Šport
64 ogledov

Hirscher izenačil dosežek Tombe

 Marcel Hirscher EPA
Avstrijec Marcel Hirscher je po vodstvu v prvi vožnji prepričljivo zmagal na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Beaver Creeku.

Drugo mesto za Marcelom Hirscherjem je osvojil Francoz Victor Muffat-Jeandet (+0,98), tretje mesto pa je pripadlo Norvežanu Henriku Kristoffersonu (+1,31). Edini slovenski finalist Žan Kranjec je odstopil.

Med večjimi osmoljenci je bil Nemec Stefan Luitz, ki je na prvi progi za avstrijskim asom zaostal le 15 stotink sekunde ter je bil v finalu na dobri poti celo do najvišje stopničke, a je po napaki zasedel 23. mesto. Tudi Šved Andre Myhrer, ki je bil po prvi vožnji tretji z zaostankom 34 stotink sekunde, je v finalu izgubil boj za stopničke. Za stotinko sekunde ga je v skandinavskem dvoboju prehitel Norvežan Kristofferson, ki si je na prvi progi četrti čas delil z Muffat-Jeandetom. Francoz je sicer izenačil svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu.

Prva proga je bila precej selektivna, saj so odstopili kar trije tekmovalci iz prve sedmerice, ameriški šampion in zmagovalec uvodnega veleslaloma v Söldnu Ted Ligety ter Francoza Thomas Fanara in Alexis Pinturault. Kar je bila le voda na mlin izjemnemu Hirscherju, štirikratnemu zmagovalcu skupnega seštevka v svetovnem pokalu alpskih smučarjev, ki je po superveleslalomskem prvencu slavil na drugem veleslalomu v novi sezoni. V Söldnu je bil tretji.

Hirscher je v Beaver Creeku število kzmag v svetovnem pokalu povišal na 33, od tega jih je kar 15 osvojil v veleslalomu, s čimer je postal najuspešnejši avstrijski veleslalomist v zgodovini. Na večni lestvici veleslalomskih velemojstrov še vedno s 46 zmagami vodi Šved Ingemar Stenmark, na drugem mestu je Ligety s 24 zmagami, zmago manj ima Švicar Michael von Grünigen, Hirscher se je na četrtem mestu s petnajstimi veleslalomskimi zmagami izenačil z Italijanom Albertom Tombo, šesto mesto pa si s 14 veleslalomskimi zmagami v svetovnem pokalu delita Avstrijca Hermann Maier in Benjamin Raich.

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Aksel Lund Svindal (317 točk) je bil sicer na startu veleslaloma, a ni nastopil, ker je staknil virozo. Pod velikim vprašajem je tako tudi njegov nastop na sobotnem veleslalomu v Val d'Iseru, v slalomu ne tekmuje, kar je dobra novica za Hirscherja, ki za Svindalom po koncu ameriške turneje zaostaja 57 točk in bi lahko po vikendu v francoskih Alpah prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Tudi po dveh veleslalomih Slovenci ostajajo brez točk v tej disciplini. Dobro je kazalo Žanu Kranjcu, ki je za Hirscherjem na prvi progi zaostal dobri dve sekundi. Kranjec je imel na startu številko 43, ob prihodu v cilj je bil 23., a je nato izgubil štiri mesta. na drugi progi je nato odstopil. Drugi Slovenec na startu Martin Čater je s startno številko 61 zasedel 46. mesto, za Hirscherjem je na prvi progi zaostal 3,63 sekunde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.