Avto
4689 ogledov

Poleg kolesarjenja morajo obvladati tudi veščine slalomiranja

Avto in kolo Profimedias
Preverite, s čim vse se soočajo kolesarji v Ljubljani.

Kolo postaja zaradi praktičnosti in ekološkosti vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo. Na ljubljanskih cestah je še posebej v toplih mesecih mogoče opaziti večje število kolesarjev, ki pa so zaradi slabe infrastrukture in ostalih dejavnikov izpostavljeni različnim nevarnostim. Tako imenovane črne točke oziroma pasti za kolesarje vse od leta 2003 popisuje Ljubljanska kolesarska mreža. Z njihovo pomočjo je Mestna občina Ljubljana odpravila več kot sto pasti, trenutno jih je aktualnih še približno 150. S tem, da se pojavljajo tudi nove. Kot nam je pred časom dejala predsednica LKM Lea Rikato Ružič, je za kolesarje slabo urejeno v okolici Glavne avtobusne postaje Ljubljana, na Masarykovi cesti, Cesti Ljubljanskih brigad in še posebej v južnem delu naše prestolnice. Znano je tudi, da se razmere za kolesarje slabšajo z oddaljevanjem iz centra mesta. 

Pazi, kolesar na poti!

Kolesar mora biti na svoji poti pozoren na številne dejavnike, ki lahko zmotijo njegovo pozornost in povzročijo nesrečo. Pot jim velikokrat brez premisleka prečkajo ljudje, kar se pogosto dogaja v okolici avtobusnih postaj in na prostoru, kjer naj bi pešci ter kolesarji sobivali. Nič kaj redko ni, da se morajo kolesarji spretno izogibati tudi predmetom, ki ležijo na/ob stezi in lahko poškodujejo kolo. Najpogosteje se na kolesarskem vozišču znajdejo črepinje in veje.

Avto in kolo | Avtor: Profimedias Profimedias
Pozorni pa morajo biti tudi na voznike osebnih vozil, ki kolesarje velikokrat spregledajo. 

Za povrh vsega jim ni v pomoč niti slaba kolesarska infrastruktura. Pogosta praksa je da je le-ta narejena površno in neudobno za kolesarje. Visoki robniki in mesta, kjer kolesarske poti naenkrat izginejo, so stalnica v življenju kolesarjev.

kolesar Nasilje nad kolesarji Popotnik Plačal kazen, ker se je zaletel v štrleč robnik

Lani v Ljubljani ni šlo brez najhujših nesreč

Zaradi zgoraj naštetega kolesarske nesreče niso nobena redkost. Po podatkih PU Ljubljana se število nesreč, v katere so udeleženi kolesarji, v zadnjih letih giblje okoli številke 300. Leta 2016 je bil v prometnih nesrečah udeležen 301 kolesar, leto za tem se je številka ustavila pri 238, lani pa 284 kolesarjev. V letih 2016 in 2018 se je prometna nesreča končala z eno smrtno žrtvijo kolesarja, medtem ko se je leta 2017 prometna nesreča tragično končala za dva kolesarja.

Več v videu: 

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 14:25 10.april 2019.

    Največje ponikalnice so BANKE !

  • Snežinko 12:41 10.april 2019.

    No, no...kolesarji so osebki, ki najbolj grobo kršijo vse mogoče in obstoječe predpise. Še premalo je poškodb in nesreč. Imajo pre**eto srečo, da je policajev premalo in jih nimajo časa loviti in kaznovati.

  • Skipi 11:01 10.april 2019.

    Tudi sam sem kolesar v ljubljani ampak kar lahko rečem o kolesarjih je to najnižja kasta udeležencev v proemtu. Ko se dnevno vozim po ljubljani, toliko kršitev CPP kot naredijo kolesarji dnevno ne naredijo ne avtomobilisti in pešci skupaj. Kot ...prikaži več da za njih ne veljajo nobean pravila. Se samo čudim da je tako malo mrtvih.