Šport
50 ogledov

Hat-trick kolajn Čopa in Špika

Iztok Čop Luka Špik olimpijske igre London 2012
1/22
Stanko Gruden/STA
Na dan nove olimpijske medalje mineva natanko 20 let od prve. Na Bledu je množica spremljala veslanje Iztoka Čopa in Luke Špika.

Posebno srečanje je organiziral Jani Klemenčič, ki je pred natanko 20 leti skupaj s sotekmovalci osvojil prvo slovensko olimpijsko kolajno.

Pred natanko 20 leti so v Barceloni veslali Jani Klemenčič, Milan Janša, Sadik Mujkić in Sašo Mirjanič. S četvercem brez krmarja so nam priveslali bronasto olimpijsko kolajno, ki je bila prva olimpijska kolajna samostojne Slovenije.

Danes, 20 let pozneje, je trojica nekdanjih veslačev in Uroš Mirjanič, ki je nadomeščal preminulega očeta Saša, držala pesti za dvojec Iztok Čop in Luka Špik in tudi onadva sta nam priveslala bron. Klemenčič je že pred tekmo dejal: "Iztok in Luka bosta osvojila vsaj to, kar smo mi v Barceloni." Po tekmi pa je dodal: "Točno to, kar sem napovedoval. Bron. Za Iztoka in Luko je to zlato. Barcelona se je ponovila 20 let kasneje. Neverjetno!"

Denis Žvegelj, s katerim je pred  20 leti Čop osvojil prvo bronasto kolajno, je po zmagi Čop-Špik dejal: “Začel je z bronom, končal je z bronom.“

Mujkić: "Vsaka čast"


Kaj pomeni ta bronasta kolajna?
Z njo smo dokazali, da se v slovenskem veslanju še vedno dobro dela. Čestitke Iztoku in Luki za perfekten nastop, čeprav sem jima kot športnik želel še kakšno višjo stopničko. Ampak za zaključek Iztokove kariere skoraj ni lepšega. Vsaka čast.

Kaj pričakujete čez štiri leta v Riu?
Težko bi to napovedal. Vsi, ki delamo v slovenskem veslanju, bomo poskušali, da bomo tudi v Riu prišli na svoj račun. Ampak do tam je še daleč.Iztokova mama je dejala, da ni pričakovala niti finala.

Kaj ste pričakovali vi?
Jaz mogoče na to gledam z drugačne plati. Iztoka poznam, z njim sem tudi veslal, vem, kakšen človek je. Že po kvalifikacijah sem menil, da bosta zagotovo prišla v finale, po polfinalu pa sem bil stoodstoten, da bosta osvojila kolajno. Napovedal sem zlato, ampak tudi za bron vsaka čast.

Je bil hiter začetek prava taktika?
Zagotovo da. To je že njuna stara taktika, še iz časov, ko sta bila bolj rosno mlada. Mislim, da je dobra taktika, da čim prej prideš v vodstvo, potem pa ga držiš, kolikor se da. Na žalost je malo zmanjkalo na koncu, ampak nimam kaj za reči, super nastop.

Ivo Daneu, legenda slovenske košarke: "Čop gre lahko mirno v pokoj"


Ste pričakovali bronasto kolajno?
Sem, vendar sem upal, da bo srebrna ali zlata, ampak žal je Iztok verjetno preveč star. Na koncu ju je zmanjkalo, vendar kljub temu je to fantastičen uspeh.

Se lahko zdaj Iztok mirno poslovi od vrhunskega športa?
Ja, zdaj gre lahko mirno v pokoj, Luka pa mora dobiti enega mlajšega.

Levovnik: Odnos je zmagal

Ste zadovoljni z bronom?
Več kot zadovoljen. Veseli me, da je ta zmagovalni duh, odnos do športa zmagal. Iztok in Luka sta še enkrat dokazala, da sta športnika po duši, da kljub starosti še imata motiv po vrhunskem rezultatu in zato jima je tudi uspelo.

Spremljanje veslanja Iztoka Čopa in Luke Špika | Avtor: Maja Kalan Maja Kalan
Kaj bo s slovenskim veslanjem zdaj, ko se bo Iztok Čop poslovil?
Spremembe in menjave generacij so sestavni del športa. Dejstvo pa je, da je imelo veslanje v zadnjih letih nekaj smole, da so se zelo perspektivni veslači, ki so diplomirali, raje odločili za poklic, ker v veslanju niso našli eksistence vsaj za to tekmovalno obdobje. To je bil hendikep. A ker je veslanje eden od pravovernih športov, mislim, da bo še kakšna uspešna generacija. Za to imamo vse pogoje in kar se mi zdi tudi pomembno, Slovenci imamo motiv za trdo, garaško delo. Dvajset let po kolajni v Barceloni je slovensko veslanje dobilo še en bron.

Ali napovedujete še enega čez 20 let?
Ne bi upal. Nisem tak. Jaz bom najbolj vesel, če se bo trdo in požrtvovalno delo v slovenskem športu nadaljevalo. Strah me je namreč, da se bo vse sprivatiziralo in skomercializiralo. Mislim pa, da imamo Slovenci dovolj motiva, da bomo še dosegali vrhunske rezultate; morda ne kolajn, ampak finala.

Pričakujete še kakšno kolajno v Londonu?
Mislim, da objektivne možnosti imamo. Ne bi napovedoval kdo, ampak kar nekaj možnosti je. Upam, da bo tudi sreča na naši strani. Želim si vsaj še dve ali tri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.