Šport
29 ogledov

Hirscher s 30. mesta do zlate kolajne

marcel hirscher
1/28
EPA
Dramatičen razplet superkombinacije je pripadel Marcelu Hirscherju, ki je pridobil 29 mest in si prismučal zlato kolajno. Kjetil Jansrud je osvojil srebro, Ted Ligety pa bron.

Klemen Kosi je za zmagovalcem zaostal 1,66 sekunde in osvojil 16. mesto, Martin Čater je bil z zaostankom 2,27 sekunde 20. Boštjan Kline je bil diskvalificiran.

Slalom je, potem ko Bank ni mogel na start, začel Avstrijec Marcel Hirscher. Po smuku je bil sicer 31. Za Jansrudom je imel 3,16 sekunde zaostanka. Izvrstno je izkoristil pogoje, ki jih je imel po diskvalifikaciji Banka kot prvi na startni listi, ter tudi nesporno slalomsko znanje. Takoj za njim je šel na progo Ligety in zaostal tri desetinke.

"Če sem pošten, potem lahko rečem, da nimam nobenih možnosti," se je že po smuku zanj nenavadno predal Kostelić. Njegov četrti slalomski čas je zadostoval za končno 12. mesto. V nadaljevanju ni nihče prehitel Hirscherja in Ligetyja, ki sta dosegla prvi in drugi čas slaloma. Pred nastopom Jansruda je bil tretji Avstrijec Romed Baumann, četrti po smuku in 16. na slalomu.

Jansrud je bil pred kombinacijo glavni favorit za zmago na superveleslalomu in smuku, vendar ostal brez odličja. Čeprav je imel veliko prednost po kombinacijskem smuku, dve sekundi in več pred najboljšimi slalomskimi specialisti, pa je imel težko delo, da bil ubranil vodstvo. To mu ni uspelo, 18. čas slaloma pa je zadostoval, da se je veselil srebrnega odličja.

Bank zaznamoval smukaški del tekme

Po smukaškem nastopu je bil v vodstvu Norvežan Kjetil Jansrud, ki je za devet stotink premagal Švicarja Beata Feuza, z zaostankom 68 stotink pa je bil tretji Američan Jared Goldberg. Od treh Slovencev je najbolje kazalo Martinu Čaterju, ki je dosegel 13. čas (+1,73). Klemen Kosi na polovici tekmovanja na 20. (+2,17), Boštjan Kline pa 26. (+2,98) mestu.

V cilji strmini smukaške tekme je grdo padel Čeh Ondrej Bank, ki je bil dobro na poti za vrhunsko izhodišče. Bank je tik pred ciljem izgubil smučko in s hrbtom treščil v tla, nato pa nepremično obležal za ciljno črto. Takoj je posredovala zdravniška služba, ki je Čeha prepeljala v bližnjo bolnišnico. Smučar naj bi utrpel pretres možganov, ureznino na obrazu in morda kakšen zlom.

Po prvih pregledih iz bolnišnice prihajajo pozitivne novice. "Preko radijske postaje sme slišal, da lahko premika noge, kar je dober znak. Vse ostalo bodo pokazali pregledi. Kaže, da vendarle ne bo tako hudo, kot je bilo videti, a moramo počakati," je povedal tehnični trener češke ekipe Daniel Fahrner.

 

"Česa takega ne želim videti, a na žalost se včasih v smuku to zgodi. Smuk je res super disciplina, a tukaj se je videlo, kakšne sile delujejo v tem športu," je dejal vodilni po smuku Norvežan Kjetil Jansrud, ki se ni veselil svojega uspeha: "Težko je, če se zgodi kaj takega. Upam, da mu gre dobro."

Ante Kostelić je v pogovoru z Miranom Ališičem opozoril na nevarnost zadnjega skoka, ki ga po besedah hrvaškega trenerja smučarji izvedejo na različne načine

 

SP, Beaver Creek, superkombinacija (M), izidi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.