Šport
3490 ogledov

Hauptman prečrtal dva velika aduta, Slovenija vseeno v izjemni postavi

Primož Roglič in Tadej Pogačar Profimedia
Na SP v Imoli potujejo vse razpoložljive moči z izjemo Mohoriča in Boleta.

Selektor selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman je predstavil seznam reprezentantov za svetovno prvenstvo v Imoli. Na njem so vse najboljše razpoložljive moči, manjka le Matej Mohorič, ki ga je selektor zaradi stresnega Toura postavil med rezerve, če bi prišlo do česa nepričakovanega.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg junakov Toura Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča bodo v ekipi še Jan Tratnik, ki bo kot edini vozil sobotni kronometer, Jan Polanc, Luka Mezgec, Jani Brajkovič, Domen Novak in Luka Pibernik.

"Bole je padel na dirki po Luksemburgu in trenutno ni sposoben dirkati, za Mohoriča pa sem se sam odločil, da ga zaradi stresnega Toura ne postavim v ekipo. On sicer sodi zraven, prepričan sem, da bo v prihodnosti še krojil dirke na svetovnih prvenstvih, toda tokrat nanj ne računam. Njegov padec na Touru, po katerem se je poškodoval bolj, kot je bilo mogoče videti, je eden od razlogov, drugi pa je, da se je ob pomoči Mikelu Landi preveč iztrošil," je razloga, zakaj v ekipi ni nekdanjega svetovnega mladinskega in prvaka med mlajšimi člani Mohoriča in Boleta, pojasnil Hauptman.

Andrej Hauptman | Avtor: KZS/Twitter KZS/Twitter

Dobitnik doslej edine kolajne v cestni preizkušnji na svetovnih prvenstvih se dobro zaveda moči ekipe, a opozarja, da se lahko v nedeljo zgodi marsikaj. V Švici, kjer bi moralo biti prvenstvo po prvotnih načrtih, bi bila proga bolj selektivna, v Imoli, kjer bo proga krožna, v vsakem krogu pa bosta dva vzpona - kolesarji bodo skupno morali premagati 5000 metrov višinske razlike -, pa bodo možni vsi scenariji.

"Ne bi odpisal niti kolesarjev tipa Peter Sagan, možnosti bodo imeli tako specialisti za vzpone kot specialisti za klasike. Trenutno imamo dva najboljša kolesarja na svetu, a to bo enodnevna dirka, na kateri se lahko zgodi marsikaj. Zato se zna zgoditi, da se bo v ospredju lahko znašel tudi kakšen drugi slovenski kolesar, mogoče tudi Mezgec," Hauptman opozarja, da se zna zgoditi, da Pogačarja in Rogliča ne bo v ospredju.

"Oči domače in svetovne javnosti bodo uprte v nas. Zagotovo bomo eni od favoritov, vsi bodo pozorni na nas. Vsekakor čutimo nekaj pritiska, nekateri laiki milijo, da moramo spet biti prvi in drugi. A v kolesarstvu ne gre tako. V nedeljo se konča ena dirka, vsi že razmišljajo o naslednji, zmage pa je zelo težko ponavljati. Še posebno na enodnevnih dirkah, kjer se zmagovalci menjajo. Toda naši kolesarji so profesionalci, znajo se spopasti tudi s pritiskom, zato me ta ne skrbi," se pritiska javnosti, ki sta jo minule tri tedne oziroma tudi že prej razvajala Pogačar in Roglič, ne boji nekdanji kolesarski as.

Tour de France Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Na predstavitvi ekipe sta bila od kolesarjev prisotna le Tratnik in Brajkovič, četverica, ki je nastopila na dirki po Franciji, je dobila odmor, Roglič in Pogačar bosta na prizorišče pripotovala v četrtek, neposredno iz Francije oziroma Monaka, kjer začasno prebivata.

"Na svetovnem prvenstvu v Bergnu sem bil odličen deseti, zadnji dve kronometrski preizkušnji pa se nista iztekli po mojih željah. Letos sem motiviran, pripravljen sem tudi dobro. Ravninska proga mi ustreza, a na koncu vedno odločajo noge. Želim biti čim višje, kam se lahko zavihtim, pa ne morem napovedati," je dejal Tratnik.

Jan Tratnik | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Primorec se ne strinja povsem s Hauptmanom, selektor meni, da bodo kolesarji, ki niso nastopili na Touru oziroma so ga predčasno končali, v veliki prednosti pred tistimi, ki so Tour prevozili do konca. To je tudi razlog, da se je Hauptman skupaj z Rogličem in Pogačarjem že pred časom odločil, da najboljša Slovenca ne nastopita v vožnji na čas. A Tratnik meni, da določenim kolesarjem bolj ustreza prav to, da so Tour končali: "To se razlikuje od posameznika do posameznika."

V četrtek in soboto se bodo v Imoli merila tudi dekleta. Eugenija Bujak bo nastopila v kronometru, v cestni preizkušnji pa se ji bodo pridružile Urša Pintar, Urška Bravec, Urška Žigart in Špela Kern. Selektor Gorazd Penko si želi, da bi se na cestni preizkušnji vsaj ena uvrstila med najboljših 20, kar bi bila tudi najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.