Šport
66 ogledov

Najmlajši zmagovalec v formuli 1

Hamilton, Rosberg
1/10
EPA
Velika nagrada Španije je za veliko dramo poskrbela že v prvem krogu, čez ciljno črto pa je kot prvi prišel Max Verstappen in postavil zgodovinski mejnik.

Svetovni prvak Lewis Hamilton je dobil kvalifikacije pred dirko v Barceloni in je preizkušnjo tako začel s prvega startnega mesta. Nico Rosberg, ki je dobil kar sedem zadnjih dirk, je Britanca ob startu prehitel, Hamilton pa se je nato znova poizkušal prebiti pred Nemca, a sta se mercedesova dirkača zapletla in končala v pesku ob stezi.

 

Po nesreči srebrnih puščic sta v ospredje prišla oba Red Bulla, Daniel Ricciardo je vodil pred Maxom Verstappenom. Mladi Nizozemec je sicer tokrat prvič sedel v dirkalniku ekipe Red Bull, kamor se je preselil po degredaciji Daniila Kvjata v moštvo Torro Rosso. Verstappen je med dirko ob postankih v boksih postal tudi najmlajši dirkač v zgodovini, ki je vodil na preizkušnjah svetovnih prvenstev v formuli 1.

Tempo rdečih bikov sta sicer uspešno držala tudi oba Ferrarija, Sebastian Vettel se je ob menjavah pnevmatik za nekaj časa prebil tudi na drugo mesto, a je po novi menjavi znova zaostal za Avstralcem in Nizozemcem, v hrbet pa je moral gledati tudi moštvenemu kolegu Kimiju Räikkönenu. Deset krogov pred koncem je vodil Verstappen, tik za njim je vozil Finec, dvoboj pa sta bila tudi Vettel in Ricciardo, ki je po še enem postanku padel na četrto mesto.

Na začetku 59. od 66 krogov je Avstralec z agresivnim manevrom, Vettel se je kasneje pritožil po ekipnem radiu, za hip prišel pred štirikratnega svetovnega prvaka, vendar ga je zaneslo preveč iz smeri, Vettel pa je to izkoristil v naslednjem ovinku ter znova prišel pred Ricciarda.

Medtem ko je Räikkönen brez pravega napada vozil manj kot sekundo za Verstappnom, je Ricciardo še poizkušal, njegov nalet pa je v predzadnjem krogu prekinila predrta pnevmatika. Veselja v Red Bullu pa to ni zmanjšalo, saj je Verstappen postal najmlajši zmagovalec v formuli 1.

Skupno je v SP po petih dirkah prvi Rosberg s 100 točkami, na drugo mesto se je prebil Räikkönen (61), tretji Hamilton ostaja pri 57 točkah.

Več sledi ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.