kvalifikacijah za EP 2008 osvojila Slovenija in zasedla predzadnje mesto v svoji skupini.

Osvežiti širši kader
Kek je pred prvenstvom sam izpostavil, da zna biti Slovenija v standardni zasedbi preveč predvidljiva. Po le eni pravi menjavi v začetni enajsterici med SP (Zlatko DedičZlatan Ljubijankič) in le dveh opravljenih menjavah na zadnji tekmi z Anglijo se zdi, da reprezentanca potrebuje nekaj osvežitve v širšem kadru. Kek dobro pozna generacijo, ki bo prevzela odgovornost v izbrani vrsti do 21 let. Ti fantje bodo v prihajajočih kvalifikacijah morali potrkati tudi na članska vrata; ob večjem deležu Reneja Krhina (nujno mora redno igrati) in Tima Matavža.

Os Ljubljana–Maribor
Slovenija bo v novih kvalifikacijah tekme gostila v Mariboru in Ljubljani. NZS se kljub velikim uspehom v štajerski metropoli ni mogla upreti novemu stadionu v Stožicah. Naša reprezentanca je največje uspehe gradila na standardnih trdnjavah za Bežigradom in v Ljudskem vrtu. Videli bomo, kako bo delovala ob deljenem 
prizorišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.