Popotnik
835 ogledov

Za razvoj tega športa so Slovenci preveč ozkogledni

Gorsko kolesarjenje Pixabay
Čeprav Slovenija po številu in predvsem velikosti kolesarskih parkov krepko zaostaja za tujino, se tudi pri nas najde nekaj zanimivih prizorišč za gorsko kolesarjenje.

Gorski kolesarji so verjetno že nestrpno čakali mesec april, ko večina smučišč svojo zimsko preobleko zamenja v prizorišče adrenalinskih kolesarskih vragolij. Gorsko kolesarjenje postaja med Slovenci vedno bolj priljubljena aktivnost, ki pa med ostalim prebivalstvom ni deležna večje podpore. Izkušena gorska kolesarka Živa Kastelic iz Bike Park Ljubljana glavni razlog za to vidi v "sami filozofiji Slovencev, ki je preveč ozkogledna." Gorsko kolesarstvo je po njenem mnenju po krivem na stranskem tiru in bi se mu moralo nameniti več pozornosti, tudi v smislu finančnih vložkov.

Kasteliceva meni, da se lahko dosti naučimo od tujine, saj imamo še dovolj prostora za napredek. "Za primer dobre prakse ne rabimo iti daleč, že čez mejo v Avstriji lahko vidimo dober zgled. Tam imajo ogromno dobro urejenih kolesarskih parkov. Saalbach-Hinterglemm je po mojem mnenju eden boljših parkov v Evropi. Tudi v Franciji ima skoraj vsako smučišče svoj park. Če bi dali vse parke v Sloveniji na kup, bi mogoče dobili tako velik bike park, kot ga imajo tam," cinično pove Kasteliceva. In doda, da ni problematično dejstvo, da so parki majhni, pod pogojem, da so dobro urejeni in kvalitetno vzdrževani. Kar pa v Sloveniji ni pogosta praksa ...

Prvi kolesarski park že pred 22 leti

V Sloveniji je bil na pobudo Gorazda Stražišarja prvi kolesarski park ustanovljen v Kranjski Gori že pred 22 leti. Od takrat se je gorska kolesarska scena počasi začela razvijati tudi drugod po državi. Trenutno pri nas obstaja devet večjih kolesarskih parkov, ki se med seboj razlikujejo po velikosti in lastnostih terena ter podlage. Glavna lastnost kolesarskih parkov je sicer, da ima značilnost širokih stez z dobro zaščito, na vrh izhodišča pa se moraš pripeljati s pomočjo žičnice. Bike parki so med ljudmi pogosto zamešani s t.i. trail parki, kjer se moraš povsod peljati sam. Sledi seznam vseh večjih kolesarskih parkov pri nas. Za obisk kolesarskih parkov je sicer priporočen nakup sezonske vstopnice Bike Slovenia Summer Pass, ki je za letošnjo sezono ni mogoče kupiti.

Kranjska Gora

V bike parku Kranjska Gora, ki navdušuje začetnike in je tudi izziv za prave profesionalce, je od starta do cilja možnih nešteto kombinacij. Določenih je pet osnovnih prog (družinska proga, enduro proga, northshore proga, zračna in DH proga), vsaka od njih ima posebne karakteristike in navdušuje gorske kolesarje s posebnim stilom vožnje. Klasična proga downhill, ki je v preteklosti gostila veliko tekem, je primerna za profesionalne gorske kolesarje na najvišji ravni. Kolesarska sezona se bo tukaj začela 27. aprila in bo trajala do 13. oktobra. Za celodnevno vozovnico boste odšteli 27 evrov.

Krvavec

Bike Park Krvavec je prve kolesarske navdušence pozdravil že prejšnjo soboto. Ponaša se s tridesetimi kilometri označenih kolesarskih poti in spustov za vse okuse in stopnje kolesarskega znanja po asfaltnih in makadamskih poteh. Obenem ponuja tudi največjo višinsko razliko v spustih med kolesarskimi parki v Sloveniji. Rock'n'Flow trail je namenjen dolgim spustom, Scott trail  vsebuje grbine, sklakalnice in bandame, Cross Country trail pa je namenjena vsem, ki se želite preznojiti z vožnjo v klanec in različnimi gorski vzponi. Dnevna vstopnica za odrasle znaša 26 evrov.

Cerkno

Razgibane proge za spust z gorskimi kolesi so v bike and fun parku Cerkno speljane skozi gozd, flow trail pa pod samo šestsedežnico Počivalo. Vsebujejo različne terenske oblike z grbinami in bandami manjše zahtevnosti, tako da so primerne za najširši krog kolesarjev. Ponaša se s sedmimi kolesarskimi potmi, kar skupaj znaša deset kilometrov urejenih poti. Park nudi lahko družinsko pot, pet srednje zahtevnih in eno zelo zahtevno Downhill progo.

Kolesarski Center, ki se nahaja ob zgornji postaji sedežnice Počivalo oziroma tik ob vstopu v park, nudi široko paleto koles za izposojo, servisno točko, trgovino s kolesarskimi deli in opremo. Ponudbo pa dopolnjuje možnost vodenih gorsko-kolesarskih izletov in tečajev. Ljubitelje gorskega kolesarstva bo razveselila novica, da bo kolesarski park Cerkno po preloženi otvoritvi začel obratovati to soboto (20. april). Odrasli boste za celodnevno vstopnico plačali 25 evrov.

Pohorje

Bike park Pohorje ponuja adrenalinsko vožnjo z vrha Pohorja po lahki, srednje zahtevni ali zelo zahtevni progi. Proge so primerne za izkušene kolesarje in tudi za tiste, ki se želijo preizkusiti prvič. Če nimate svojega kolesa, si ga lahko izposodite neposredno ob progi. Kolesarske proge bodo na Pohorju odprte od 13. aprila do 5. maja, le v primeru slabega vremena gondola ne bo obratovala. Dnevna vstopnica za odrasle znaša 26 evrov.

Single trail park Jamnica

Single trail park Jamnica je nekoliko poseben park, saj sodi v skupino trail bike parkov. V gozdovih in na pašnikih s čudovitimi razgledi so urejene steze, kjer boste varno uživali predvsem z "all mountain" in enduro kolesi. Izbirate lahko med devetimi različnimi potmi v skupni dolžini 17 kilometrov. Zavijete lahko na nezahtevne steze ali si izberete zahtevnejše poti. Gorata okolica vam nudi izjemne užitke ob kolesarjenju, saj je polna odličnih singletrailov, sosednja gora Peca pa se ponaša z najdaljšim flow trailom v Evropi. Uporaba vseh poti v Single Trail Parku Jamnica je na lastno odgovornost. 

Vogel

V gorsko-kolesarskem parku Vogel v osrčju Triglavskega narodnega parka se lahko predate posebnim adrenalinskim užitkom. Pričakuje vas 1400 dolžinskih in 200 višinskih metrov zabavne proge, na kateri so objekti različnih težavnosti. Po celotni dolžini je proga zgrajena in pripravljena tako, da je primerna za vse – popolne začetnike in najbolj izkušene kolesarje.

Da pridete do starta proge, ki se nahaja na 1682 metrih nadmorske višine, se morate najprej z nihalko prepeljati na zgornjo postajo Žicnice Vogel. Pot nadaljujete s kolesom do vstopne točke za vožnjo s štirisedežnico Orlove glave. 

Golte

Kolesarski park Golte se razprostira po delu smučišča Medvedjak in družinski progi. Kolesarji se lahko v park pripeljete do hotela Golte z nihalko ali avtomobilom. Ob hotelu je trisedežnica Medvedjak, ki vas popelje do izhodiščnih točk kolesarskega parka. Dnevna vozovnica, ki vključuje neomejeno voženj z nihalko in sedežnico, stane 18 evrov. Kolesarska sezona tu poteka le v poletnih mesecih.

Rogla

Bike park Rogla ponuja šest raznovrstnih gozdnih prog, v skupni dolžini 7500 metrov, različnih težavnosti (od modre do črne) z elementi, ki jih pozna vsak pravi "downhill" kolesar. Tukaj sta tudi zelo zahtevni progi Superflow, polni skokov, dropov in hitrih ovinkov. Čeprav kolesarski park nudi adrenalinski pospešek ekstremnejšim kolesarjem, je primeren tudi za začetnike. Na vrhu Planje je namreč poligon, namenjen učenju osnov gorskega kolesarstva. Park je trenutno zaprt, celodnevna vstopnica pa sicer znaša 15 evrov.

Ljubljana

Bike Park Ljubljana se nahaja v Podutiku in je namenjen prav vsem ljubiteljem gorskega kolesarjenja. Poligon je sestavljen iz več poti, ki so speljane po zemlji in preko lesenih ovir. Uporaba parka je na lastno odgovornost in brezplačna, kolesarji pa lahko plačajo 15 evrov letne prostovoljne uporabnine, s katero prispevajo k vzdrževanju in širjenju prog. Vožnja v parku ni dovoljena brez primerne kolesarske čelade, priporočena pa je tudi uporaba druge zaščitne opreme.

Le Cerkno v koraku s tujino

Za oceno večjih slovenskih bike parkov smo prosili Kastelicevo, ki pravi, da "ima vsak bike park svoje specifike". Sama bi v smislu vzdrževanja in hitrosti gondole priporočila kolesarski park Cerkno. Ta je po njenem mnenju trenutno daleč pred vsemi bikeparki po Sloveniji, vendar ni primeren za čiste začetnike. "Nekoga, ki je prvič na kolesu, tja ne bi peljala," je jasna Kasteliceva. Žalosti jo da Krvavec, ki ima vrhunsko strateško točko, ne izkorišča vseh svojih danosti in se le počasi razvija. Prav tako tam za gorsko kolesarjenje po njenih besedah ni najboljša podlaga, saj je preveč kamnita. 

Eden manj

Slabo novico so sporočili iz bike parka Javorniki, kjer se zaradi nezmožnosti zagotavljanja tehničnih pogojev za varno obratovanje žičnice bike park najverjetneje za vedno zapira. Bike park Javorniki je v preteklem desetletju opazno pripomogel k razvoju slovenske gorsko kolesarske scene.

Vsi v Maribor

Od 27. do 28. april bodo na mariborskem Pohorju potekale tekme za svetovni pokal v spustu. Od zadnje tekme, ki je bila tu organizirana, je minilo že devet let, zato so vsi ljubitelji spusta že v nestrpnem pričakovanju največjega tovrstnega dogodka pri nas. Organizatorji opozarjajo, da si obiskovalci pravočasno zagotovijo vstopnice in da na prizorišču za gledalce ne bo parkirišč. Dogodek se bo pričel 25. aprila z otvoritvijo in predstavitvijo tekmovalcev v centru Maribora in zaključil z nedeljskim finalom, ki ga bo prenašala tudi TV Slovenija. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.