Šport
72 ogledov

Hrastnikova pod vrhom, Žabjek na pravi poti

Monika Hrastnik UCI spust Maribor Monika Hrastnik na mariborski progi.
Na Mariborskem Pohorju sta bili v nedeljo izpeljani dirki kolesarskega spusta za svetovni pokal v elitni konkurenci.

Evropska in slovenska prvakinja v spustu z gorskimi kolesi Monika Hrastnik je na domačem svetovnem pokalu v Mariboru osvojila peto mesto. Zmagala je Britanka Tahnee Seagrave.

Na prvem svetovnem pokalu sezone in skorajda deset let po zadnjem na Mariborskem Pohorju je Hrastnikova poskrbela za navdušenje številnih gledalcev in na njihovo veselje stopila na zmagovalni oder. Na prvem mestu je končala Seagravova, ki je za 0,855 sekunde prehitela rojakinjo in svetovno prvakinjo Rachel Atherton. Tretja je bila Avstralka Tracey Hannah, ki je zaostala 2,638 sekunde, pred Slovenko je končala še Francozinja Marine Cabirou s 3,542 sekunde zaostanka.

Hrastnikova, sicer članica francoske ekipe Dorval AM, je začela z zaostankom na prvem merjenju časa, na drugem je že vodila, do konca pa ni premagala časa takrat vodilne Francozinje. Za slovensko prvakinjo je startala Nemka Nina Hoffmann, ki je bila prepočasna, in takrat je že bilo jasno, da bo Hrastnikova končala na zmagovalnem odru, saj na njem stoji najhitrejših pet.

"Zelo sem vesela, prvi svetovni pokal, peto mesto, zmagovalni oder ... Vreme je zdržalo, navijačev je bilo polno. Nimam besed. Vesela sem," so bile prve misli Hrastnikove, ki je priznala, da je na koncu res naredila napako, zaradi katere je izgubila nekaj hitrosti, sicer pa je vožnjo ocenila kot skoraj perfektno. Za zmagovalko je zaostala 4,325 sekunde.

Ob progi se je zbralo ogromno ljudi, vzkliki in razni pripomočki - od ragelj do motornih žag - Hrastnikove niso pustili ravnodušne. "Je bilo zanimivo. Slišala sem vse. Je bila prisotna trema. Skušala sem jo odmisliti. A pritisk je vseeno, si le doma, mama je tu," je z velikim nasmeškom dejala Hrastnikova. Za konec je pohvalila domače organizatorje in veselje, da lahko kot Slovenka dirka na dirki svetovnega pokala v Sloveniji. "Ne morem biti bolj srečna, da lahko dirkam doma. Upam, da bo dirka tu še večkrat."

Gorsko kolesarjenje Adrenalin Popotnik Za razvoj tega športa so Slovenci preveč ozkogledni

Naslednja dirka v spustu bo 1. in 2. junija v Fort Williamu.

S spustom gorskih kolesarjev v konkurenci elite so je končal svetovni pokal na Mariborskem Pohorju. Najboljše volje je bil na koncu svetovni prvak Francoz Loic Bruni, edini Slovenec v finalu Jure Žabjek je bil 20. Bruni je za 0,404 sekunde prehitel Britanca Dannyja Harta na drugem in za 0,764 sekunde Avstralca Troya Brosnana na tretjem mestu.

Najhitrejši Slovenec zadnjih sezone Žabjek, sicer član slovensko-kanadske ekipe Unior/Devinci Factory Racing, je z osmim mestom v sobotnih kvalifikacijah napovedal, da se vrača med najhitrejše na svetu, skoraj celotno lansko sezono je namreč izpustil zaradi poškodb.

Danes mu tako dobro ni šlo, vseeno pa je dobil potrditev, da je na pravi poti. Na 20. mestu je zaostal 5,403 sekunde. "V vožnji sem naredil kar nekaj napak. Težko je bilo karkoli pričakovati, že samo od zjutraj se je posušila proga. Roke še niso dovolj močne, na kakšnih delih sem popuščal in hitro se zgodijo napake. Poznam progo, vem, kje lahko grem hitreje in kje počasneje. Proga se je v zadnjih dneh spreminjala zaradi vremena, sploh pa se spremeni pri tako veliko tekmovalcih," je v cilju razložil Žabjek.

Žabjek je dirke svetovnega pokala končeval tudi višje, a tako visoko sezone še ni začel. Po odsotnosti mu 20. mesto daje veliko optimizma za naprej. "Na takšni poziciji še nisem začel sezone, s tako dobrimi rezultati. Verjamem, da lahko pridem še dosti višje," je dodal.

UCI spust Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.