Šport
104 ogledov

Hrabrima Slovencema se ni posrečilo

richard carapaz Epa
Matej Mohorič in Jan Polanc sta bila del ubežne skupine.

Slovenska kolesarja Matej Mohorič in Jan Polanc sta v osmi, 209 kilometrov dolgi zahtevni etapi kolesarske dirke po Italiji skupaj s še petimi kolesarji bežala praktično od začetka do konca, a beg ni uspel.

Njun poskus se je končal dobra dva kilometra pred koncem, ko so ju ujeli zasledovalci. Med njimi je bil najmočnejši Ekvadorec Richard Carapaz.

Kolesar Movistara je svoji državi zagotovil prvo zmago na eni izmed treh največjih dirk, svoji ekipi pa prvo na letošnjem Giru.

Polanc in Mohorič sta pred začetkom dirke napovedovala napade na etapno zmago, v osmi etapi se jima je ponovila prva priložnost. Že zgodaj v etapi na jugu Italije, od Praie a Mareja do Montervergineja di Marcogliana, sta se znašla v ubežni skupini, v kateri sta bila tekmovalca z največjim ugledom, oba sta že zmagovala na največjih dirkah. Ubežniki so imeli sredi etape že šest minut prednosti, a vedelo se je, da bo odločilnih zadnjih 30 kilometrov, ko se je cesta postavila navzgor.

Do tja je skupina prišla s prednostjo štirih minut in pol, toda že do začetka 17-kilometrskega zaključnega vzpona se je v močnem nalivu (etapa se je začela v soncu, končala pa v dežju) praktično prepolovila, že takrat je bilo jasno, da bo težko prišla do cilja pred zasledovalci. Mohorič je 13,4 kilometra pred ciljem poskusil z napadom, toda ni mu uspelo, videti je bilo, da ne on ne Polanc tokrat nimata dovolj močnih nog, da bi lahko še napadala. Zato pa je 3,7 kilometra pred ciljem napadel Nizozemec Koen Bouwman, toda doletela ga je le ta čast, da je bil v begu najdlje.

Mohoriča je zasledovalna skupina ujela 2,8 kilometrov pred ciljem, Polanca kilometer pozneje, Boowemana pa dober kilometer pred ciljem, ko je iz skupine skočil Ekvadorec Carapaz. Njegovemu ritmu ni mogel slediti, je pa nekoliko razbil skupino, ki se je udarila za bonifikacijske sekunde. Za drugo in tretje mesto sta jih osvojila Italijan Davide Formolo in Francoz Thibaut Pinot, eden od favoritov dirke.

V istem času so na cilj prišli tako vodilni v skupnem seštevku Britanec Simon Yates kot tudi njegovi najbližji zasledovalci. Tudi Britanec Chris Froome, ki je na vzponu spet padel, a v bolečinah vendarle zaključil etapo.

"Na vzponu se spoznal, da imam močne noge. V sprintu ne bi imel možnosti, zato sem napadel prej. To je moj največji uspeh, za njega sem trdo garal. Ne vem, kaj lahko v nadaljevanju dirke še storim, a že to, kar sem, je veliko," je bil na cilju zadovoljen 24-leni Ekvadorec, za katerega je bila to tretja zmaga v karieri in tudi tretja letos, aprila je dobil etapo in tudi skupni seštevek dirke po Asturiji. Od velikih dirk je nastopil le na lanski Vuelti, ko je zasedel 36. mesto, 11. mesto pa je bila njegova najboljša etapna uvrstitev.

Najboljši Slovenec je bil Polanc, zaostal je 38 sekund in zasedel 42. mesto.

Dirka po Italiji, 8. etapa:

1. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) 5:11:35
2. Davide Formolo (Ita/Bora-Hansgrohe) + 0:07
3. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)
4. Enrico Battaglin (Ita/LottoNL-Jumbo)
5. Simon Yates (VBr/Mitchelton-Scott)
6. Domenico Pozzovivo (Ita/Bahrain-Merida)
7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)
8. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)
9. Michael Woods (Kan/EF Drapac p/b Cannondale)
10. Pello Bilbao (Špa/Astana) isti čas
...
42. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 0:38
63. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida) 3:16
70. Domen Novak (Slo/Bahrain Merida) 5:33

Skupni vrstni red:

1. Simon Yates (VBr/Mitchelton-Scott) 31:43:12
2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) + 0:16
3. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott) 0:26
4. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ) 0:41
5. Domenico Pozzovivo (Ita/Bahrain-Merida) 0:43
6. Rohan Dennis (Avs/BMC) 0:53
7. Pello Bilbao (Špa/Astana) 1:03
8. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) 1:06
9. Chris Froome (VBr/Sky) 1:10
10. George Bennett (NZl/LottoNL-Jumbo) 1:11
...
35. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 8:47
50. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida) 19:29
112. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 51:06

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice