Šport
11 ogledov

Hamilton se je opravičil, a ne Rosbergu

rosberg hamilton EPA
Šef Mercedesa Toto Wolff odgovornosti za incident v prvem krogu VN Španije ni želel pripisati ne Lewisu Hamiltonu ne Nicu Rosbergu

Najdominantnejša ekipa zadnjih let Mercedes je zabeležila prvi poraz v letošnji sezoni, potem ko sta v prvem krogu dirke v Barceloni trčila moštvena kolega Lewis Hamilton in Nico Rosberg.

S tem se je končal niz sedmih zaporednih zmag nemškega dirkača, ki je poleg uvodnih štirih dirk letošnje sezone dobil tudi tri v zaključku lanske. 

Rosberg je kljub odstopu ostal trdno zasidran na prvem mestu skupnega seštevka, kjer ima zdaj 39 točk prednosti pred Kimijem Räikkönenom. Dirkač Ferrarija se je z drugim mestom v katalonski prestolnici zavihtel pred aktualnega svetovnega prvaka.

Mercedes je nesrečo označil za običajen dirkaški incident, čeprav je bil Rosberg tisti, ki je na volanu izbral napačno nastavitev dirkalnika in posledično moštvenemu kolegu omogočil, da se mu je pred usodnim trkom močno približal.

Vodilni dirkač prvenstva je bil pri izvozu iz tretjega ovinka 17 km/h počasnejši od Hamiltona, ki je izkoristil ponujeno darilo in napadel. Rosberg kljub počasnejšemu dirkalniku ni bil pripravljen popustiti, zato je svojega rivala z zapiranjem izrinil na travo. Svetovnega prvaka je nato zavrtelo, pri čemer je zadel moštvenega kolega in oba sta dirko končala v pesku.

rosberg hamilton | Avtor: EPA EPA
Šef srebrnih iz Brackleyja Toto Wolff je prepričan, da je bil Hamiltonov poskus prehitevanja na mestu, obenem pa meni, da Rosberg s svojim manevrom ni kršil nobenega pravila.

''Mislim, da je bil Hamiltonov poskus legitimen. To je moral narediti. Prav tako ne moremo kriviti Nica, da je zaprl pot. Incident je bil posledica različnih hitrosti obeh dirkalnikov,'' je povedal Wolff in pojasnil, kaj se je dogajajo v prvih ovinkih pete dirke letošnje sezone.

''Nico je imel napačne nastavitve, zato je izgubil hitrost. Ni imel toliko hibridne energije kot Lewis. To pojasni, zakaj se je vse zgodilo tako hitro. Prišlo je do takšne razlike v hitrosti, da sta morala sprejeti odločitev v delčku sekunde in končalo se je tako, da je Lewis zadel v Nica,'' je pojasnil šef Mercedesa.

rosberg hamilton | Avtor: EPA EPA
Nekoliko drugače je incident z moštvenim kolegom videl vodilni dirkač prvenstva, ki prvič letos ni stal na najvišji stopnički.

''Zavedal sem se, kaj se dogaja. Lewis se mi je približeval in posegel sem po običajni reakciji ter zaprl pot. Dal sem jasno vedeti, da ne bom puščal prostora na notranji strani. Bil sem zelo presenečen, da je kljub temu poskusil. Zelo sem razočaran, ker smo bili favoriti za zmago. Žal mi je za moje kolege,'' je dejal Nemec. Na vprašanje, ali za nesrečo krivi Hamiltona, je 30-letnik odvrnil: ''Tega nisem rekel. Upošteval bom presojo komisarjev.''

Hamilton se je za debakel v Barceloni opravičil, toda ne moštvenemu kolegu, temveč fantom v garaži. ''Ekipi sem se že opravičil. To mi je bilo najtežje, saj so trdo delali. Videl sem prostor in poskusil,'' je dejal svetovni prvak. Ob vprašanju, ali se je za trčenje opravičil Rosbergu, je bil njegov odgovor kratek in jedrnat. ''Ne,'' je odvrnil.

Dirko za VN Španije je dobil komaj 18-letni Max Verstappen, ki je postal najmlajši zmagovalec dirk za veliko nagrado formule 1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.